Dit jaar voor de Vordense Kastelenrit voor de 42ste keer gereden. Foto: PR
Dit jaar voor de Vordense Kastelenrit voor de 42ste keer gereden. Foto: PR

Kastelenrit Vorden met als thema 'Hollands gerij'

VORDEN – Menvereniging In de Reep'n uit Vorden houdt zondag 12 augustus de landelijk bekende Kastelenrit voor authentieke rijtuigen. Dit jaar voor de 42ste keer en met het thema: 'Hollands gerij'.

De Vordense Kastelenrit is een van de oudste ritten die voor authentieke rijtuigen wordt georganiseerd. De kwaliteit van de aanspanningen die elk jaar deelnemen in Vorden is erg hoog. Dit is ook een van de redenen waarom de leden van de Nederlandse Vereniging Traditioneel Gerij (NVTG) graag naar Vorden komen. Zij willen zich graag onderling meten met elkaar en punten verzamelen voor het Nederlands Kampioenschap. Daarnaast leent zich Vorden prima voor het aangespannen rijden; de kastelen, de zandwegen en de landgoederen ademen allemaal nog de nostalgische sfeer van weleer uit.

Het evenement begint zondag 12 augustus bij Kasteel Den Bramel aan de Almenseweg. Vanaf 8.30 uur vindt hier de jurering van de verschillende aanspanningen plaats. Zeker de moeite waard om het neusje van de zalm te komen bekijken. Vanaf 10.00 uur zullen de deelnemers vertrekken. De route is als volgt: via het Kasteelplein het terrein verlaten en linksaf Almenseweg, linksaf Gazoorweg, linksaf Rietgerweg, linksaf Zutphenseweg, rechtsaf Kruisdijk, rechtsaf Hackfortselaan, linksaf Boshuisweg, linksaf Vierakkersestraatweg, linksaf oprit Suderas. Hier vindt een sherrystop plaats (de terreinen van het Suideras zijn alleen toegankelijk voor deelnemers en vrijwilligers). Rechtsaf Vierakkersestraatweg, rechtsaf Dorpsstraat, linksaf Hackforterweg, linksaf Baakseweg, rechtsaf Riethuisweg, linksaf Hamminkweg , linksaf Deldenseweg (rondweg oversteken), linksaf Nieuwstad (gaat over in Raadhuisstraat), linksaf Zutphenseweg en direct rechts Burgemeester Galleestraat, linksaf Almenseweg, linksaf oprijlaan naar Den Bramel.

Middagrit
Omstreeks 12.30 uur zullen de eerste aanspanningen weer terug zijn bij kasteel Den Bramel en zullen de deelnemers daar de lunch gebruiken. Bij binnenkomst zal de speaker uitleg geven en is het voor bezoekers mogelijk het terrein te betreden om de historische rijtuigen (en kleding) van dichtbij te bekijken.

De middagroute is een korte route waarbij de aanspanningen één keer in stap en één keer in draf door de Dorpsstraat komen. Bij de parkeerplaats van Hotel Bakker zal een deskundige speaker uitleg geven over de aanspanningen. Middagroute: vertrek 13.15 uur. Via Kasteelplein het terrein verlaten en linksaf Almenseweg, rechtsaf oprit Het Enzerinck, linksaf Larenseweg, rechtsaf Enzerinckweg, linksaf Ruurloseweg, rechtsaf Kostedeweg, rechtsaf Bekmansdijk, linksaf Schuttestraat (stop bij de familie Sloetjes). Linksaf Schuttestraat, linksaf Vordensebosweg, rechtsaf Horsterkamp, linksaf Dorpsstraat, rechtsaf Burgemeester Galleestraat, rechtsaf Molenweg, rechtsaf Stationsweg, rechtsaf Dorpsstraat, rechtsaf Burgemeester Galleestraat, linksaf Almenseweg, Linksaf oprijlaan naar Den Bramel.

Prijsuitreiking
Na de tweede doorkomst in de Dorpsstraat zullen voor Hotel Bakker de prijswinnaars bekend gemaakt worden. Volgens de planning zal dit omstreeks 15.30 uur zijn. Na de prijsuitreiking zullen de winnaars een ereronde door de Dorpsstraat rijden. De organisatie hoopt ook dit jaar weer op een groot aantal deelnemers en toeschouwers.


Verbod onttrekken grondwater in kwetsbare natuur

REGIO - Waterschap Rijn en IJssel roept particulieren, bedrijven en andere organisaties op om zuinig om te gaan met grondwater in en om kwetsbare natuurgebieden. Voor de gebieden waar de flora en fauna onherstelbare schade op dreigt te lopen, stelt het waterschap per direct een verbod in voor het onttrekken van grondwater voor beregening. Het betreft natuurgebieden nabij de Wiersse / Zwarte Veen / Hagenbeek, de Zumpe (Doetinchem) en het gebied tussen Steenderen en Rha. Deze natuur is in de zomer afhankelijk van waterstanden en extreem gevoelig voor verdroging.

Het verbod geldt voor alle onttrekkingen om te beregenen/besproeien, voor zowel particulieren als bedrijven in een zone binnen 200 meter van zeer kwetsbare natuurgebieden gaat om drie gebieden waar vergunde grondwateronttrekkingen zijn, met een gezamenlijke omvang van 800 hectare van de circa 12.000 hectare aanwezige kwetsbare natuur. Het verbod geldt per direct (dinsdag 24 juli 2018 12.00 uur) voor onbepaalde tijd.
Als gevolg van de aanhoudende droogte zijn op dit moment de grondwaterstanden erg laag. In het werkgebied van het waterschap is de kritische ondergrens van 0.60 tot 1.20 meter bereikt en de verwachting is dat de komende periode de grondwaterstand nog verder zakt. De huidige droogtesituatie is uitzonderlijk en komt eens in de 40 à 50 jaar voor. De Achterhoek is één van de droogste gebieden van Nederland. Hier is het sinds 1976 niet zo droog geweest.
Grondwateronttrekkingen kunnen het uitzakken van het grondwater versnellen waardoor de kans op blijvende natuurschade vergroot wordt. Een (tijdelijk) verbod voorkomt dit effect zoveel mogelijk. Sinds 2013 is geregeld en onderbouwd dat er sowieso geen vergunningen voor het onttrekken van grondwater afgegeven mogen worden in de 200 meter zones rondom kwetsbare natuur, juist vanwege deze bijzondere hoge natuurlijke waarde. Er zijn echter wel grondwateronttrekkers die hun vergunning vóór 2013 hebben verkregen.
Het verbod geldt bovenop het eerder afgekondigde verbod op het onttrekken van oppervlaktewater (beken, sloten, vijvers) in heel het werkgebied van het waterschap. Het waterschap zal handhaven om te zorgen dat de verboden nageleefd worden. Overtreders kunnen rekenen op een boete oplopend tot 2000 euro. Uiteraard worden ook illegale onttrekkingen beboet.