Het publiek geniet van mooie demonstraties van de ruitervrienden. Foto: PR
Het publiek geniet van mooie demonstraties van de ruitervrienden. Foto: PR

Sfeer, saamhorigheid en meer publiek dan verwacht

ZELHEM - De Bronckhorster Ruitervrienden stonden er zelf van te kijken, maar de Open Dag was een nog groter succes dan gehoopt, honderden mensen kwamen uiteindelijk op dit evenement af. "Waarschijnlijk heeft het mooie weer een grote rol gespeeld en misschien ook wel mijn interview bij Radio Ideaal op de zaterdagavond voor de Open Dag'," zegt oprichtster van en instructrice bij de Bronckhorster Ruitervrienden Nieske Pohlmann.

De reacties van de bezoekers waren lovend voor het zeer gevarieerde programma, met voor iedereen wat wils. Het evenement was netjes aangekleed en professioneel opgezet, elk lid van de Bronckhorster Ruitervrienden dat in de gelegenheid was, heeft de handen uit de mouwen gestoken of op een andere manier bijgedragen aan het slagen van deze dag. Opvallend was de sfeer en saamhorigheid en het gevoel dat iedereen op elk niveau welkom is. Ook de brug tussen de wedstrijdsport en natural horsemanship (NH) was merkbaar. Bronckhorster Ruitervrienden is een frisse, creatieve vereniging met een positieve instelling, waar men probleemvoorkomend probeert te werken in plaats van oplossend. Wanneer er toch iets opgelost moet worden dan wel op een doordachte manier. Binnen deze club zullen bijvoorbeeld geen hulpteugels te zien zijn en ook zweep- en spoorgebruik wordt geminimaliseerd.

Er zijn zelfs meerdere leden die bitloos rijden en soms wordt er ook (tijdelijk) zadelloos gereden, niet zo zeer als statement maar ook weer met doordachte redenen. "Hierdoor worden we snel in een softe hoek geschoven, maar dat beeld klopt niet helemaal. We proberen juist heel consequent te zijn en bewust met onze hulpen naar het paard toe om te gaan, zodat we uiteindelijk steeds minder nodig hebben. De weg is daardoor eerst iets langer, maar daarna komt de inhaalslag. Steeds meer mensen zien de meerwaarde hier van in."

Op 4 september organiseren de Bronckhorster Ruitervrienden alweer een mogelijkheid om die dag door een professional naar de paardenmond te laten kijken, zodat het meest geschikte bit gekocht kan worden en op 16 september staat er een KNHS Enjoy the ride rit (www.enjoytheride.nl) op het programma, waar ruiters en menners vanuit heel Nederland aan mee mogen doen en kunnen gaan genieten van de prachtige omgeving van gemeente Bronckhorst.