Expositie in Dorpskerk

VORDEN - In de Dorpskerk in Vorden is van 31 juli tot 5 augustus een expositie te zien: schilderijen van Martin Kiel, tassen van Corrie Holweg en sieraden van Elly van der Graaf.

Martin Kiel volgde de avondopleiding Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag (1964-1967). In 2004 haalde hij de eindronde van de Talens Paletprijs en sinds 2006 exposeert hij ook in het buitenland, vooral in Frankrijk. Martin is lid van de Franse vereniging Artistes Indépendants in Parijs. Inspiratie vindt hij vooral in landschappen, bloemen en wolken. Hij werkt op papier (gemengde techniek) en op doek met olieverf en acryl.
Corrie Holweg is geboren in de Achterhoek en woont al bijna veertig jaar in Huissen. Ze heeft de afgelopen jaren - vooral na haar pensionering - een passie ontwikkeld voor het ontwerpen en maken van tassen. Die kennis en ervaring heeft ze opgedaan onder begeleiding van Ilse Sproet (Atelier Sproet) in Nijmegen. Eerder ontwierp en vervaardigde ze kleding maar dat is door haar nieuwe oriëntatie op leerbewerking op de achtergrond geraakt.
Elly van der Graaf, Naturebyelly, creëert bijzondere sieraden in eigen atelier. Zij vindt haar inspiratie in de natuur. De meeste sieraden hebben dan ook organische vormen. Maar omdat het leuk is af te wijken van een vast pad komt de inspiratie ook wel uit oude culturen of boeken. De ontwerpen zijn verrassend en vernieuwend en variëren van strak modern naar uitbundig. De reuma-ringen die worden gemaakt zijn een aparte vermelding waard. De sieraden van Naturebyelly hebben onder andere een vaste plek in Galerie Micksart in Emmen.


Talenten bedankt en tot volgend schooljaar

WICHMOND - Alle talenten/ vrijwilligers van Integraal Kindcentrum De Garve (basisschool de Garve en Kinderopvang Avonturijn) werden maandag 16 juli bedankt voor hun inzet in het afgelopen schooljaar.

Samen met de kinderen van de buitenschoolse opvang werd er een High Tea georganiseerd. De kinderen hebben cakejes gebakken en hapjes gemaakt. Onder het genot van 'een kopje thee' maakten de talenten/ vrijwilligers ook kennis met elkaar en werden de activiteiten besproken: samen koken, voorlezen, tuinieren, sporten en ondersteunen bij uitstapjes et cetera.
Wie na de zomervakantie ook wat wil betekenen op Integraal Kindcentrum de Garve, bijvoorbeeld een hobby/ kennis delen in combinatie met de kinderen? Neem dan vrijblijvend contact op om een afspraak te maken en informatie te ontvangen. Contactgegevens: Lian Kormelink, mail l.kormelink@avonturijn.nl of bel 06-28642915.


Proef het leven

VIERAKKER - Praktijk De cirkel rond en praktijk IreneFreyja organiseren op zondag 19 en maandag 20 augustus een buiten-gewone proeverij. Tijdens de 'Leef je leven proeverij' in de bloeiende Theetuin in Vierakker krijgen belangstellenden de kans om met heel veel verschillende ondernemers kennis te maken op een sfeervolle manier. Openingstijden van 10.00 tot 17.00 uur.

De entreeprijs is 12,50 per persoon. Dit is inclusief koffie, thee of sap met iets lekkers, lunch en gratis toegang tot de stands in de theetuin, een aantal lezingen en diverse workshops. Voor sommige workshops of consulten wordt een kleine bijdrage gevraagd. Maak onder andere kennis met het onbewuste brein, proef de celzouten, beleef een stoelmassage, luister naar een kindercoach.
Voor de kinderen en jongeren zijn er diverse -gratis- activiteiten. Toegang tot 8 jaar gratis.


'De kunst van het boeren'

STEENDEREN/COVIK - Na het verdwijnen van de melkquotering zien de melkveehouders zich nu geconfronteerd worden met fosfaat rechten. Veel jonge agrarische ondernemers twijfelen of zij de boerderij van hun ouders moeten voortzetten. Kunnen zij voldoende inkomsten generen om hun onderneming te exploiteren en hun gezinnen te voorzien van een inkomen? Naast het aantal koeien en de omvang van de melkproductie wordt er ook kritisch gekeken op welke wijze het gras en mais geteeld wordt voor de koeien.

Het voorkomen van uitspoeling van mineralen en het telen van eiwit van eigen bodem zijn een aantal voorbeelden daarvan. Kortom, de melkveehouders in de Achterhoek hebben te maken met flinke uitdagingen, maar zij gaan deze aan. Het project Vruchtbare Kringloop Achterhoek steekt in op een duurzame regio en er wordt gewerkt om kunstmest te vervangen door milieuvriendelijke producten uit dierlijke mest. Zomaar een aantal voorbeelden om de economische positie van de agrarische ondernemers te versterken binnen de maatschappelijk gewenste kaders.

Op het gebied van de teelt van ruwvoeder-gewassen heeft loonbedrijf De Covik uit Steenderen een demoveld aangelegd in Wichmond met 'nieuwe' gewassen. In de tweede helft van augustus wordt er een demomiddag georganiseerd voor de klanten van De Covik. Er worden sojabonen geteeld voor eiwitproductie en er staat een veldje Sorghum, een tropisch graangewas, waarvan de voederwaarde, opbrengst en teelteigenschappen worden getest en gemeten. Dit graangewas gaat namelijk zeer efficiënt om met water en mineralen vanwege zijn uitgebreide en diepe wortel-ontwikkeling. Sorghum is een bron van zetmeel en er wordt onderzocht of dit gewas een deel van de snijmais kan vervangen.