De Mooiste Hollandse gerij aanspanning was die van Gijs en Alie Lourens uit Geesteren (G) met een Boerenwagen met twee Gelderse paarden. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink
De Mooiste Hollandse gerij aanspanning was die van Gijs en Alie Lourens uit Geesteren (G) met een Boerenwagen met twee Gelderse paarden. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink Foto:

Hollands gerij geeft extra toegevoegde waarde aan Kastelenrit

VORDEN – Het is na 42 jaar nog steeds een uitermate sfeervol evenement, en ook een die tot de grootste is in ons land behoort: de Kastelenrit van de Vordense Menvereniging In de Reep'n. Het is tevens een van de oudste ritten die voor authentieke rijtuigen wordt georganiseerd. Mede door de prachtige weersomstandigheden trok het evenement zondag weer een groot publiek. Er was dit jaar een speciaal thema aan de rit verbonden: 'Hollands gerij'. En dat leverde een extra toegevoegde waarde op.

Door Jan Hendriksen

Evenals afgelopen jaar vertrok de rit zondagmorgen om tien uur weer bij Kasteel De Bramel aan de Almenseweg. In de Reep'n is erg blij met het aanbod van mevrouw Blom van Kasteel Den Bramel dat men van deze start-, pauze- en finishlocatie gebruik kan maken. Om de Kastelenrit een extra impuls te geven heeft In de Reep'n een speciale Kastelenritcommissie in het leven geroepen. Deze commissie heeft inmiddels haar weg gevonden en is met een aantal creatieve ideeën gekomen waarvan men zondag getuige kon zijn. Zo werd voor aanvang van het defilé in de Dorpsstraat een ringrijwedstrijd voor pony's gehouden. Ook dit jaar kreeg de organisatie toestemming om over een aantal unieke terreinen te mogen rijden, zoals bij Kasteel Suideras in Wichmond waar de sherrystop werd gehouden die mede door enkele leden van de Vordense folkloristische dansgroep De Knupduukskes werd verzorgd.

Mag de kwantiteit ten opzichte van het verleden van de rit dan wat ingeboet zijn, de kwaliteit van de aanspanningen die elk jaar deelnemen in Vorden is erg hoog. Dit is ook een van de redenen waarom de leden van de Nederlandse Vereniging Traditioneel Gerij (NVTG) graag naar Vorden komen. Zij willen zich graag onderling meten met elkaar en punten verzamelen voor het Nederlands Kampioenschap. Daarnaast leent zich Vorden prima voor het aangespannen rijden; de kastelen, de zandwegen en de landgoederen ademen allemaal nog de nostalgische sfeer van weleer uit.

Dat deed ook het statige Private Drag rijtuig van de familie Wolters uit Hall met in het span maar liefst zes KWPN (Koninklijk Warmbloed Paard Nederland) paarden. Een typische Hollands gerij was de boerenwagen van Gijs en Alie Lourens uit het Gelderse Geesteren met in het span twee Gelderse paarden. Op de boerenwagen, die in eigendom is van de Historische Verenging Oud Noordijk uit Neede, lagen, hoe kan het ook anders, echte garven roggestro die vorige week op authentieke wijze waren gemaaid. Nostalgie alom dus.

In de Reep'n Bokaal gewonnen door Johan Heuvelink uit Vorden

Tijdens de lunch in een weiland bij Kasteel De Bramel had Harrie van der Velde uit Leuvenheim zich als groom van de Private Drag ontfermd over de paarden en het prachtige rijtuig. "Je kunt me als een 'manusje van alles' omschrijven", zo verklaart Van der Velde. De assistent van de koetsier, die de koetsier helpt door bijvoorbeeld tijdens het halt houden van de bok af te gaan en vooraan bij de paarden te gaan staan, wordt namelijk een 'groom' genoemd. De groom opent ook de deuren van de koets voor de gasten die willen in- of uitstappen. Verder kan de groom het paardentuig controleren en ervoor zorgen dat alles zit zoals het bedoeld is. De groom zit meestal links naast de koetsier op de bok van de koets. Bij wedstrijden in de mensport staat hij meestal achter op de marathonwagen. "We zijn gisteren al begonnen met de voorbereidingen voor deze rit door de paarden te wassen. Vanmorgen om zeven uur zijn we vanuit Hall naar Vorden vertrokken om vanmorgen om tien uur aan de start te kunnen verschijnen", zo verklaart Harrie van der Velde als bestuurslid Jan ten Damme van In de Reep'n de deelnemers laat weten dat de aanvang van de middagrit met een half uur is vervroegd.

Draf en stap
"We willen de deelnemers voordat we aan het defilé beginnen bij de familie Sloetjes aan de Schuttestraat allemaal op nummer opstellen. Dat vergt enige tijd. Want om 15.00 uur willen we vanaf de rotonde bij de Horsterkamp de Dorpsstraat inrijden. Daar staan altijd veel mensen." Tijdens de eerste doorgang door het dorp reden de aanspanningen met commentaar van Frank Dekker en Jo van Ginkel in stap. De tweede ronde ging in draf en dat leverde 'spektakel' op. Na afloop van de rit werd op de parkeerplaats van Hotel Bakker de prijzen uitgereikt die aan de Kastelenrit verbonden waren.

Ereprijzen
De eerste prijs in het kader van de jurering voor de Nederlandse Vereniging Traditioneel Gerij (NVTG) werd gewonnen door het rijtuig Dos a Dos van eigenaresse Schalkers Kitzen uit Bant met in het span twee KWPN paarden. Tweede werd de familie Aartsen uit Otterlo met een Pheaton Tabatiere met een Halflinger en derde Johann Haasnoot uit Vorden met een Transportable Phaeton met twee Welsh pony's. De gemeente Bronkhorst beker werd gewonnen door de familie Duisters uit Heeze met een Pony Phaeton met een Welsh pony en de In de Reep'n Bokaal door Johan Heuvelink uit Vorden met een Jachtbreak met twee KWPN paarden. De Mooiste Hollandse gerij aanspanning was die van Gijs en Alie Lourens uit Geesteren (G) met een Boerenwagen met twee Gelderse paarden en de publieksprijs werd gewonnen door de Henk Schieven uit Baak met een Wagonette met een KWPN paard in de aanspanning.

Leden van De Knupduukskes verzorgen het drinken tijdens de 'sherrystop'. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink