Arjan Mombarg komt na 24 uur juichend over de finish. Foto: PR
Arjan Mombarg komt na 24 uur juichend over de finish. Foto: PR Foto:

Arjan Mombarg verpulvert 24-uurs skeelerrecord

'Ik had twee keer een flinke dip. Maar verder ging het prima. Ik heb vanmorgen alweer gemolken'

Door Jan Hendriksen

VORDEN – Het is hem gelukt. De ultieme uitdaging om in 24 uur zeshonderd kilometer te skeeleren. Zelfs nog iets meer. Want hij kwam tot 617.7 kilometer. "Ik had twee keer een flinke dip. Maar verder ging het prima. Ik heb vanmorgen alweer gemolken", zo liet 'Mompie' zondagavond weten.

Vordenaar Arjan Mombarg (46) verpulverde zaterdag in Biddinghuizen op de skeelerbaan van Flevonice tijdens Powerslide 24Kika het bestaande 24-uurs record skeeleren van Henry Visscher met ruim zeventig kilometer. Het record van Mombarg zal echter niet officieel de boeken in gaan. Want de recordpoging voldeed niet aan een aantal officiële eisen. Maar daar maalde Mombarg absoluut niet om. Hij had zijn sportieve doelstelling bereikt. En wat nog veel belangrijker was. De 'tussenstand' van zijn deelname voor de goede doelenactie tegen kinderkanker stond zondagavond op bijna 7500 euro. "Op naar de tienduizend euro. Dat moet haalbaar zijn met al de nagekomen donaties die toegezegd zijn", aldus de voldane Vordenaar.

Want wie eet er nu tijdens een recordpoging als deze een frikadel. Juist ja 'Mompie'. Voor aanvang van de recordpoging had Mombarg samen met zijn Vordense begeleider en masseur Harry Nijhoff en zijn vrouw Diane een tijds- en afstandsschema gemaakt. In de eerste zeven uur moest hij tweehonderd kilometer rijden. In de daaropvolgende acht uur evenzoveel om over de laatste tweehonderd kilometer negen uur te mogen doen.

Maar de voormalige marathonschaatser en skeeleraar ging voortvarend van start. Voor de eerste tweehonderd kilometer had hij maar 6.15 uur nodig. "Maar dat was achteraf maar goed ook. Want ik verloor mijn riante marge compleet zodat ik zelfs achterliep op het schema zoals vermeld. Midden in de nacht een powernap van een kwartier, maar met het uit- en aantrekken van de skeelers en sanitaire stop erbij koste die benodigde stop minstens een half uur. Later die nacht nog een keer een kwartier powernap omdat tegen de slaap niet meer te vechten viel. Nadien nog twee Red Bulls erin en met muziek in de oren kwam ik de nacht door. En met steun van mijn zwager Henry Pardijs uit Drempt, die ook een aantal uren in het donker mee skeelerde, overwon ik mezelf weer. De rondetijden op het 2,9 kilometer lange parcours kropen weer naar de zes minuten. En dat was ook nodig om het record te bereiken. Zeker toen de muziek en de commentator bij het krieken van de dag weer in actie kwamen. Die stimuleerde mij tot op het bot. Want die waren 's nachts op 'uit' gezet." Naar gelang het einde van de 24-uurs actie inzicht kwam, beleefde Mombarg ondanks het afzien toch plezier aan de laatste uren. Zeker toen Mombarg in het laatste uur in het kielzog van de regionale schaats- en skeelertalenten Casper de Gier uit Laag Keppel, Mart Nijhoff uit Vorden en Henry Pardijs reed en de leden van de schaats- en skeelervereniging De Hessenrijders uit Hummelo hun donatie opschroefden naar duizend euro. "Dat de drie genoemde skeeleraars me het laatste uur door hebben geholpen deed me wel heel erg goed", aldus Mombarg.

Recordbedrag
De vijftiende editie van de Powerslide 24Kika actie voor Stichting Kinderen Kankervrij leverde uiteindelijk een recordbedrag 126.584 euro op. Dat was 25.000 euro meer dan vorig jaar toen voor het eerst het bedrag van 100.000 euro werd geslecht. De meest zeggende reactie van de deelname en de recordpoging van Arjan Mombarg was op de Facebookpagina van 24Kika te lezen: 'Soms een beetje een grote mond, een groter hart maar een nog veel grotere bijdrage aan de opbrengst voor KIKA!'.