Lezers ingezonden: Toch niet in Vorden

Toch niet in Vorden

De Stentor, oktober 2018.Een bericht over een huisarts die op één avond drie keer bedreigd wordt door een patiënt die zijn zin niet krijgt. Hij vertelt dat de assistentes nog veel vaker bedreigingen over zich heen krijgen. Schokkend! Waar is dit? Niet hier toch? Niet in ons Vorden, ons gemoedelijke dorp in de Achterhoek? Waar iedereen elkaar kent en elkaar groet op straat? Waar toeristen zich vergapen aan ons mooie gezondheidscentrum en dankbaar en verbaasd zijn dat ze zo snel geholpen worden als ze een dokter nodig hebben? Dat zijn ze wel anders gewend, daar waar ze zelf wonen. Ach nee, gelukkig, het is in Zaandam, in het westen. Zie je wel. Dat gebeurt hier niet.

Lieve mensen in Vorden, we moeten u uit de droom helpen. Ook in Vorden, ons eigen fijne dorp, neemt agressie tegen hulpverleners toe. Onze doktersassistentes melden steeds vaker dat ze aan de telefoon worden uitgescholden. Door Vordenaren die geen geduld meer hebben. Woorden die je hier niet wilt herhalen. Tegen meiden die elke dag keihard werken om iedereen netjes te woord te staan en te helpen. Voor wie 85 telefoontjes afhandelen op één ochtend normaal is. Voor wie het elke dag een enorme klus is om iedereen de juiste zorg op het juiste moment te geven. Want iemand die onderaan de trap ligt met een gebroken heup moet nu eenmaal eerder gezien worden dan iemand met een jeukend bultje. En als je last hebt van je blaas is het handig even wat urine mee te nemen. Fijn dat de assistente je dat even uitlegt. Daarom moeten er vragen gesteld worden, en geschoven in de agenda's. En zo komt iedereen aan de beurt. Veel sneller dan elders in dit land.

Lieve mensen in Vorden, onze assistentes worden steeds vaker agressief benaderd. Dat willen we toch niet, dat dit bij ons gebeurt? Zo gaan we hier toch niet met elkaar om? Zelfs onze jonge collega's, huisartsen die er hopelijk nog voor u zijn als wij straks oud en met pensioen zijn, krijgen te maken met onredelijk en grensoverschrijdend gedrag. Als klap op de vuurpijl deze week in ons eigen Contact een stukje door een anonieme columnist (Column Zwaleman) die de gehele beroepsgroep behoorlijk negatief in beeld zet. Dit is natuurlijk maar een mening, en het is misschien een beetje sneu als iemand terugverlangt naar de tijd dat de dokter in een koetsje rondreed (de tijd toen kinderen nog overleden aan de mazelen!), maar deze meneer vergeet even hoe giftig een pen kan zijn en hoe schadelijk het is te generaliseren.

U heeft vast wel gehoord dat het steeds moeilijker wordt om personeel in de zorg te vinden. Verpleegkundigen, doktersassistentes, ziekenverzorgenden, artsen. Ziekenhuizen liggen overvol, wachtlijsten voor verpleeghuisplekken zijn ellenlang. Dat merken wij hier ook. Koester daarom de mensen, die u proberen te helpen. Laten we vriendelijk blijven voor elkaar, zoals we dat in de Achterhoek gewend zijn.

Namen de Vordense huisartsen,

Ben Albers