Het publiek kon tijdens het Historisch Festijn over de schouders meekijken bij allerlei demonstraties. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink
Het publiek kon tijdens het Historisch Festijn over de schouders meekijken bij allerlei demonstraties. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink Foto:

Historisch Festijn verlaat Vorden

VORDEN – Volgend jaar vindt het Historisch Festijn niet meer rond Kasteel Vorden plaats. Er was dit jaar in tegenstelling tot de twee voorgaande edities geen samenwerking meer met eigenaresse Karin de Rouw van Kasteel Vorden, waardoor het kasteel tijdens het tweedaagse evenement, dat begin juli plaatsvond, niet meer betrokken was bij het evenement. "Daardoor is er nauwelijks tot geen band meer met Vorden als thuishaven van het Historisch Festijn", zo vindt eigenaar en organisator Menno Brouwers van Cranenburgh Events uit Doetinchem.

Door Jan Hendriksen

Daar komt bij dat het terrein van het Gelders Landschap en Kastelen, waar het Historisch Festijn vanaf 2016 in Vorden plaatsvond, volgens Menno Brouwers vanaf de snelwegen moeilijker bereikbaar is voor de deelnemende groepen met hun uitgebreide bagage zoals harnassen, tenten en kanonnen. "Ook de bezoekers moeten over provinciale wegen drie kwartier lang hun weg vinden naar het terrein in Vorden. Velen vinden dat te lang zo is ons gebleken", aldus Brouwers. Als derde reden om Vorden te verlaten voert Brouwers aan dat in de periode dat het Historisch Festijn in Vorden wordt gehouden er in de Achterhoek een veelvoud aan evenementen en festivals plaatsvindt.

"Dat betekent een grote concurrentie waarbij er geen onderlinge afstemming is." Als laatste argument om Vorden te verlaten voert Brouwers aan dat de 'Canon van de Nederlandse geschiedenis' ingevuld wordt door steeds meer musea. "Het Historisch Festijn met zijn vele deelnemers van de Midden Steentijd tot en met de hedendaagse tijd geeft het levendige beeld van deze geschiedenis. Momenteel bestuderen we of en hoe de theorie (musea) en de praktijk (Historisch Festijn) bij elkaar kunnen worden gebracht. Er vinden op dit moment dan ook verregaande gesprekken plaats met betrekking tot de beoogde nieuwe locatie. We zijn alleen nog bezig om dit op elkaar af te stemmen waardoor ik nu nog niets kan vertellen over de locatie die we in beeld hebben."

'Er is geen binding meer met Kasteel Vorden'

Geschiedenis
Bij het Historisch Festijn Vorden draaide alles om de brede geschiedenis. De organisatie bood het publiek een echte tijdreis aan. Beginnend in de periode ver voor het begin van onze jaartelling en eindigend in de 20ste eeuw konden zij verschillende kampementen van vele tientallen Levende Geschiedenisgroepen met ruim 800 deelnemers uit binnen- en buitenland bezoeken. Daarnaast kon het publiek over de schouders meekijken bij allerlei demonstraties variërend van militaire uitbeeldingen (marcherende Romeinen, stoutmoedige ridders en stoere soldaten) tot aan ambachtslieden die hun handen het werk lieten doen.

Begin juli viel tijdens de derde editie de publieke belangstelling vooral door de verzengende zomerse temperaturen tegen.

Het publiek kon tijdens het Historisch Festijn over de schouders meekijken bij allerlei demonstraties. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink