Deelnemers gezocht historische optocht Koningsdag

VORDEN – Hoogtepunten uit het 120-jarig jubileumprogramma van Oranjevereniging Vorden moeten eind volgende maand de optocht, het keizerschieten, het keizerin ringsteken, een grote vuurwerkshow en de motordemonstratie gaan worden. Uiteraard behoren de Koningsdag toppers zoals de aubade, het kinderfeest, vogelschieten, ringsteken, oriënteringsrit, de kermis en de muziek op allerlei plaatsen in het centrum van Vorden tot het feestprogramma op 27 april. "Maar we willen wat extra's en daar hebben we Vorden voor nodig", zo verklaart voorzitter Frank van Setten van Oranjevereniging Vorden een maand voor het grote jubileumfeest.

Door Jan Hendriksen

Dit jaar bestaat Oranjevereniging Vorden 120 jaar. En dat wil de vereniging met alle Vordenaren en oud-Vordenaren natuurlijk op een bijzondere manier vieren tijdens het drie dagen durende jubileum Koningsfeestprogramma op donderdag 26 april, vrijdag 27 april (Koningsdag) en zaterdag 28 april. "Toen we in 1998 honderd jaar bestonden is dat ook een bijzonder feest geweest wat nog velen van ons zich goed kunnen herinneren. Ook dit jaar willen we weer een bijzonder feest gaan vieren. De voorbereidingen daarvoor zijn inmiddels volop gaande", aldus Van Setten.

Tot een van die 'extra's' uit het jubileumprogramma behoort een optocht die op Koningsdag van 13.30 tot 14.15 uur door het centrum van Vorden trekt. Daarvoor heeft Oranjevereniging Vorden in januari enkele tientallen inwoners, verenigingen, bedrijven, scholen en buurtschappen aangeschreven met het verzoek om aan deze Koningsoptocht deel te nemen.

'Ook dit jaar willen we weer een bijzonder feest gaan vieren'

"De respons is redelijk goed te noemen. We hebben inmiddels bijna dertig aanmeldingen. Maar men kan zich uiteraard nog aanmelden", zo verklaart oud-voorzitter Johan Norde die samen met de oud-voorzitters Frank Meulenbroek en Ab Velhorst van Oranjevereniging Vorden de optocht coördineert. De deelname kan een creatie zijn waarop Koninginnedag vroeger gevierd werd, het boerenleven, de kastelen, de industrie in Vorden, het verenigingsleven en school: kortom alles wat zich de afgelopen 120 jaar in Vorden afgespeeld heeft. Uiteraard is er een jury die de creaties zal beoordelen en die prijzen zal uitreiken. De historische vereniging Oud Vorden heeft haar medewerking toegezegd als groepen nadere informatie willen hebben over een bepaald thema of jaartal. Dat kan bijvoorbeeld met foto's uit die periode. "We hebben ook diverse voertuigen en oldtimers ter beschikking uit de afgelopen jaren waar een groep zich om heen kan organiseren", zo verklaart Van Setten doelend op een koninklijk historisch rijtuig waarin ooit Koningin Wilhelmina heeft gezeten en enkele nostalgische trambussen.
Opgave
Maandagavond 26 maart hebben de deelnemers aan de optocht op uitnodiging van Oranjevereniging Vorden een informatieavond bezocht waarbij de deelname aan de optocht uitgebreid is besproken. Wie nog mee wil doen aan de Koningsoptocht kan contact opnemen met voorzitter Frank van Setten (06 - 21528110), met secretaris Jacqueline Tomey (06 - 13642689) of via het e-mailadres info@oranjeverenigingvorden.nl. Oranjevereniging Vorden doet voor de optocht tevens nog de oproep voor een look-a-like voor Koning Willem Alexander en Koningin Maxima en wellicht de prinsesjes.


Lees verder op pagina 3