Dartelende lammetjes verwelkomden het publiek dat langs de opgestelde kraampjes schuifelde. Foto: Jan Hendriksen
Dartelende lammetjes verwelkomden het publiek dat langs de opgestelde kraampjes schuifelde. Foto: Jan Hendriksen

'De toeloop van publiek was fantastisch en de sfeer perfect'

MEDLER – Het voorjaar is het seizoen van het nieuwe leven, of zoals Gorter zei in zijn gedicht 'Mei': "Een nieuwe lente en een nieuw geluid." Volop de tijd dus voor lentekriebels. En die waren er. Ronddartelende lammetjes. Mooie creatieve paasstukjes. Kuikentjes, dit jaar overigens geen levende omdat er vogelgriep heerst in ons land. Maar bovenal veel 'lenteachtige' gezelligheid zondag tijdens de jaarlijkse Medler Lente Fair op het terrein en in de bedrijfshallen van de coöperatieve werktuigenvereniging Elweco-Medo aan de Onsteinseweg in de Vordense buurtschap Medler. Want ook het weer werkte perfect mee.

Door Jan Hendriksen

Op het terrein en in de hallen van Elweco-Medo organiseerde Stichting Oranjefeest Medlertol voor het zevende achtereenvolgende jaar de Medler Lente Fair. Tal van ondernemers, verenigingen en hobbyisten, in totaal zo'n veertig in getal, toonden en verkochten er hun producten. Daarnaast was er een grote sortering tweedehands kleding voor kinderen en volwassenen, speelgoed, boeken en klein antiek. De 'rommelmarkt' was in beheer van de Oranjecommissie van Stichting Oranjefeest Medlertol. De toestroom aan publiek was groot. Auto's stonden rijendik in een weiland achter enkele bedrijfspanden van de voormalige Coöperatie Ons Belang uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. Dartelende lammetjes verwelkomden het publiek dat langs de opgestelde kraampjes schuifelde.

Gerda Kamperman van Bloembinderij De Elzetuin 'speelde' een thuiswedstrijd op deze Palmzondag. Een prachtig kleurrijk paasstuk van werkend snoeihout sierde haar voorjaarsuitstallingen in de grote bedrijfshal van de werktuigenvereniging. Iets verderop was Pluimvee- en Konijnenvereniging Vorden en Omstreken te vinden. Dit jaar geen levende kuikentjes in een bak die door de kinderen 'geaaid' konden worden. De vogelgriep gooide roet in het eten van de kleindierenvereniging. Achter in de hal had de ideële stichting Gamrupa, die kleine ontwikkelingsprojecten in Gambia (West Afrika) op vrijwillige basis ondersteunt en begeleidt, een plek toegewezen gekregen. Het ondersteunen en begeleiden doen zij door materialen in te zamelen, financieel en immaterieel. Vorig jaar hielpen ze een dorp in Gambia om een waterleiding aan te leggen waardoor mensen binnen een maximale afstand van een kilometer in plaats van vijf kilometer schoon drinkwater konden krijgen.

Willy Derksen en The Groot Nuelend 'bemanden' de stand van Ouderenkring Vorden die dit jaar haar zestigjarig bestaan viert. Prachtige gebreide mutsen, sokken, sjaals en andere gebreide producten die de ouderen en vrijwilligers van de kring zelf hadden gemaakt gingen over de 'toonbank' van de marktkraam. "Van de opbrengst kunnen we weer activiteiten voor de ouderen organiseren", zo laat Derksen weten.

Iets verderop staat Vrouwenclub Medler. 'Steun de Vrouwenclub Medler. Koop loten. Altijd prijs'. Maar die slogan gaat om half drie niet meer op. De vrouwen zijn helemaal 'los'. Er is geen lot meer te koop. En amper een half uur later zijn ook de zelfgebakken cakes, koeken en de lekkere arretjescake uitverkocht. Een paar potjes zelfgemaakte jams zijn nog te koop. "De belangstelling van het publiek was enorm. We hadden evenveel loten als vorig jaar in de aanbieding. Misschien heeft de accordeonmuziek van Mineke Wesselink wel een stimulans gegeven om extra loten te kopen", zo laten de bestuursleden Willemien Hulshof en Riek Wunderink lachend weten.

Rond vier uur ruimen de eerste standhouders de boel op. Marian Knoef en Marian Pardijs van de Oranjecommissie van Stichting Oranjefeest Medlertol spreken over een super geslaagde Lente Fair. "De toeloop van publiek was fantastisch. De sfeer perfect. En we hebben ook nog eens goed verkocht. En daarmee kunnen we ons Oranjefeest in stand houden." Dat de organisatie ook goed in elkaar stak laten de 'zusjes' Ruiterkamp van Stichting De Lindesche Molen weten. "Perfect geregeld. Petje af. Tot volgend jaar", zo laat Marian Arfman-Ruiterkamp weten als ze haar duim ophoog steekt bij het verlaten van het terrein.

Dartelende lammetjes verwelkomden het publiek dat langs de opgestelde kraampjes schuifelde. Foto: Jan Hendriksen