Trainer Henk de Jong kijkt uit naar het nieuwe seizoen: 'We gaan gas geven.' Foto: PR
Trainer Henk de Jong kijkt uit naar het nieuwe seizoen: 'We gaan gas geven.' Foto: PR Foto:

Seizoen De Graafschap had twee gezichten

Trainer Henk de Jong ververst selectie

DOETINCHEM - De verwachtingen inzake een succesvol seizoen van De Graafschap waren in augustus 2016 hooggespannen. De Superboeren zouden met een sterke selectie mee gaan doen om de prijzen. Echter, niets was minder waar. De spelers vielen na de sterke opening, een 4-1 overwinning op FC Eindhoven, ver terug. De eerste helft van het seizoen kende meer teleurstellingen, onder andere was er een verloren wedstrijd in een leeg stadion (sanctie KNVB) tegen Helmond Sport. Halverwege het seizoen werd toenmalig trainer Jan Vreman uit zijn functie ontheven. Henk de Jong nam het roer over en kwam op het einde net een paar punten tekort voor een plek in de Play Offs.

"Op zich wil ik niet terugkijken, zeker niet naar de periode voor mijn komst. Het feit dat iedereen vol verwachting was en er duizenden seizoenkaarten zijn verkocht, geeft aan dat er vertrouwen was. Het kwam er niet uit. Dat heb je soms", aldus de altijd positieve Henk de jong.

Omslag
Zelfs de eerste wedstrijden na de winterstop leverden niet het gewenste resultaat op. "Vanaf mijn begin op De Vijverberg zag ik sombere gezichten. Er werd keihard gewerkt bij zowel de spelers, staf als op kantoor. Maar als de resultaten uitblijven, komt de teneur. Na de nederlaag tegen Jong FC Utrecht heb ik gezegd dat ook voor De Graafschap de zon weer zou gaan schijnen en dat we een wedstrijd of zeven achter elkaar zouden gaan winnen. Nou dat is gelukt", vervolgt De Jong. "Er zat zoveel onzekerheid in de ploeg na al die nederlagen, dat we eerst de verdediging wat hechter zijn gaan maken. Je kunt zeggen dat we met vijf verdedigers zijn gaan spelen. Maar echte kenners zagen direct dat de backs bij balbezit hoog speelden. Toen de eerste resultaten kwamen, zag je het spelplezier terugkomen in de groep. Dan krijg je een sneeuwbaleffect. Alles gaat beter lopen. We durfden de snelle en creatieve backs steeds meer naar voren te schuiven. Soms speelden we met meer aanvallers dan verdedigers."

Net niet
Toch bleek het niet voldoende te zijn. De Graafschap kwam in de voorlaatste wedstrijd thuis tegen Achilles'29 niet verder dan een gelijkspel. Daarmee werd het bereiken van de Play Offs op eigen kracht onmogelijk. De laatste wedstrijd van het seizoen waren de Superboeren afhankelijk van concurrenten. Echter, door de nederlaag in en tegen Oss waren alle kansen verkeken en ging het seizoen als een nachtkaars uit. "We hebben het zelf laten liggen, dat is jammer. Maar niemand had in de winterstop nog een cent voor ons gegeven. Dat je dan uiteindelijk toch nog ergens voor speelt tot de laatste wedstrijd van het seizoen is knap. We kopen er niets voor, maar het geeft in ieder geval moed voor het nieuwe seizoen. De lach is terug", legt De Jong uit.

Nieuwe spelers
De Graafschap heeft afscheid genomen van een aantal spelers, zo zien we Heusinkveld, Will, Lammers, Cicek, Pedro, Linthorst, Kaak, Van Mieghem, Smeets, Parzyszek, Quekel en Koolhof niet meer terug op De Vijverberg.
"Een aantal spelers heeft zelf te kennen gegeven verder te willen kijken en een aantal hebben wij gezegd dat we niet verder gaan. Zo werkt dat in het voetbal. Als staf zijn wij blij dat we ook goede spelers terug hebben. We hebben vooral gekeken naar spelers die willen investeren, het D'ran voetbal kunnen spelen en snel zijn. Ik kijk uit naar het nieuwe seizoen. Als de supporters ons net zo steunen als het afgelopen seizoen, moet het goed komen. Man, wat heb ik genoten van die gasten. Uit en thuis, ze waren er altijd. Mooi dat er nu al zo'n 4000 seizoenkaarten zijn verkocht. Daar komen de sponsoren nog bij. We gaan gas geven."

'We hebben het zelf laten liggen, dat is jammer'

De nieuwe spelers zijn: Lars Nieuwpoort, Agil Etemadi, Tim Receveur, Fabian Serrarens, Jordy Tutuarima en Myenty Abena. Verder zijn de huurlingen Klaasen en Van Overbeek definitief vastgelegd en is het contract van Mark Diemers verlengd.In de technische staf is plaats ingeruimd voor Sandor van der Heide, Richard Roelofsen, Jan Oosterhuis en keeperstrainer Edwin Susebeek. Jan Vreman keert terug bij de club in de rol van Beloften-trainer.