De doelstelling van Oranjevereniging Vorden is om dit jaar de succesvolle Kids Living Statues op Koningsdag deel te laten nemen aan de speciale optocht in het kader van het 120-jarig bestaan van Oranjevereniging Vorden. Foto: Jan Hendriksen,
De doelstelling van Oranjevereniging Vorden is om dit jaar de succesvolle Kids Living Statues op Koningsdag deel te laten nemen aan de speciale optocht in het kader van het 120-jarig bestaan van Oranjevereniging Vorden. Foto: Jan Hendriksen, Foto:

Na twee jaar afwezigheid weer grote vuurwerkshow op Kasteelweide

Vervolg van voorpagina

VORDEN - Tot de extra activiteiten en evenementen behoren ook een Vrijmarkt voor kinderen die al hun overtollige speelgoed kunnen verkopen, een heuse Koningsnacht die breed gedragen wordt door de Vordense horeca (Hotel Bakker, Grand Bistro de Rotonde en Café De Herberg), panna voetbalwedstrijden, levend mikado, een hindernisparcours en een speciaal optreden van Harmonie Vorden. Daarnaast behoren tot het jubileumfeestprogramma vaste onderdelen zoals het vogelschieten, het ringsteken, de oriëntatie fietstocht, demonstraties van Indoor Sport, het kinderprogramma en het 'Hanen kanen'. En na twee jaar afwezigheid zal op Koningsdag om 22.00 uur weer een grote vuurwerkshow op de Kasteelweide van Kasteel Vorden plaatsvinden. De kermis is naast Koningsdag ook op donderdag 26 en zaterdag 28 april open.

Voorafgaande aan het driedaagse Koningsprogramma vindt zaterdag 21 april de traditionele Oranjeavond in Het Kulturhus Vorden plaats waaraan Toneelgroep Veldwijk haar medewerking verleent met een toneelstuk.

Begrip
Sinds 1898 verzorgt Oranjevereniging in Vorden op de 'dag waarop de jaardag des Konings' zoals het officieel in de wet heet de daarbij behorende festiviteiten. "Koningsdag is wel een begrip waar we even aan hebben moeten wennen. 2014 was immers het eerste jaar in het bestaan van de vereniging waarop we de verjaardag van een Koning vierden. Daarvoor ging het altijd om Koninginnen wiens verjaardag gevierd werd. Als Oranjevereniging zijn we er trots op al zo lang de organisatie op ons te mogen nemen. Vorden is mede door de lange traditie bekend om het grote feest met vogelschieten, kermis, ringsteken, kinderfeest en natuurlijk gezellig feesten in het dorp", aldus voorzitter Frank van Setten.

Conceptprogramma Koningsdag(en)

Zaterdag 21 april
20.00 – 22.30 uur: Oranjeavond met Toneelgroep Veldwijk in Het Kulturhus Vorden

Donderdag 26 april
08.00 uur: Afzetting centrum van het dorp en opbouw exploitanten
17.00 uur: Kermis open
18.00 uur: Vrijmarkt voor kinderen met clown van Circus Lorelly
21.00 uur: Start Koningsnacht met diverse optredens en festiviteiten bij Bakker, Grand Bistro de Rotonde en De Herberg
02.00 uur: Einde festiviteiten

Vrijdag 27 april
08.45 – 09.00 uur: Klokken luiden en vlaggen hijsen door Scouting Vorden
09.00 – 09:30 uur: Aubade bij bordes van het Kulturhus
09.30 – 10.00 uur: Verrassingsact met Indoor Sport Vorden
10.00 – 20.00 uur: Kermis open
10.00 – 12.00 uur: Vogelschieten
10.00 – 12.00 uur: Ringsteken met paard en wagen
10.00 – 12.00 uur: Oriënteringsfietsrit
10.15 – 10.45 uur: Harmonie Vorden in Bakkertent
10.30 – 11.30 uur: Kinderprogramma Circus Lorelly in Kulturhus
12.00 – 13.30 uur: Levend Mikado en Hindernis parcours met Scouting Vorden
13.30 – 14.15 uur: Optocht van oude en bijzondere voertuigen
14.15 – 16.00 uur: Vordense Pannakoning met Peter Jansen (Voetbal Plus) en Vordense jeugd
16.00 – 16.30 uur: Algehele prijsuitreiking bij podium Herberg
17.00 - 18.00 uur: Hanenkanen in Bakker tent
22.00 – 22.30 uur: Jubileum vuurwerkshow op kasteelweide
02.00 uur: Einde festiviteiten

Zaterdag 28 april
10.00 – 16.00 uur: Kermis open
10.30 – 12.00 uur: Keizer Vogelschieten
10.30 – 12.00 uur: Keizer Ringsteken
14.00 – 15.30 uur: Motordemo door VAMC De Graafschaprijders
17.00 uur: Einde alle festiviteiten


Deelnemers moesten onder en over de omgevallen bomen fietsen of klimmen

VORDEN - De Grote Veldtoertocht moest in december afgelast worden omdat de weersvooruitzichten dermate slecht waren en men de deelnemers geen onnodige risico's wilde laten lopen. "Maar zo extreem in aanloop naar afgelopen zondag hadden we het nog nooit meegemaakt. In Het Grote Veld hebben we in samenspraak met Natuurmonumenten tientallen omgevallen bomen over de paden weg moeten zagen om de route die we hadden uitgezet te kunnen handhaven. Van het Geldersch Landschap die de bossen op de Lochemse Berg beheren mochten we de omgevallen bomen op de berg niet verwijderen. Gevolg was dat de deelnemers onder en over de omgevallen bomen door moesten fietsen of klimmen. En dat gaf wel een extra dimensie aan deze tocht", aldus medeorganisator Harry Eggink.

Door Jan Hendriksen

De geplande Kastelenveldtoertocht die zondag zou plaatsvinden kwam door de verplaatsing van de Grote Veldtoertocht naar afgelopen zondag daardoor te vervallen. Harry Eggink: "We hadden alle vergunningen voor de tocht in december al betaald. Daarom hebben de Grote Veldtocht naar vandaag doorgeschoven."

In totaal gingen 760 deelnemers vanaf de kantine van voetbalvereniging Vorden op sportpark 't Grote Veld van start voor de toertocht. Halverwege was bij Landbouwbedrijf en Minicamping 't Gagel in Lochem een rustlocatie door VRTC de 8 Kastelenrijders ingericht. 'Tante Annie' Visser zorgde met enkele andere vrijwilligers en vrijwilligsters dat de traditionele balletjes gehakt naast de warme bouillon weer lekker gaar en op temperatuur waren. Deze werden aangeboden aan de deelnemers tijdens de dertig of vijfenveertig kilometer lange tocht waaruit men de keuze had.

Tot een van de 760 deelnemers behoorde de 53-jarige Ton van Breemen uit Brummen. Samen met enkele fietsmaten van de fietsgroep De Avondpedaleurs nam Van Breemen voor het eerst aan een tocht van VRTC de 8 Kastelenrijders deel. "Een pittige maar prachtige tocht. En wat bijzonder. De traktatie van een gehaktballetje. Uniek binnen mountainbikend Nederland", zo verklaart de eigenaar van de bloemen- en plantenhandel De Vale Weide waarmee hij wekelijks op de Vordense weekmarkt staat, voordat Van Breemen zijn fiets weer ter hand nam en de route met zijn fietsmaten vervolgde.