Frank Krake en wijlen Wim Aloserij. Foto: PR
Frank Krake en wijlen Wim Aloserij. Foto: PR Foto:

Help het boek 'De laatste getuige' over Lochemmer aan de NS Publieksprijs

'De laatste getuige' is een indrukwekkend boek over de oorlogsjaren

LOCHEM - Dit voorjaar verscheen er een indrukwekkend boek over een inspirerende en hoogbejaarde Lochemmer; Wim Aloserij. Het boek over zijn oorlogsjaren, getiteld 'De laatste getuige', vertelt het verhaal over de man die drie concentratiekampen en een scheepsramp overleefde. Auteur Frank Krake dook met Wim in zijn verleden en reconstrueerde zijn adembenemende verhaal. Ook vele details en talrijke anekdotes kwamen na 75 jaar weer boven water en vormden de basis voor het boek. Krake doet nu een gooi naar de NS Publieksprijs 2018 met zijn zelf gepubliceerde boek. Tot zaterdag 17 november kan er worden gestemd en op woensdag 21 november wordt bij De Wereld Draait Door de winnaar bekend gemaakt.

"Je leest het verhaal als het ware door de ogen van Wim en beseft als je het boek uit hebt wat hij allemaal heeft moeten doorstaan. Ook waardeer je onze huidige vrijheid des te meer, door het verleden beter te leren kennen", aldus auteur Frank Krake. Nu doet hij een gooi naar de NS Publieksprijs 2018. 'Ik vond dat Wim het verdiende dat het boek er superprofessioneel uit zou zien en dat nergens op zou worden bespaard. Dat is gelukt met de luxe uitvoering van het boek. Ook wilde ik graag zelf aan het roer zitten om promotie en PR te optimaliseren. Zo hebben we TV- en radiospots gemaakt en een postercampagne verzorgd. Ook een boekhandelstour ontbrak niet."

Helaas overleed Wim Aloserij op 2 mei jl. tijdens een herdenkingsreis naar Neuengamme en de Lübecker bocht. Ondanks zijn 94 jaar wilde hij daar graag zijn om zijn gevallen kameraden eer te bewijzen. Zijn toespraak in de Nieuwe Kerk tijdens dodenherdenking en het aanbieden van het boek aan koning Willem-Alexander en koningin Maxima zou het absolute hoogtepunt zijn geweest in een hele bijzondere periode in zijn leven. Het heeft niet meer zo mogen zijn. Nu nam zijn biograaf noodgedwongen die rol voor hem over.

"Wat zou het een mooi eerbetoon zijn voor Wim als we de NS Publieksprijs mogen winnen. Als iedere inwoner van 18 jaar en ouder uit de gemeente Lochem nu zijn stem uitbrengt op dit boek, dan denk ik dat we daarvoor voldoende stemmen binnenhalen. Hij heeft hier toch zo'n dertig jaar gewoond."

Stemmen kan in Lochem
Stemformulieren liggen gereed en stembussen staan opgesteld op de volgende locaties in de gemeente Lochem; Boekhandel Lovink, Bruna, Lochemse Croissanterie, VVV Lochem en AMI Kappers. Het campagneteam is op de volgende locaties aanwezig: Schouwburg Lochem op 2, 7 en 8 november, centrum Lochem op 31 oktober en 7, 10 en 14 november en centrum Gorssel op 11 november. Een geldige stem kan worden uitgebracht door op een stemformulier een kruisje te zetten bij dit boek en daaronder een e-mailadres in te vullen. Vervolgens kan het stemformulier in de stembussen worden gedeponeerd die op de genoemde locaties gereed staan. Stemmen is ook mogelijk via de website.


www.nspublieksprijs.nl


Onderzoek en vervolgtraject snelheidsproef Eefde-Gorssel

EEFDE/GORSSEL - Provincie Gelderland is eind september 2018 gestart met een snelheidsproef op de N348 Zutphenseweg tussen Eefde en Gorssel. Vanaf de rotonde bij Eefde tot de bebouwde komgrens van Gorssel gaat de snelheid een half jaar omlaag van 80 naar 60 km/u. Tijdens een inloopavond op donderdag 18 oktober gaf de provincie uitleg over de manier van onderzoeken en het vervolgtraject.

De provincie meet in haar proef niet alleen het gedrag zoals snelheid, afstand en inhalen. Zij houdt ook meerdere keren een enquête over de beleving bij omwonenden en weggebruikers. Ruim 700 mensen hebben zich afgelopen augustus aangemeld om mee te doen aan deze enquête. Zij krijgen vragen over hun ervaring en beleving. Hoe goed is de weg nu over te steken of op te rijden, hoe veilig voelt deze snelheid en wat is het effect van de 60 km/u borden.
De gegevens van de eerste enquête worden nu verzameld en verwerkt. De komende maanden verandert het uiterlijk van de 60 km/u-borden. Over twee maanden krijgen de borden een geel fluoriserende achtergrond en nog eens twee maanden later verschijnt de snelheid van elke weggebruiker op een display. Tijdens deze verschillende fasen wordt het effect hiervan op het gedrag van de weggebruikers gemeten. Daarnaast worden omwonenden en weggebruikers in enquêtes gevraagd naar de beleving van het effect van deze borden.

Verkeersveiligheid
Bewoners langs de N348 (Zutphenseweg) en de gemeente Lochem hebben aandacht gevraagd voor de verkeersveiligheid op de N348 (Zutphenseweg) tussen Eefde en Gorssel. Dit is voor de provincie aanleiding geweest om deze proef te starten. De proef duurt een half jaar. Na afloop van de proefperiode worden alle opgehaalde gegevens verzameld en geëvalueerd. Op basis hiervan neemt de provincie een besluit hoe zij verder gaat met de snelheid op dit deel van de N348.

Gebiedsontsluitingsweg
De provinciale weg N348 tussen Zutphen en Deventer (A1) is een belangrijke weg met een functie voor de ontsluiting van het regionale verkeer. Er geldt een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur. Het wegbeeld komt niet overeen met de functie van de weg. Er zijn veel erfaansluitingen en dicht op de weg staan (dikke) bomen in de obstakelvrije zone.