Wethouder Engels (l) onthult het informatiepaneel in het bijzijn van secretaris Henk Boland, voorzitter André Kaminski, penningmeester Jan van den Berg en bestuurslid PR en communicatie Henk Hilferink. Foto: PR
Wethouder Engels (l) onthult het informatiepaneel in het bijzijn van secretaris Henk Boland, voorzitter André Kaminski, penningmeester Jan van den Berg en bestuurslid PR en communicatie Henk Hilferink. Foto: PR Foto:

Aandacht voor cultuurlandschap

Heidenhoek - Stichting Achterhoek weer Mooi (StAM) wil het cultuurlandschap in de regio onder de aandacht van bewoner, passant en toerist brengen door op karakteristieke plekken in het landschap informatiepanelen te plaatsen met een beschrijving van wat de lezer kan zien als hij/zij om zich heen kijkt. Daarnaast worden initiatieven ondersteund, die helpen om het landschap te herstellen. Daarbij vindt StAM het van belang dat het een samengaan is van wonen en werken met behoud van culturele en natuurhistorische waarden.

Door Jan Knoef

Een eerste bord werd al geplaatst in de Meuhoek, waar de knotelzen het karakteristieke beeld bepalen. Onlangs werd aan de Garvelinkweg in Zelhem een tweede paneel, Landschapsmonument de Heidenhoek, geplaatst op het terrein van Henk en Martha Boeyink. Wethouder van de gemeente Bronckhorst, Jan Engels, werd uitgenodigd om het bord op vrijdag 3 november officieel te onthullen. Hij had, zo vertelde hij bij de onthulling, graag gehoor gegeven aan de uitnodiging omdat hij als voormalig 'stadsbewoner' (Doetinchem), sinds zijn verhuizing naar het platteland van Wichmond, een steeds nauwere band kreeg met de cultuurhistorische waarden van het landschap. Initiatieven om herstel van die waarden te bevorderen, wilde hij als wethouder dan ook graag ondersteunen. Het bord aan de Garvelinkweg staat ter hoogte van het Boeyinkcomplex op de route van het Pieterpadtraject Zelhem-Braamt. Staande achter het informatiebord is de overgang tussen drie landschapstypen prachtig te zien. Wat je precies ziet, is terug te lezen op het informatiebord. Het cultuurlandschap in de Heidenhoek bestaat uit dekzandreliëf met dekzandruggen en -kopjes. Het kent een afwisseling van cultuurgronden; weilanden en bolle akkers. Hiertussen liggen bosjes, houtsingels en andere natuurelementen. Ook de bebouwing met onder andere het, door Ds. Van Dijk gestichte, zondagschooltje en de zandwegen passen perfect binnen het cultuurlandschap.

Met de aandacht voor deze projecten hoopt StAM de huidige, maar ook komende generaties, te interesseren voor het behoud van deze 'juwelen'.

Nieuwjaarsslipjacht Zelhem

ZELHEM - De Nieuwjaarsslipjacht Zelhem zal plaatsvinden op woensdag 3 januari 2018. In de slipjacht rijden ruiters in scharlakenrode jassen (de gasten in zwarte) achter een meute jachthonden aan die een met een zak vossenmest getrokken spoor volgen. Het gaat over akkers, weilanden, ruigtes, over en soms door sloten om te eindigen in de zogenaamde 'kill', het belonen van de honden met een groot stuk pens. Het exacte programma volgt later. De jacht kan geen doorgang vinden wanneer de vorst in de grond zit. Dan is het te gevaarlijk voor paarden en ruiters.