De initiatiefnemers ECV: Wessel Ganzevoort, Martien Pater, Frans de Steur, Johan Mollenhof, Henk Groenendaal en (niet op de foto) Dirco Teeuwen. Foto: Liesbeth Spaansen
De initiatiefnemers ECV: Wessel Ganzevoort, Martien Pater, Frans de Steur, Johan Mollenhof, Henk Groenendaal en (niet op de foto) Dirco Teeuwen. Foto: Liesbeth Spaansen

Hetzelfde doel en toch uniek: Energie Coöperatie Vorden

En, waarom iedereen mee kan doen

Door Liesbeth Spaansen

VORDEN - De Energie Coöperatie Vorden (ECV) is een feit, op 18 mei werd de akte getekend bij de Vordense notaris Gertjan Hulleman. Nu kan de initiatiefgroep, bestaand uit zes energieke heren, samen met de inwoners van Vorden, aan de slag: "ECV is uniek in zijn soort, want iedereen kan meedoen," stellen zij. Een voorlichtingsavond over het doel van de coöperatie zal in verband met de zomervakantie in september plaatsvinden.

Het doel van de Energie Coöperatie Vorden is niet alleen energie opwekken, maar ook minder energie gebruiken. Naast zonne-energie wordt ook gedacht aan windenergie, biogas en mobiliteit. Bij energiebesparing denkt de werkgroep onder andere aan spouwmuurisolatie, dubbel glas en letverlichting. "Maar we beginnen met het opwekken van zonne-energie," vertelt Martien Pater. "Het unieke van ECV is dat iedereen kan meedoen, zowel mensen met een kleine beurs, bewoners van een huurhuis als ook mensen met een dak dat niet geschikt is voor zonnepanelen."

Initiatiefwerkgroep
De initiatiefnemers van de ECV zijn op dit moment ook bestuursleden: voorzitter is Frans de Steur, penningmeester/secretaris Henk Groenendal, pr Martien Pater en bestuursleden Wessel Ganzevoort, Johan Mollenhof en Dirco Teeuwen.
Frans de Steur investeerde een aantal jaren in het duurzaam maken van zijn boerderijtje in het buitengebied van Vorden. Inmiddels liggen er ook veertig zonnepanelen op het dak en kan binnenkort het gas eraf. "En nu de rest van Vorden," legt hij zijn deelname aan de Energie Coöperatie Vorden uit.
Tijdens de energiebijeenkomst Van Vorden Voor Vorden ontmoette hij Henk Groenendal. "Ik was niet zo'n milieuman, tot de mogelijkheid zich voordeed om subsidie aan te vragen voor zonnepanelen. Via de app zag ik wat de panelen opbrachten." Henk wilde Frans helpen een bewustwording op gang te brengen.
Frans nam contact op met Erik Mol, beleidsmedewerker Duurzaamheid en Milieu van de gemeente, want zou het iets zijn om in Vorden een energiecoöperatie op te richten? Na een positief antwoord gingen de beide heren op zoek naar meer hulp.
Martien Pater, die al veel informatie bij de hand had, wilde helpen. Wessel Ganzevoort kreeg eveneens het verzoek aan te sluiten. "Ik ben er bezorgd over dat we de energie die in miljoenen jaren is ontstaan, zo snel uit de aarde halen." Hij verruilde zijn energieverslindende huis in Amsterdam voor een in de Achterhoek. "Deze is volledig gesaneerd en vernieuwd en nu een geheel energie neutraal ecohuis, met een biotuin."
Johan Mollenhof is vanaf 1990 bezig met het milieu en met name autorecycling. Het gaat om oude auto's te ontmantelen en de onderdelen te verkopen of te recyclen. "Niet alles hoeft tot pakketjes te worden geperst en als afval te worden afgevoerd."
Tot slot sloot Dirco Teeuwen, ondernemer in Vorden zich aan.

Samenwerking
Voor een succesvol energieproject hebben zij samenwerking gezocht met andere partijen, waaronder de gemeente Bronckhorst en de andere coöperaties binnen Bronckhorst: Solarpark De Kwekerij in Hengelo, Energiecoöperatie BoeN in Bronkhorst en Steenderen, Energiecoöperatie Wichmond/Vierakker en Zonkracht Hummelo. Een eerste kennismaking van dit zogenoemde energieplatform is al geweest. "Het is heel belangrijk om samen te werken met de gemeente die in 2030 energieneutraal wil zijn en de politiek, die hun keuze voor duurzame energie heeft uitgesproken," vindt Martien Pater. "Er is een prioriteitenplan en duurzaamheid staat op de agenda."

Iedereen kan meedoen
"Om te beginnen vragen wij de leden die zich aanmelden niet om eigenaar te worden van een zonnepaneel, dat toch al snel 250 euro kost. Wij berekenen de kosten voor het lidmaatschap op basis van het stroomverbruik op jaarbasis en vragen daarvoor 1 cent per kWh," rekent Frans voor. Bij een verbruik van bijvoorbeeld 3.000 kWh bedraagt de eenmalige bijdrage 30 euro. "Een bedrag dat voor (vrijwel) niemand onoverkomelijk is. Om de benodigde daken voor het plaatsen van zonnepanelen ter beschikking te krijgen is er voor dakeigenaren een vergoeding per opgewekte kWh beschikbaar."
De ECV heeft geen winstoogmerk. Voor de energie die meer wordt opgewekt en teruggeleverd, gaat de waarde via de energiebelasting voor een deel terug naar de leden. Het overige voordeel gaat terug in de coöperatie om te investeren in het project.
Henk Groenendal laat weten de middenstand erbij te betrekken. "We willen vooral lokale installateurs benaderen. Van Vorden Voor Vorden zeg maar."

Daken gevraagd
Natuurlijk zijn er niet alleen leden nodig voor het opwekken van zonne-energie maar ook daken. "Het liefst grote oppervlakten, waar 150 tot 300 panelen op kunnen worden gelegd," laat Frans weten.

Voor informatie en aanmelden, bel Frans de Steur, 06-53692580. Voorlopig mailadres identeam@wxs.nl.


Bedankt Kringloop winkel De Werf

VORDEN - De Zonnebloem afdeling Vierakker-Wichmond is bijzonder blij met het bedrag van 1000 euro, dat zij per cheque van De Werf hebben mogen ontvangen. Het zal gebruikt worden om de gasten een leuke en gezellige dag uit te bezorgen, waar velen bijzonder van zullen genieten. De vrijwilligers willen De Werf hartelijk bedanken voor hun inzet om deze bedragen mogelijk te maken.