Voor het laatst vond er zaterdag een ballonnenwedstrijd tijdens het Oranjefeest Wildenborch plaats. Foto: Jan Hendriksen.
Voor het laatst vond er zaterdag een ballonnenwedstrijd tijdens het Oranjefeest Wildenborch plaats. Foto: Jan Hendriksen. Foto:

'We zijn als buurtschap sterk met elkaar verbonden'

Martie Sprukkelhorst nieuwe schutterskoning Wildenborch

Door Jan Hendriksen

WILDENBORCH – Een keur van nationale vlaggen sierden de feestlocatie. Aan de toren van het kasteel hangt een immens grote driekleur. Het was zaterdag weer tijd voor het jaarlijkse Oranjefeest Wildenborch. Met als hoogtepunt het vogelschieten met Martie Sprukkelhorst als nieuwe schutterskoning. Hij schoot de laatste houtresten na 249 schoten van de paal. Er waren 85 deelnemers.

De muzikanten van Harmonie Vorden staan iets voor twee uur aan het begin van de oprijlaan in het gelid om af te marcheren naar Kasteel De Wildenborch. Daar staan voorzitter Harrie Dinkelman van de Oranjecommissie van het Oranjefeest Wildenborch, de kersverse wethouder Willem Buunk (VVD) van de gemeente Bronckhorst en de bewoners Jennine en Evert-Kees van de Plassche-Staring van De Wildenborch voor het bordes geduldig te wachten om de muzikanten met in hun kielzog de feestvierende Wildenborchers te ontvangen.

Harrie Dinkelman bedankt speciaal Rob Holsbeeke voor zijn inzet voor de Oranjecommissie waarvan hij na dertien jaar afscheid heeft genomen. Jennine van de Plassche-Staring verwelkomt speciaal alle 'nieuwe' Wildenborchers. "Het is jaarlijks toch wel weer bijzonder dat jong en oud elkaar zich hier weer ontmoet. Zeker de nieuwkomers onder ons. We zijn als buurtschap sterk met elkaar verbonden. De samenhang is groot. En dat mogen we koesteren.

Een prachtig voorbeeld hiervan vond afgelopen winter plaats toen er op de grachten weer eens geschaatst kon worden. Jullie hebben toen kunnen zien dat het bos is uitgekleed. In het kader van deze werkzaamheden zullen er in de komende tijd drie nieuwe bosbruggen worden aangelegd. Voor een van die bruggen zal door de Wildenborchse Kapel een leuning worden aangeboden. Die leuning symboliseert dat we als 'huis' en buurtschap tegen elkaar 'aanleunen'. We gaan daar nog een speciale happening van maken", zo liet Jennine van de Plassche de feestvierders weten.

De kersverse wethouder Willem Buunk liet weten graag naar een Oranjefeest zoals die in de Wildenborch te komen. "Het vormt een van de hoogtepunten in het jaar." Op de vraag van voorzitter Harrie Dinkelman aan Buunk of het in de toekomst niet mogelijk is om de 'papieren rompslomp' rond de organisatie van een feest zoals die in de Wildenborch tot een minimum te reduceren gaf hij in het openbaar geen antwoord. "Ik ga graag in gesprek met organisatoren van evenementen om dat te bezien", zo liet Buunk bij navraag weten.

Het Oranjefeest werd officieel geopend met het oplaten van de ballonnen door de kinderen. Wederom waren het biologisch afbreekbare ballonnen zodat het milieu niet onnodig wordt belast. Toch was het dit jaar voor het laatst dat er een ballonnenwedstrijd werd georganiseerd. "Volgend jaar wordt die vervangen door een optocht van versierde fietsen", zo liet Dinkelman weten. Hoorbaar werd dit door de kinderen met instemming ontvangen.

Stoelendans
Als eerste 'volksspel' stond op het voorplein van het kasteel de stoelendans op het programma. Weliswaar niet met echte stoelen maar met 'plankjes' die als 'staanplaats' fungeerden. De fanatieke 'strijd' onder muzikale klanken van Harmonie Vorden werd uiteindelijk gewonnen door Dirk van Ditshuizen. Verder vonden naast het vogelschieten de bekende andere kinder- en volksspelen plaats, waaronder het ringsteken met een dogcar, sjoelen, kegelen en een schietwedstrijd. Muzikaal werd Oranjefeest Wildenborch omlijst door Stef Woestenenk en Henk Buiting.

Uitslagen
Uitslagen Oranjefeest Wildenborch 2018: Vogelschieten: 1. Romp: Martie Sprukkelhorst (Koning); 2. Kop: Bart van der Schoot; 3. Rechter vleugel: Jelle Wezinkhof; 4. Linkervleugel: Jan Schroer; 5. Staart: Jan Zweverink. Stoelendans: 1. Dirk van Ditshuizen; 2. Szymon Kibala; 3. Wouter van Ditshuizen. Kegelen: 1. Jelle Wezinkhof; 2. Piet Vliem; 3. Bennie Wentink Varkensbaan: 1. Jelle Wezinkhof; 2. Sebastiaan van de Schoot; 3. Evert Otten. Dogcarrijden: 1. Jelle Wezinkhof; 2. Hugo van Ditshuizen; 3. Elke Holsbeeke Sjoelen: 1. Gerrit Klein Brinke; 2. Jelle Wezinkhof; 3. Myrthe Langwerden; Kleurplaat Wildenborcher: 1. Maud Holsbeeke; 2. Ise Addink; 3. Guus Addink.