Uitvaartzorg door Monuta in Vorden vanuit andere locatie

Vorden – Monuta verzorgt vanaf 1 juli geen uitvaarten meer vanuit het uitvaartcentrum aan Het Jebbink 4A in Vorden. Voor opbaringen en afscheidsdiensten zal Monuta gebruikmaken van het uitvaartcentrum aan de Piet Heinstraat 31 in Zutphen en Zutphenseweg 91B in Lochem.

Zoals eerder gecommuniceerd voldoet de locatie aan Het Jebbink 4A niet meer aan de eisen van deze tijd", legt Paul Omta, Manager Uitvaartfaciliteiten uit. "Als Monuta willen wij onze klanten de hoogste kwaliteit bieden en daarvoor is een andere locatie geschikter."

Wat niet verandert, zijn de gastvrijheid en klantvriendelijkheid van Monuta. Daarnaast blijft Wilko Eijkelkamp uitvaartverzorger in Vorden. "U bent van harte welkom om eens te komen kijken op onze andere locaties in Zutphen en Lochem. We laten u graag ons pand en de aula zien.".

Wie vragen heeft, kan telefonisch contact opnemen met Monuta via 0575 - 55 27 49 tussen 09.00 en 17.00 uur.


www.monuta.nl/vorden


'Van 't gas af'

De gemeente Bronckhorst wil graag in 2030 energieneutraal zijn. Op de site van de gemeente kunt u hierover veel informatie vinden (www.bronckhorst.nl/home/duurzaamheid-groen-gaon_45689).

Energieneutraal betekent dan we net zoveel energie op duurzame wijze opwekken als we gebruiken. Dat betekent dat we de elektrische stroom, het gas voor de verwarming en de brandstof voor onze auto die we gebruiken, op een groene manier moeten opwekken. Dat is gemakkelijk gezegd, maar voor bijna alle woningen in Bronckhorst betekend dit een forse aanpassing.

Als installateur krijg ik hierop dagelijks meerdere keren de vraag: "Kom es langs, want wie wilt van 't gas af". De Informatie hierover wil ik graag met u delen. Maar per woning is een andere aanpak nodig. Het zou veel uitleg schelen en komen veel eerder bij de juiste beslissing, als u zich vooraf gaat verdiepen in wat voor u mogelijk is. Dat praat een stuk makkelijker. Om te komen tot het beoogde resultaat, is per woning een op maat gemaakt plan nodig.

Er moet het komend decennia een berg denk- en rekenwerk verzet worden, door eigenaar en het uitvoerende bedrijf, voordat Bronckhorst energieneutraal gaat worden. Maar het moet gebeuren. Het gaat ons en ons nageslacht allen aan. Het verbruik van fossiele brandstoffen, aardgas en aardolie moet drastisch omlaag om de opwarming van de aarde te stoppen en de leefbaarheid op onze planeet te kunnen continueren.

Het plan van aanpak wat ik bij elk bezoek, 'wille wilt van 't gas af', aan de kaak stel, is voor iedere woning in feite hetzelfde. Denk eens na, wat onderstaande zal betekenen voor uw woning:
- Minder energie gebruiken: In de eerste plaats moet je dan het maximale aan isolatie uit gaan voeren. Vloer- muur- en dakisolatie. Dat verdient zich in rap tempo (circa tien jaar) terug aan stookkosten. Door je huis goed te isoleren, is het mogelijk 50-60 procent te besparen op de verwarming. Dus ook besparen op fossiele brandstof, ook hiervoor geldt 50-60 procent minder CO-2 uitstoot.
- De volgende stap naar een gasvrije woning, is het aanpassen van de verwarming. Ga je verwarmen met een warmtepomp dan is vloer- en/of wandverwarming sterk aan te bevelen. Hiervoor heb je een relatief lage watertemperatuur nodig van circa 35-40 graden. De warmtepomp kan dit maken met een heel hoog rendement. Tevens zorgt die voor het warme tapwater. Een warmtepomp gebruikt elektrische energie. De kosten voor het elektra gaan weliswaar omhoog, maar anderzijds verdwijnen de gaskosten. Per saldo betaalt u minder kosten. Kijk op internet voor verschillende types warmtepompen.
- Als je echt van het gas af wilt, dus ook van de vastrechtkosten, dan moet je wellicht nog een aanpassing in de keuken maken door elektrisch te gaan koken.
- Als bovenstaande is gerealiseerd, dan gebruik je alleen elektriciteit. Ook dit is energieneutraal op te wekken. Dit kan door zonnepanelen te installeren. Vuistregel is dat je per paneel maximaal 250 Kwh. kunt opwekken. Stel je gebruikt totaal, met de warmtepomp, 5000 Kwh. per jaar. Dan heb je twintig panelen nodig. Dat is een flink stuk dak. Is dit niet aanwezig, dan kun je wellicht gebruik maken van een energiecoöperatie. Bedrijven stellen hun platte dak beschikbaar en u kunt participeren voor een aantal panelen (zie bijvoorbeeld pagina 3).
- En dan de auto. Uit eigen ervaring weet ik, dat je met een zonnepaneel circa 1650 kilometer elektrisch kunt rijden. Rijdt u 15.000 kilometer, dan heeft u aan nog eens acht zonnepanelen voldoende. En de investering van deze panelen verdient zich gemiddeld in 2 tot 3 jaar terug, omdat er geen brandstofkosten meer zijn.

Al met al is het een grote financiele aderlating voor elke bewoner. Maar door te faseren is het te overzien. En raadpleeg echt de site van de gemeente. Hierin kunt u ook lezen dat er voor u subsidies te krijgen zijn. En milieuleningen (met slechts 1,6% rente).

Nogmaals: de grootste stap zet u door eerst te isoleren. Heeft u vragen over het isoleren van uw woning. neem dan contact op met uw aannemer.
Voor alle vragen over warmtepompen en zonnepanelen bent u bij een installatiebedrijf aan het goede adres.

Wim Bosman
Enkweg 28
Vorden