Het lijken zo maar wat krabbels op papier, maar voor het team van De Dorpsschool zijn het waardevolle punten voor hun toekomstbeleid ingebracht door de kinderen van groep zes, zeven en acht. Foto: Alice Rouwhorst.
Het lijken zo maar wat krabbels op papier, maar voor het team van De Dorpsschool zijn het waardevolle punten voor hun toekomstbeleid ingebracht door de kinderen van groep zes, zeven en acht. Foto: Alice Rouwhorst. Foto:

Op tijd voorbereid voor de toekomst

Ouders en basisschool- leerlingen mochten meedenken over leren voor de tijd van morgen

Vorden – Een slimme school is op de toekomst voorbereid en richt haar onderwijs zo in, dat haar leerlingen met de juiste bagage naar de middelbare school gaan. Ouders en basisschoolleerlingen van De Dorpsschool in Vorden mochten meedenken over wat zij denken wat ze op de basisschool moeten leren voor de tijd van morgen.

Door Alice Rouwhorst

"Kinderen die nu op onze basisschool zitten en nog zullen komen, leiden we op voor beroepen die we nu nog niet kennen door de steeds verdere technologisering van de maatschappij. Daarom hebben ze deels andere kennis en vaardigheden nodig dan kinderen die tien, twintig jaar geleden op de basisschool zaten. Ons lesaanbod en de manier van lesgeven moeten we daarop voortdurend aanpassen", vertelt directeur Marit Ranzijn. Tijdens een avond in mei heeft de school ouders in kleine groepjes laten discussiëren over verschillende vraagstukken binnen de drie hoofdthema's 'Persoonsvorming', 'Kennis voor leren en werken' en 'Maatschappelijke vorming'.

Waardevolle input
"Onze vraag tijdens die ouderavond was: Wat vinden jullie belangrijk voor jullie kinderen waar wij hier op school (extra) aandacht aan moeten schenken met het oog op hun toekomst. Zo'n veertig procent van de ouders was aanwezig en verdiepten zich enthousiast in dit vraagstuk. Verschillende talen leren, waaronder ook het Achterhoeks, kennis bijbrengen over wat wel en niet gewenst is op social media en de 'gevaren' daarvan leren onderkennen, aansluiten bij de wereld om ons heen en actieve interactie tussen school en thuis werden als zeer gewenst ervaren."

"Uit alle inbreng hebben we als school, per hoofdthema, een top drie samengesteld. Deze punten hebben we in het schoolplan voor volgend jaar meegenomen om verder uit te werken, zodat het ingebed wordt in de kernwaarden van ons Daltononderwijs. Zo weten we nu al dat we volgend jaar aan de slag gaan met een klankbordgroep waarin ouders kunnen participeren. Ook de inbreng van de kinderen nemen we uiteraard mee in het plan".

De kinderen van groep zes en zeven mochten in kleine groepjes onder leiding van achtste groepers over dezelfde onderwerpen brainstormen als hun ouders. Sommigen waren direct op dreef, anderen moesten nog even op gang gebracht worden. Het leek er chaotisch aan toe te gaan, maar na ruim een half uur stonden er toch heel wat waardevolle bevindingen op papier. De achtste groepers destilleerden uit hun hoofdthema zo de top drie, zoals meer engels, programmeren, rekenen, plezier en zelfvertrouwen. Zinvolle aanvullingen voor het team van De Dorpsschool. "Uit al deze top drie's maken we er weer één, per hoofdthema. Punten die zowel ouders als kinderen noemen, nemen we uiteraard mee in het schoolplan. Want dat is dan sowieso belangrijk voor de toekomst van de school en dus van de kinderen".