Maandag 18 juni zijn er twee agenten van de Politie Bronckhorst in de Beeklaan geweest. Deze hebben samen met de kinderen het verkeer gelaserd dat langs kwam. Foto: PR.
Maandag 18 juni zijn er twee agenten van de Politie Bronckhorst in de Beeklaan geweest. Deze hebben samen met de kinderen het verkeer gelaserd dat langs kwam. Foto: PR. Foto:

'Er moet eerst iets mis gaan voordat…'

Bewoners Beeklaan zijn hardrijders meer dan beu

Door Jan Hendriksen

WICHMOND – Buurtbewoners uit de Beeklaan in Wichmond zijn al geruime tijd actief bezig om zich in te zetten voor de verkeersveiligheid in hun straat. In 2017 heeft de straat het buurtlabel van Veilig Verkeer Nederland uitgereikt gekregen. Er zijn dertig kilometer stickers op containers geplakt en er is een spandoek geplaatst wat gesponsord is door het Dorpsbelang Wichmond-Vierakker met als ontwerptekst 'Karel kalm An'. Dit allemaal om automobilisten bewust te maken van de dertig kilometerzone in het dorp. Echter al deze acties willen nog niet echt baten. De bewoners zijn de hardrijders dan ook meer dan beu.

Uit cijfers blijkt dat het merendeel van de automobilisten in de Beeklaan meer dan 45 kilometer per uur rijdt. Er wordt niet zelden zelfs ingehaald wanneer er kinderen op de stoep spelen. "Toen wij vorig jaar met de acties begonnen om de verkeersonveiligheid onder de aandacht van de automobilisten te brengen was onze doelstelling dit vooral positief te benaderen. Er werd ons vanuit de gemeente de optie geboden bloembakken in de straat te plaatsen. Dit hebben wij toen geweigerd omdat wij dit vervelend vonden voor al het landbouwverkeer en omwonenden die hier wellicht last van zouden kunnen hebben. Echter, wanneer wij nu soms zien dat mensen zelfs gaan inhalen, terwijl er naast hen op de stoep kinderen spelen en de persoon voor hun gewoon netjes dertig kilometer per uur rijd denken wij, hadden we misschien dan toch...", zo verklaart Ilona Wassink namens de buurtbewoners van de Beeklaan.

Maandag 18 juni zijn er twee agenten van de politie Bronckhorst in de Beeklaan geweest. Deze hebben samen met de kinderen het verkeer 'gelaserd' dat langs kwam. Het resultaat hiervan is dat er twintig mensen (in ongeveer een 1,5 uur tijd) zijn aangehouden en aangesproken op hun rijgedrag. Verkeer dat zich wel netjes aan de snelheid hield kreeg een 'groene duim'.

Werkgroep
Ilona Wassink: "Gezien wij niet de enige straat in Wichmond zijn met dit probleem hebben wij ons samengevoegd in een Werkgroep Veilig Verkeer Wichmond/Vierakker. Met deze werkgroep zijn wij in gesprek met de gemeente Bronckhorst en gaan wij verder met aandacht besteden aan veilig verkeer. We hopen de mensen meer bewust te maken van de dertig kilometer zone in Wichmond en het belang van deze regel. Laten we met ons allen ervoor zorgen dat dit niet een gevalletje wordt 'er moet eerst iets mis gaan voordat…'."