Volle bak tijdens bier-spijs avond

VORDEN - In samenwerking met Grolsch en Bierista Alain Schepers werd bij Grand Bistro Rotonde in Vorden donderdag een avond georganiseerd waarbij bier en eten op elkaar werden afgestemd.

Zo'n zestig liefhebbers hadden zich aangemeld. De gasten kregen bij binnenkomst direct twee bieren geserveerd met een amuse. Na de amuse volgden nog vier gangen, die elk vergezeld gingen van twee bieren. De eerste bieren waren een Pilsener en een Weizen van 5,1 en 5,4%. Bij het dessert werd de roemruchte Grolsch Kanon geserveerd met een alcoholpercentage van even boven de 11%.

De gasten werden welkom geheten door gastvrouw Wendie Kniewallner-Vrieler. Chef Thomas Kniewallner had met zijn team speciale gerechten bereid, die naadloos aansloten op de bieren die met zorg waren uitgekozen door bierexpert Alain Schepers. Hij gaf voor elke gang informatie over de bieren. Gerechten met onder andere bospaddestoelen, tonijn, een rib-eye en een dessert met chocolade en een kaasplankje werden gematcht met de bieren.

Veel gasten waren verrast door de enorme verscheidenheid aan biersmaken en soorten bier. Het was een inspirerende avond die later dit jaar ongetwijfeld een vervolg gaat krijgen.


PCOB bespreekt de 5 wereldreligies

VORDEN - Afgelopen donderdag hield de KBO-PCOB afdeling Vorden de maandelijkse bijeenkomst. Deze wordt geopend door waarnemend voorzitter Chrisje Tuitert-Gotink met gebed en schriftlezing uit Marcus 6. Rob van Eck uit Doorwerth vertelde over de vijf wereldreligies: het Hindoeïsme, het Boeddhisme, het Jodendom, het Christendom en de Islam. Voor de pauze ging het over de Goden, de Leer en de Geschriften. Na de pauze over gebouwen, de Riten en de gebruiken, de Gezangen en de Feesten.

De religie is er vaak om een antwoord te krijgen op deze godsdiensten. Het Hindoeïsme is de oudste godsdienst, zij dateert van 1200-800 jaar voor Christus. Bekend is de leer van de reïncarnatie. Het Jodendom is bekender en dichter bij huis. Als grondlegger wordt Abraham gezien. De Bijbel van de Joden is de Tenach en de wetten staan in de Thora en Talmud opgetekend. Het Christendom is uit het Jodendom ontstaan met de vorming van de eerste christengemeente; dit herdenken we tijdens het Pinksterfeest. De belangrijkste kennis leren we van de Dode Zeerollen, De geschiedenis van de kerken heeft met Luther een belangrijke wending gekregen.

De volgende bijeenkomst is op donderdagmiddag 26 april. Dan zal de heer Gery groot Zwaaftink teksten en liederen ten gehore brengen.