Bezoek landgoed Hackfort en Velhorst tijdens Open Monumentendag

VORDEN - Op Open Monumentendag 8 september stelt Natuurmonumenten het voorplein en souterrain van het kasteel Hackfort open van 11.00 tot 16.00 uur. Tijdens speciale rondleidingen door het kasteel geven restaurateurs en andere experts uitleg over de verbouwing. Rondom de Keuken van Hackfort worden bezoekers tussen 12.00 en 16.00 uur getrakteerd op een buitenprogramma. De opengestelde gebouwen zijn deze zaterdag vrij toegankelijk; voor de rondleiding op het kasteel wordt entree geheven. Aanmelden voor het kasteel en meer informatie via www.natuurmonumenten.nl/hackfort.

Bezoekers op landgoed Hackfort worden verrast met producten van Hackfort en omgeving op de kleinschalige landmarkt. Rondom de Keuken van Hackfort is een heel buitenprogramma met speurtocht, houtbewerking, informatie over oude appelrassen en het wecken van groente, vilten en open erf bij boerderij Bosmanshuis. Bij de wijngaard ontdek je wat er bij komt kijken om wijn te maken en de imker vertelt over de belangrijke functie van de bij. De molenaar laat zien hoe vernuftig de watermolen werkt. In moestuin 'Hof van Hackfort' geven vrijwilligers uitleg hoe de groente groeit en hoe met behulp van koude bakken al vroeg in het voorjaar te oogsten valt. Meer informatie over het buitenprogramma via de website: www.keukenvanhackfort.nl.

Landgoed Velhorst
Een groep vrijwilligers van Natuurmonumenten onderhoudt de tuin en omgeving van Huize Velhorst. Op zaterdagmiddag 8 september heet dit team iedereen vanaf 13.00 uur welkom in de tuin en laten ze de bezoeker graag meegenieten van de oase van rust en ruimte en van cultuurhistorie als de moestuin, bloemenborders, druivenkas en boomgaard. Er zijn rondleidingen door de tuin om 14.00 en 16.00 uur. Tijdens een vertelling om 15.00 uur kun je je laten meevoeren door de cultuurhistorie van deze eeuwenoude locatie. Meer informatie op www.nm.nl/velhorst.