Hoe houden we Vorden aantrekkelijk?

VORDEN - Hoe houden we het centrum van Vorden in de toekomst levendig, aantrekkelijk en veilig? Die vraag staat centraal tijdens een bijeenkomst van de Werkgroep Vitale Kern Vorden op woensdagavond 19 september in het Dorpscentrum. In eerste instantie is daar een kleine groep ondernemers voor uitgenodigd (detail en horeca).

Een florerend en goed functionerend winkel- en horecabestand in een prettige en leefbare omgeving: dat is waarop de werkgroep zich richt. De betrokken ondernemers zijn bij het bereiken van die doelstelling een belangrijke partij. Maar ook inwoners krijgen in een later stadium ruimschoots de gelegenheid hun mening te geven en ideeën aan te dragen. Dit kan ook nu al via vitalekernenvorden@gmail.com.

Vitale Kernen
Op initiatief van de gemeente Bronckhorst is een jaar geleden gestart met het proces Vitale Kernen. Doel: de dorpskernen toekomstbestendig te maken. Voor de vier grotere kernen in Bronckhorst zijn werkgroepen gevormd om de taakstelling te benoemen en vorm te geven. In de Vordense werkgroep zitten onder andere Ingrid Weeke-Keizer (Vordens Belang), Maarten Smit (Toeristisch Platform Vorden), Jan Ilsink (Welzijn Vorden) en Peter Besselink (Vordense Ondernemers Vereniging).

Aandachtsgebieden
De werkgroep heeft drie aandachtsgebieden. Dat zijn de Zutphenseweg tot aan de molen, het gebied rondom de Dorpskerk en de Dorpsstraat vanaf de kerk. De vraag is wat de toekomst is van de huidige winkels en voorzieningen. In dat verband rijzen onder meer de volgende vragen. Moet de horecafunctie worden versterkt? Is er ruimte voor andere bedrijvigheid? Hoe blijft het centrum bereikbaar en verkeersveilig? Hoe ziet de openbare ruimte er in de toekomst uit? Is het centrum een prettige plek om te verblijven? Moet de route van De Bleek naar de Dorpsstraat nog verder worden verbeterd? Hoe kan de leegstand worden opgeheven? Is er reden bepaalde ondernemingen te verplaatsen?