Karin Rossel in haar praktijk RondomAutisme in gesprek met een cliënt. Foto: Liesbeth Spaansen
Karin Rossel in haar praktijk RondomAutisme in gesprek met een cliënt. Foto: Liesbeth Spaansen Foto:

Achterhoekse wijnbouwers zes keer in de prijzen

ACHTERHOEK - Wijnen van de Coöperatief Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers (CVAW) staan hoog aangeschreven. Dat bleek afgelopen zondag wederom tijdens de wijnkeuring der Lage Landen, een jaarlijks initiatief van stichting Wijninstituut Nederland (WIN). Alle zes ingezonden wijnen van de CVAW vielen in de prijzen. "Een prima resultaat", reageert Rob Roth van Wijnhoeve Elanova in Vorden. "Daar mogen we best trots op zijn."

Door Richard Stegers

In totaal werden er 188 wijnen uit Nederland en België ter keuring aangeboden. Ze werden in het Duitse Neustadt blind geproefd en beoordeeld door een onafhankelijk en professioneel panel van deskundigen. Dat gebeurde gelijktijdig met de zogenoemde Landesprämierung für Wein und Sekt. Kasteel Amerongen was op zondag 2 september het decor voor de uitslag en de feestelijke prijsuitreiking.

De zeven Achterhoekse wijnbouwers die zijn aangesloten bij de CVAW zonden zes wijnen in die allemaal werden bekroond. Het grootste succes viel te noteren in de categorie rode wijnen. Daar waren alle drie de podiumplaatsen voor Achterhoekse wijnen. Een gouden medaille was er voor Cabernet Cortis 2016. Regent op Holt 2016 werd beloond met zilver, terwijl Rondo 2016 aan de haal ging met brons. De witte wijnsoort Solaris 2016 behaalde ook een bronzen medaille. Verder waren er WIN-keurzegels voor de witte Johanniter en Uutblaozn, beiden ook uit 2016, een goed wijnjaar. De winnende wijnen zijn onder leiding van keldermeester Esther Dondergoor en met inzet van de leden tot stand gekomen.

De wijnboeren die bij de CVAW zijn aangesloten produceren zo'n 12 verschillende wijnen. Jaarlijks gaat het om ruim 30.000 liter. De Achterhoekse wijnbouwers timmeren nu zo'n vijftien jaar aan de weg. Met succes, want deskundigen en consumenten lopen weg met het streekproduct. De wijnen zijn verkrijgbaar bij steeds meer lokale winkels en horecagelegenheden. Verder worden ze verkocht bij de wijngaarden zelf die tijdens het seizoen wekelijks veel wijnliefhebbers ontvangen tijdens rondleidingen en proeverijen.

In tegenstelling tot 2016 was 2017 een minder goed wijnjaar door de nachtvorst in de lente. "De verwachtingen voor de oogst van 2018 zijn hooggespannen", aldus Rob Roth. De omstandigheden waren met de warme zomer in combinatie met de vele zonuren ideaal. "De eerste pluk op 23 augustus was twee tot drie weken eerder dan gebruikelijk. We rekenen op een hoge kwaliteit en een grote hoeveelheid. Dat moet resulteren in opnieuw prachtige wijnen."

Wijnen zijn te proeven tijdens de open wijngaarddagen op zaterdag 22 en/of zondag 23 september. Voor de deelnemende wijngaarden kijk op: www.wijn.nl.

De leden van de Coöperatief Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers zijn: Wijnhoeve Kunneman in Geesteren, Wijngoed Kranenburg in Vorden/Kranenburg, Wijnboerderij De Fiere Wijnakker in Zutphen, Wijngaard De Reeborghesch in Winterswijk-Kotten, Wijnhoeve Elanova in Vorden, Wijngoed De Hennepe in Aalten en Wijngaard Schepershof in Groenlo.


'Ik wil de maatschappij laten aansluiten bij de autistische medemens'

DOETINCHEM/ACHTERHOEK – Het RondomAutismeSpectrum (RAS)-Café bestaat in september alweer vijf jaar. "Het RAS-Café is dé ontmoetingsplek voor mensen met een vorm of vermoeden van autisme, normaal tot hoogbegaafd en is in De Gruitpoort," vertelt Karin Rossel-Veldkamp, directeur van Stichting RondomAutisme.

Door Liesbeth Spaansen

Zes jaar geleden richtte Karin Stichting RondomAutisme op. "Ik vond niet de juiste hulp en ondersteuning, toen twee van mijn kinderen en mijn partner een vorm van autisme bleken te hebben. Er was toen onvoldoende kennis over autisme, in klassiek autisme herkende ik mijn kinderen niet. Mijn motivatie om de stichting op te richten kwam echt van binnenuit." Karin ging over autisme studeren en onder andere colleges volgen op de Universiteit van Amsterdam.

"Ik wilde een onafhankelijk en laagdrempelig platform bieden waar iedereen terecht zou kunnen voor informatie en advies, zonder winstoogmerk en dat is me gelukt." Met als doelstelling het verbeteren van kwaliteit van leven voor mensen met autisme, hun mantelzorgers in de directe omgeving zoals ouders, partners en kinderen van, en verder van iedereen die professioneel of privé in aanraking komt met autisme. "We willen voorkomen dat deze groep in een isolement raakt, overbelast raakt of psychisch of praktisch leed ondervindt. Het is belangrijk kennis te vergroten en acceptatie te bevorderen. Ik wil de maatschappij laten aansluiten bij de autistische medemens en werk met vrijwilligers die allemaal ervaringsdeskundig zijn," benadrukt Karin, die altijd zoekt naar nieuwe vrijwilligers. "Zij hebben zelf te maken met autisme en hebben aan een half woord genoeg. We zijn geen hulpverleningsinstantie en bieden geen behandelingen." Er is een tweemaandelijks inloopspreekuur 'Autisme en gesprek', er zijn lotgenoten gespreksgroepen, themabijeenkomsten en colleges. "We hebben aanloop vanuit de hele Achterhoek, van Winterswijk tot Zutphen. Stichting RondomAutisme werd, en is nog steeds, een vraagbaak, ook online."

RAS-Café
Karin wilde meer. Vijf jaar geleden startte zij het RAS-café. "Ik wilde een ontmoetingsplek in Doetinchem creëren voor mensen met autisme, omdat er steeds meer sprake is van eenzaamheid, depressie en uitval. Het werd de Gruitpoort. Elke maand en vanaf 16 jaar. Sommigen willen anoniem een kijkje komen nemen, iedereen kan namelijk naar binnen. Dat is een bewuste keuze."

Om het ijs te breken en sociale contact te bevorderen beginnen de avonden met een pub quiz. "Dan krijg je vanzelf interactie en bij het bespreken van de antwoorden krijg je discussie," weet Karin. "Daarna kun je meedoen aan een bordspel, schaken, sjoelen, of gewoon kletsen of relaxen. Het kan ook poolen, darten of bowling zijn of iets anders, zoals laatst de lezing van een astronoom. Dat is geheel vrijblijvend. Er wordt geluisterd naar de behoefte en dat organiseren we dan gewoon."

Jubileum
Omdat alle activiteiten vrij toegankelijk zijn, is Karin blij met de subsidie van gemeente Doetinchem. "Nu hebben we ook een cheque gekregen van het Rabobank Graafschap coöperatiefonds, waarvan we het vijfjarig jubileum gaan vieren."

Deze eerste lustrumviering is op donderdag 13 september. "Mensen met autisme zijn van harte welkom op de IJsselkade in Doetinchem, waar we gaan genieten van een BBQ," vertelt Karin enthousiast. Ook nieuwe mensen zijn welkom." We vertrekken om 18.45 uur bij het RAS-Café in de Gruitpoort en lopen samen naar de kade."

Aanmelden voor de barbecue is verplicht in verband met de bestellingen. Graag vóór 10 september via e-mail aanmelden@rondomautisme.nl o.v.v. barbecue. Kijk voor alle informatie op de site.


www.rondomautisme.nl

Henk Takken rekent voor 2018 op een mooie oogst. Foto: Richard Stegers
Achterhoekse wijnen in de prijzen. Foto: Richard Stegers