Oude knotelzen blijven door onderhoud bewaard voor de toekomst.
Oude knotelzen blijven door onderhoud bewaard voor de toekomst.

De Meuhoek

Wie de kaarten van de Meuhoek van honderd jaar geleden en die van nu naast elkaar bekijkt, ziet dat de structuur van het gebied heel herkenbaar is, er is verder niet zoveel veranderd. De invulling was destijds wel totaal anders.
De naam Meuhoek komt van de Halse Maeden, een landschap met drassig hooiland, waar in hoogzomer de gelegenheid was om te hooien en wat koeien te weiden. Door de hoge grondwaterstand was akkerland niet mogelijk, het land kon slechts een deel van het jaar worden gebruikt. Sinds 100-150 jaar is het gebied bebouwd.
De elzen waren niet voor niets in dit gebied. Een els houdt van vochtige omstandigheden en kon daarin heel goed groeien. Tegenwoordig moet hij wat concurreren met andere boomsoorten. Met de optimalisatie door ruilverkaveling en andere landschappelijke ontwikkelingen is dit gebied voor landbouw veel geschikter geworden, er kwamen veel meer mogelijkheden. De Meuhoek is droger geworden, waardoor er nu ook aardappelen en maïs kan worden verbouwd.

De Meuhoek wordt 'Het land van de duizend knotelzen' genoemd, maar er zijn er 3000 geteld en in kaart gebracht. Hiervan zijn 1350 onder beheer met de verschillende regelingen. Het gaat om 4,5 kilometer lengte waar de elzen staan, 30 percelen en 12 grondeigenaren. Er is een totale investering van 170.000 euro mee gemoeid.

Ontwikkelingen
Een gebied als bijzonder en mooi te beschrijven is de eerste stap. Daarna zijn bewoners nodig om iets te bereiken in zo'n gebied, want de percelen zijn particulier eigendom. Ook zijn er bezoekers nodig die het gebied bijzonder en belangrijk vinden en het waarderen en ook de gemeente is nodig.


Kwalitatieve verplichting
De Meuhoek wordt beheerd door Agrarische natuurvereniging 't Onderholt, volgens afspraken binnen de uitvoering Landschapsregeling provincie/gemeenten. Zo wordt het landschap onderhouden en in tact gehouden. André Kaminski legt uit dat in de Meuhoek ook afspraken zijn gemaakt over het grondbeslag. "Dus niet alleen over de boom zelf, maar ook de plek waar de boom staat, de ondergrond. Daar hebben we een vergoeding over een periode van dertig jaar kunnen afspreken met de eigenaren. Dit is een jaarlijkse bijdrage. Voor de financiering heeft de VNG geholpen en er is een gemeentelijke bijdrage. Via het Kadaster is een kwalitatieve verplichting bevestigd. Het komt er op neer dat er een soort oormerk aan een perceel zit waardoor de bomen daar een toekomst hebben, de Meuhoek in stand blijft en toekomstbestendig gemaakt kan worden." Het doet ook recht aan de eigenaren van de grond, weet Kaminski. "Honderden mensen genieten van mooie bomen, maar er is er maar één aan het werk."


achterhoekweermooi.nl

nederlandscultuurlandschap.nl


Nieuwe knotelzen zijn in maart 2016 aangeplant.