Het restant van de oude kastanjeboom. Foto: Rob Schmitz.
Het restant van de oude kastanjeboom. Foto: Rob Schmitz.

Meedenken over 'kastanjegat'

Vordens Belang vraagt ideeën voor herinrichting plek en hergebruik hout

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Twee vragen blijven over nu de oude paardenkastanje in Vorden enkele weken geleden het veld moest ruimen. Wat gebeurt er met de plek, en wat gebeurt er het hout van de markante boom. De gemeente Bronckhorst en Vordens Belang buigen zich daarover en hopen op inbreng vanuit de bevolking.

Omdat de boom in slechte conditie was moest dit prachtige en beeldbepalende stukje groen in Vorden verdwijnen. Herplant van een of meerdere bomen is zeker gewenst. "Vereniging Bomenbelang Bronckhorst adviseert ons daarbij en heeft aangeboden om een boom te schenken voor deze locatie. In de herfst van 2018 maken wij een voorstel voor de nieuwe inrichting bekend. Tot die tijd wordt er aan de huidige locatie niets veranderd", zegt secretaris Harry Jansen van Vordens Belang namens beide partijen.

Vordens Belang stelde zich nadat de boom was geveld ook de vraag: "Wat gebeurt er met het hout?" Harry Jansen: "Het hout van de paardenkastanje ligt momenteel veilig opgeslagen. Verschillende mensen hebben al ideeën hoe dit voor en door Vordenaren gebruikt kan worden als blijvende herinnering aan de boom. Vordens Belang gaat hiermee aan de slag. Men kan ideeën melden via het e-mailadres vordensbelang@gmail.com. En uiteraard zijn ideeën ook te delen bij de maandelijkse inloop die Vordens Belang in samenwerking met de gebiedsambtenaar van de gemeente Bronckhorst organiseert. Het gaat ons uiteindelijk allemaal aan."

'Gemeente laat nest met hoornaars met rust. Dat verdwijnt vanzelf'

Deze inloop is steevast op de tweede woensdag van de maand van 13.30 tot 15,30 uur in Van Sinckel.

Persoonlijk
Harry Jansen heeft persoonlijk al wel een aantal ideeën om het hout van de voormalige kastanjeboom te hergebruiken. Zo kan de Vordense horeca bijvoorbeeld een 'kastanjeplankje' introduceren in het verlengde van het alom bekende 'kaasplankje'.

"Maar je zou er ook een prachtig houtkunstwerk(je) van kunnen maken of een zitbank. En misschien willen mensen wel een 'schijfje' als blijvende herinnering aan deze markante boom. Iedereen kan zijn of haar idee(en) bij ons droppen."

Hoornaarnest
Dan rest nog de vraag waarom een stuk stam van de boom is blijven staan? Harry Jansen: "In dat stuk stam zit een hoornaarnest. Dit laat de gemeente Bronckhorst momenteel met rust. Het nest verdwijnt vanzelf. Daarna worden stam en stronk verwijderd en gaat de gemeente aan de slag met de herinrichting."