Hamove lid Rob Hartog pakt Europese titel. Foto: Henk Teerink
Hamove lid Rob Hartog pakt Europese titel. Foto: Henk Teerink

Hartog pakte Europese Supersport
titel, dramatisch einde voor Deroue

HENGELO - Hamove-lid Rob Hartog heeft op het circuit van Magny Cours in Frankrijk de Europese Supersport titel veroverd. Scott Deroue maakte een goede kans op de wereldtitel in de Supersport 300 klasse en streed vooraan in de kopgroep totdat zijn motor een technisch probleem kreeg. Victor Steeman was het derde Hamove-lid dat in actie kwam tijdens het World Superbike evenement op Magny Cours.

Het weekend van 29 en 30 september werd de laatste Europese ronde van het World Superbike kampioenschap verreden, een belangrijk weekend voor Hamove-leden Scott Deroue en Rob Hartog omdat zij beiden kans maakten op respectievelijk de World Supersport 300 en Europese Supersport 600 titel. Deroue stond voorafgaand aan het evenement tien punten achter op Ana Carrasco in het World Supersport 300 klassement. Ook de nummers drie en vier in de tussenstand Mika Perez en Luca Grunwald maakten nog kans op de titel.

Deroue had na de trainingen een geweldige uitgangspositie want hij mocht vanaf pole position starten, terwijl zijn grootste concurrent Carrasco vanaf plaats vijfentwintig aan de race moest beginnen. Deroue begon ook uitstekend aan de wedstrijd en zat vooraan in de kopgroep, terwijl Carrasco buiten de punten reed. Halverwege de race eindigde die van Deroue op een dramatische manier, toen zijn Kawasaki een schakelprobleem kreeg. Carrasco finishte slechts als dertiende en hield één punt over op Perez en de Spaanse werd dus zo wereldkampioen.

Hartog kon de Europese Supersport 600 titel praktisch niet meer ontgaan. De FIM Europe Supersport Cup is een klasse die uitkomt binnen de World Supersport wedstrijden die in Europa worden verreden. Hij kan terugkijken op een sterk seizoen en was ook sterk onderweg tijdens de trainingen op Magny Cours. De wedstrijd verliep wat moeizamer, maar Hartog werd met zijn zeventiende plaats wel de winnaar in het EK en daarmee mag de coureur uit Abbeker zich Europees Supersport kampioen 2018 noemen.

Victor Steeman stond voorafgaand aan het weekend voor een lastige keuze. Hij had kansen om kampioen te worden in het Duitse IDM en Nederlandse ONK kampioenschap, maar daarvoor moest de 18-jarige coureur uit Lathum wel de nodige punten scoren in Hockenheim. Ook had hij een uitnodiging op zak om afgelopen weekend in te vallen voor geblesseerde Koen Meuffels in het WK Supersport 300 kampioenschap. Steeman wil volgend jaar graag permanent van start in het WK en koos er daarom voor om van start te gaan in Magny Cours. Hij moest vanaf een tweeëntwintigste startplaats aan de wedstrijd beginnen, maar wist zich gedurende de race op te werken naar de punten. Helaas zorgde een crash in de voorlaatste ronde voor een vroegtijdig einde van zijn wedstrijd. Op Hockenheim werd Toni Erhard IDM kampioen en Dion Otten pakte de titel in de ONK Supersport 300 klasse.

In hetzelfde weekend vond ook het British Superbike evenement plaats op het TT Circuit Assen. Ilja Caljouw maakte namens Performance Racing Achterhoek zijn debuut op de Superbike-machine en kwam uit in de BeNeCup klasse. In de eerste race werd Caljouw negentwintigste en in de tweede race kwam hij niet aan de finish. Ook Jolanda van Westrenen uit Ruurlo deed mee in de BeNeCup wedstrijd. zij was in de eerste race te laat voor de startopstelling waardoor ze vanuit de pitstraat vanaf plaats tweeënveertig moest starten. Van Westrenen reed een geweldige inhaalwedstrijd en kwam als twaalfde over de finishlijn. In de tweede manche stuurde zij haar Yamaha naar een keurige negende plaats. De beide races om het BSB superbike kampioenschap werd gewonnen door de Engelse rijder Leon Haslam.


Vorden wint voor het eerst in Zutphen

VORDEN - In het seizoen 2014-2015 werd voor het eerst sinds vele jaren de derby AZC-Vorden weer eens gespeeld. Het werden destijds twee pittige en fraaie wedstrijden in de derde klas waarbij de thuisclubs beide keren wisten te winnen. Toen beide verenigingen promoveerden naar de tweede klas, was er in eerste instantie nog sprake van een scheiding tussen de beide tweede klasses in Oost, maar vanaf 2016-2017 kwamen beide clubs elkaar weer tegen in 2I. Ook in de laatste twee seizoenen wist de thuisclubs hun beide wedstrijden te winnen en vandaar dat het toch wel verassend was dat Vorden afgelopen zondag de drie punten wel wist af te snoepen in Zutphen tegen de 100-jarige jubilaris AZC.

Vorden begon direct goed doordat een vrije trap vanaf de linkerkant niet goed verwerkt werd door de doelman van AZC en bij de 2e paal ingetikt kon worden door Tom Klein Kranenbarg ; 0-1. Nog geen tien minuten later stond het zelfs 0-2 toen een vrije trap, wederom vanaf de linkerkant, prima werd binnen gekopt door Roy Böhmer en zodoende de stand op 0-2 bracht. Lang kon Vorden niet genieten van de voorsprong van twee doelpunten, want na een half uur was de stand alweer 1-2 toen AZC de aansluitingstreffer wist te maken. Tot dan toe was Vorden de betere ploeg, met meer dreiging en initiatief, maar in de laatste 10 minuten verdween dit wedstrijdbeeld en nam AZC het ritme van de wedstrijd over.

Dit gebeurde ook in de tweede helft terwijl Vorden allereerst direct alweer 1-3 maakte door Koen Oosterhuis. Maar direct daarop wist Remy Havenaar de stand op 2-3 te brengen en toen brak er een periode van ruim een half uur aan waarin Vorden volledig werd terug gedrongen. De achterhoede, zonder de geblesseerde Stefan Eggink, wist zich echter staande te houden en vooral Robin Verstege bleef ijzig kalm met alle voorzetten, corners en vrije trappen en liet zich ook niet gek maken door het massaal achter het doel staande publiek van AZC. Naast de vele hachelijke situaties voor het doel van Vorden hadden de geel-zwarten zelf ook nog kans om de wedstrijd in het slot te gooien, want met twee uitbraken waren zij dichtbij de bevrijdende 2-4, maar Koen Oosterhuis kon de trekker niet definitief overhalen.

Vorden behaalde zodoende een zwaar bevochten 2-3 overwinning en heeft nu na twee wedstrijden drie punten en staat op een zevende plaats.

Vorden VR1 verliest haar eerste punten in dit seizoen
Uit tegen HC'03 heeft het vrouwenteam van Vorden er niet voor kunnen zorgen om haar tweede overwinning bij te schrijven van dit seizoen. Uit tegen HC'03 in Drempt kwam het niet verder dan een 1-1 gelijk spel. In een moeizame wedstrijd, waarin het Vordense team geen enkele keer in haar gewenste ritme kwam, kon het gelukkig nog wel een gelijk spel behalen, door een treffer van Britt Garritsen.

Komende zondag is het vrouwenteam vrij en speelt het eerste thuis tegen Concordia Wehl.