Ilse Kappert en Bart Tiessink werken allebei al jaren met veel plezier mee aan de revue van Jong Gelre Vorden-Warnsveld. Foto: Luuk Stam
Ilse Kappert en Bart Tiessink werken allebei al jaren met veel plezier mee aan de revue van Jong Gelre Vorden-Warnsveld. Foto: Luuk Stam Foto:

De revue van Jong Gelre gaat het riool in

Opvoeringen op zaterdag 10, vrijdag 16 en zaterdag 17 november

Door Luuk Stam

VORDEN – Leden van Jong Gelre Vorden-Warnsveld maken zich weer op voor de opvoeringen van hun jaarlijkse revue. Na maanden van voorbereiding zijn de toneelspelers, dansers en zangers in de leeftijd van 16 tot en met 30 jaar klaar om hun voorstelling 'Leven in de brouwerij' drie keer te tonen aan het publiek.

Plaats van handeling is wederom de grote zaal het Kulturhus in Vorden. Hier zullen de tieners en twintigers op zaterdag 10, vrijdag 16 en zaterdag 17 november het podium betreden. Het stuk is geheel zelfgeschreven, zoals de leden ook zaken als de grime en opbouw van het decor geheel voor eigen rekening nemen. In totaal werken ruim vijftig jongeren mee.

Bart Tiessink – woonachtig in Lochem, maar afkomstig uit Vorden – coördineert het geheel. Met zijn 29 jaar is hij welhaast een veteraan in dit gezelschap. Voor de elfde keer is hij nu van de partij. "Dat we alles zelf doen, dat vind ik mooi", zegt Tiessink. "En er is een heel open sfeer. We zijn geen toneelvereniging. De charme is juist dat iedereen mee kan doen."

'Dat we alles zelf doen, dat vind ik mooi'

De ervaren revue-speler was voor deze editie tevens één van de schrijvers. "We proberen daarbij met thema's te rouleren", vertelt hij. "Vorig jaar was het crime. Dit jaar is het grotendeels een ander thema. Ik kan al verklappen dat we in het riool terechtkomen. Wat we daar gaan doen, dat laat ik in het midden."|
In de eerste jaren had Tiessink nog weleens last van zenuwen. "Ik heb eigenlijk een hekel aan de schijnwerpers", vertelt hij. "Maar spelen voor zo'n volle zaal is eigenlijk heel leuk. We proberen wel vaak een ervaren speler aan jongere spelers te koppelen. Die kunnen dan eventueel ondersteunen. Al weten de jongeren een foutje soms zelf al op te lossen op een manier die wij niet eens hadden kunnen bedenken."

Ilse Kappert (17) uit Vorden is één van de jongere deelnemers. Al heeft ook zij al flink wat ervaring, want dit wordt haar achtste deelname aan de revue. Eerder behoorde ze als danseres tot de zogeheten aspiranten onder de deelnemers. "Ik vind het vooral altijd heel gezellig", zegt Ilse. "Je krijgt hier veel nieuwe contacten. En iedereen hoort erbij."

Dit jaar heeft ze geholpen met het schilderen van het decor, staat ze bij de deur kaartjes te verkopen, verkoopt ze lootjes en souffleert ze tijdens de uitvoering. Van zenuwen heeft de 17-jarige Vordense niet heel veel last. "De eerste avond ben ik altijd wel een beetje zenuwachtig", erkent ze. "De tweede avond kun je echt gaan genieten. En de derde avond denk je; is het nu alweer voorbij?"

De voorstellingen op zaterdag 10, vrijdag 16 en zaterdag 17 november beginnen om 20.00 uur. De zaal opent steeds om 19.30 uur. Kaarten kosten in de voorverkoop 7,50 euro en zijn verkrijgbaar bij het Kulturhus in Vorden, de Bruna in Vorden, Den4akker in Vorden en D'n Olde Kriet in Wichmond. Een kaartje aan de deur kost 8,50 euro.


Broeden op verhaallijn doet auteur in het Vordense landschap

VORDEN - Kan een dode een moord plegen? Het uitgangspunt voor 'Dode Moordenaars', de nieuwe thriller van de Vordense auteur Krijn van der Heijden is een spannende misdaadroman waarin een ambtenaar en zijn baas, die allebei iets te verbergen hebben, verzeild raken in een kat-en-muisspel dat uiteindelijk ontaard in moord. Een ingewikkeld geval voor de Arnhemse politie, zeker als blijkt dat de vermoedelijke dader zelf niet meer leeft.

Net als in de andere boeken van Van der Heijden speelt psychologie een belangrijke rol in dit verhaal. "Het fascineert mij hoe gewone mensen tot ongewone, gewelddadige acties kunnen komen. Het zou mensen zoals jij en ik kunnen overkomen, als ze in omstandigheden raken waarin ze grenzen overschrijden. Ook in Dode Moordenaars is dat het geval."

Het uitwerken van een dergelijk ingewikkeld plot kost tijd. Van der Heijden: "Ik loop vooraf vrij lang te broeden op verhaallijnen. Vaak ga ik in mijn eentje in het mooie Vordense buitengebied wandelen om na te denken. Regelmatig ga ik dan op een bankje zitten om op mijn iPhone aantekeningen te maken. Achter mijn laptop maak ik een schema, waarin de hoofdlijn van het verhaal vastligt. Dan moet ik vervolgens de personen bedenken. Ook het zoeken van locaties voor de handelingen van de personages is een creatieve bezigheid. Pas dan zet ik me aan het schrijven. Het verhaal en de personages ontwikkelen zich nog tijdens het schrijfproces. Je leert je personages dus al schrijvend steeds beter kennen."
De keuze om het verhaal in Arnhem af te laten spelen is niet toevallig. "Jarenlang was ik werkzaam in Arnhem en woonde ik er in de buurt, in Westervoort. Een van de moorden in mijn boek wordt gepleegd op de Rijnkade, niet ver van de John Frostbrug. Dit decor kan ik levendig in mijn verbeelding oproepen," aldus van der Heijden.