Café Halfweg op de hoek van de Doetinchemseweg 78/Schovenweg in Zelhem. Foto: PR
Café Halfweg op de hoek van de Doetinchemseweg 78/Schovenweg in Zelhem. Foto: PR Foto:

IJsbaan Halfweg in ere hersteld

Vervolg van voorpagina

Zelhem - De geschiedenis van de Zelhemse ijsbaan bij het voormalige café Halfweg gaat terug naar de jaren '30 van de vorige week. Hele generaties leerden er schaatsen. Café Halfweg en later de ijsvereniging zorgde voor het onderhoud van het groen en het maaien van de ondergrond, zodat er in de winter een mooie ijsvloer kon worden gecreëerd, als het tenminste wilde vriezen. Ooit sponsorde de Rabobank een mooie brug over de baan, zodat iedereen het middenterrein kon bereiken zonder de schaatsers op de baan te hinderen. De koek- en zopietent werd opgeknapt en er werd een middenbaan aangelegd voor de jongste jeugd en de ijsliefhebbers op kunstschaatsen.

In 2013 was het plotseling gebeurd met het schaatsen. De nieuwe eigenaar kon het niet eens worden met de gemeente Bronckhorst over een wijziging van het bestemmingsplan om zo een woning te kunnen bouwen en besloot toen om de ijsbaan niet langer beschikbaar te stellen. De ijsvereniging moest een andere plek vinden en kon, toen er echt ijs kwam, terecht op een plas in Halle Nijman.

Nu het voormalige café met de ijsbaan uiteindelijk door de gemeente is gekocht en er nog steeds als bestemming 'ijsbaan' in de bestemmingsplannen staat, kan de Zelhemse ijsvereniging terugkeren naar de baan aan de Doetinchemseweg. Maar wie in de afgelopen jaren over fietspad 'de oude spoorbaan' naar Doetinchem is gefietst, heeft kunnen zien hoe de natuur in vier jaar z'n best gedaan heeft om de plek te overwoekeren. Waar de vereniging in vroegere jaren in drie zaterdagen de baan kon voorbereiden op de winter, moet nu minimaal de dubbele tijd en aantal vrijwilligers geïnvesteerd worden om de komende winter weer te kunnen schaatsen. Voor de vrijwilligers geen probleem, want ze houden van de schaatssport en zetten zich met liefde in. Op de foto hebben ze zich even verzameld bij de koek- en zopietent om te genieten van een lekker bakje erwtensoep en een broodje. Maar niet voor lang, want de baan moet klaar en er is nog werk genoeg.

Nu maar hopen dat we een winter met ijspret krijgen, zodat hun inzet beloond wordt. U kunt hun inzet ondersteunen door lid te worden van de ijsvereniging en/of een seizoenkaart te kopen aan het begin van het winterseizoen.

Even een rustpauze voor een broodje en een kop soep. Foto: PR