Bob Harmsen houdt de microfoon bij Miep de Zwarte. Foto: Liesbeth Spaansen
Bob Harmsen houdt de microfoon bij Miep de Zwarte. Foto: Liesbeth Spaansen

Politiek Café Bronckhorst voorbeeld voor Gelderland

TOLDIJK – Het eerste Politieke Café in Bronckhorst werd gehouden op woensdagavond 31 mei in Zaal Den Bremer in Toldijk. Aanwezig deze avond waren de verschillende Vrijwillige Ouderen Adviseurs ( VOA's), leden van het Seniorenconvent en delegaties van alle politieke partijen van de gemeente Bronckhorst.

Door: Liesbeth Spaansen

Het Seniorenconvent is pleitbezorger voor de belangen van senioren in Bronckhorst. Voorzitter van de werkgroep Hein Meurs heette iedereen welkom bij eerste politiek café. "Bijzonder fijn dat alle politieke partijen op onze uitnodiging zijn ingegaan. Ook welkom aan Prowonen. Welkom de heer Paul Peters, voorzitter van KBO Gelderland." Met deze avond wil het Seniorenconvent vooruitlopen en invloed uitoefenen op het tot stand komen van de partijprogramma's voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018.
Geert Postma behandelde aan de hand van case studies de onderwerpen. "Bronckhorst is een Seniorvriendelijke gemeente en dat moet zo blijven. Maar vier jaar geleden was er maar één partij die 'senioren'apart benoemde in het partijprogramma. We willen u aan het woord te laten, Bob Harmsen brengt hiervoor de microfoon naar u als spreker in de zaal. Anneke Parent zal luisteren en de stellingen noteren."
De vijf onderwerpen van deze avond waren: huisvesting, vervoer, veiligheid, zorg en welzijn en inkomen. Mevrouw Miep de Zwarte vertelde bij elk onderwerp een anekdote uit de praktijk, om de discussie op gang te brengen. Ter sprake kwamen onder andere onderwerpen als langer thuis moeten blijven wonen en of iedereen dat eigenlijk wel wil. Het sluiten van de verzorgingshuizen werd besproken. Over het Openbaar Vervoer (OV) was ook niet iedereen tevreden. Bij ZOOV moet altijd een begeleider mee als die keuze is ingevuld, waarbij de meerijzende begeleider moet betalen. Niet iedereen voelt zich veilig. Het ophangen van een camera zou dat verhelpen. Daarnaast zijn er problemen zoals slechte wegen en trottoirs, gladheidsbestrijding en onvoldoende (vrijliggende) fietspaden. Voor wat betreft zorg en welzijn, werd aandacht besteed aan de Participatiebijdrage. Welzijn is ook leefbaarheid in kleine kernen. "Zijn we op de goed weg? We moeten ook zorgen voor betaalbare woningen voor jongeren, maar wat is betaalbaar?" Waarom niet ook een startersbijdrage? Sinds de crisis zijn de inkomens beneden gegaan, maar is alles duurder geworden. Gesproken werd over de reserves van de WMO.
De voorzitter van KBO Gelderland had met veel genoegen de avond bijgewoond. "Politiek benaderen met de problematiek. Ik ben blij en verbaasd dat u al zover bent. Van te voren participeren van senioren. Ik zal dat als voorbeeld stellen in de provincie! Het is nu aan de politiek iets met deze inbreng te doen." Hein Meurs: "Ik onderschrijf deze woorden. De onderwerpen houden u bezig, u heeft uw hart gelucht. We gaat dit in goede banen leiden in het manifest."