Buurt boos op wethouder Engels

In Vorden hebben een 42-tal huishoudens in de omgeving van de Almenseweg de koppen bij elkaar gestoken omdat ze boos zijn op de wethouder van Sport, Cultuur en Onderwijs.

Wat er aan de hand is? De directeuren van het Voorgezet Onderwijs van 't Beeckland (Vorden) en het Stedelijk (Zutphen) hebben het plan opgevat een nieuw onderwijsconcept in Vorden te introduceren. Met dit concept hopen ze de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren en de samenwerking tussen de ondernemers in Vorden en scholen een extra impuls te geven. Vernieuwing in het onderwijs voor 't Beeckland met toevoegingen op het gebied van (duurzame) techniek is natuurlijk geweldig en hier staan wij als buurt volledig achter.

Maar niet als het gaat om de plannen van wethouder Jan Engels. Het onderwijsconcept is nog niet klaar, de ondernemers zijn slechts mondjesmaat geïnformeerd en naar hun interesses gevraagd en er is nog onbekend hoeveel leerlingen eventueel gebruik gaan maken van het nieuwe onderwijs concept. Desondanks heeft de wethouder nu al besloten dat er een nieuwe school moet komen en op drie locaties een voorlopig voorkeursrecht gevestigd. De wet voorkeursrecht gemeentes (WvG) houdt in dat de eigenaren van de percelen waarop dit recht gevestigd is, bij verkoop het perceel eerst aan de gemeente moet aanbieden waarop de gemeente binnen 6 weken moet besluiten om wel/niet tot aankoop over te gaan.

Maar de wethouder gaat nog verder. Hij wil eventueel bij deze nieuwe school een nieuwe sporthal en het liefst een nieuw sportcomplex zodat er een multifunctionele accommodatie komt. Op onze vraag aan de wethouder wat dit allemaal gaat kosten en wie dit gaat betalen was het antwoord dat de kosten nog niet bekend zijn omdat alles nog in de verkennende fase zit, maar dit door de gemeenschap betaald zou worden en er geen subsidiebedragen mee gemoeid zullen zijn. Hieruit kun je concluderen dat het wel om veel belastinggeld van de bewoner uit Bronckhorst gaat".

Het vreemde is nu dat de wethouder in de raadsvergadering van mei het voorstel doet om het WvG recht op de drie locaties te bekrachtigen en van de raad ook nog eens een mandaat vraagt om voor 3 miljoen euro tot grondaankoop over te mogen gaan. Dit is een verdubbeling van het bedrag dat er normaliter voor staat. Bekrachtiging van het WvG recht houdt in dat de perceeleigenaren de komende drie jaar gebonden zijn aan dit recht van de gemeente.

Waarom de wethouder deze drie locaties heeft uitgekozen is voor ons niet helder. Het zijn allemaal locaties met een agrarische bestemming en er is één locatie waar een florerend tuindersbedrijf is gevestigd dat je niet zomaar uitkoopt om er een school, sporthal en voetbalvelden aan te leggen. Ook is een deel van een locatie in het bezit van de gemeente geweest en nog niet zo lang geleden verkocht. Getuigt niet van beleidsvisie als je er nu WvG recht oplegt.
In Contact hebben we gelezen dat de voorkeur van de wethouder uitgaat naar een locatie dicht bij het station. We zien echter ook WvG rechten gevestigd op een locatie in de buurt van het kerkhof. Wij denken dat er wel goedkopere en beter inbreidingslocaties mogelijk zijn, maar hier heeft de wethouder waarschijnlijk nog geen verkenning op gedaan.

De conclusie is dat wij als buurt vinden dat de wethouder veel te vroeg het WvG recht wil toepassen op drie willekeurige locaties. Al zijn plannen zitten nog in de oriënterende fase en hij heeft geen zekerheid of hij eigenlijk wel nieuw moet bouwen met de krimp (ook in aantal leerlingen) in het verschiet , laat staan hoeveel hectare hij nodig heeft. Wel belemmert hij door dit recht de perceeleigenaren de grond op de vrije markt te verkopen en gooit hij de verkoop en doorstroming van woningen in de buurt van deze drie locaties nu al op slot. Iedere aspirant-koper zal dan weten dat er wellicht in de komende drie jaar iets gaat gebeuren in deze buurt en neemt niet het risico om tot koop over te gaan.

Wij zijn zo boos dat wij met alle fracties in gesprek zijn om hen ervan te overtuigen dat de gemeenteraad bij meerderheid moet besluiten het WvG recht niet te bekrachtigen en burgers/belastingbetalers niet met onnodige risico's opgezadeld moeten worden.

Buurtcomité Almenseweg
tenzuidenalmenseweg@gmail.com
Vorden


Fietstocht Wildenborch

WILDENBORCH - Zondagmiddag 29 april wordt in de Wildenborch een fietstocht voor het hele gezin georganiseerd. De routecommissie heeft weer een prachtige nieuwe tocht samengesteld met een lengte van ongeveer 30 kilometer door een prachtige omgeving en over voor velen onbekende wegen en paden. Onderweg is een stop gepland waar de fietsers worden getrakteerd op koffie met iets lekkers. Deelnemers kunnen zich op zondagmiddag 29 april inschrijven bij de Wildenborchse Kapel aan de Kapelweg 1, Vorden tussen 13.00 en 14.00 uur. De kosten bedragen 4 euro per persoon. Kinderen tot en met 12 jaar doen gratis mee.


Opbrengst collecte gehandicapensport

VORDEN - De opbrengst van de collecte voor de gehandicaptensport in Vorden Kranenburg en Wichmond heeft dit jaar 2.461,93 euro opgebracht. Anita, Lisa en Xaveria bedanken alle gulle gevers en de trouwe collectanten voor hun gift en inzet. Ze hopen volgend jaar weer een beroep op allen te mogen doen.