Voor het eerst een asperge steken: het blijkt niet gemakkelijk te zijn. Foto: Alice Rouwhorst
Voor het eerst een asperge steken: het blijkt niet gemakkelijk te zijn. Foto: Alice Rouwhorst Foto:

Gasten zien hoe asperges uit de grond gehaald worden

BARCHEM – Langs het zandpad liggen de lange witte rijen strak in het gelid in het veld. Onder een dubbele laag plastic groeit iets moois, lekkers en gezonds. Voordat de gasten van Gaon Etten dit witte goud uitgebreid kunnen proeven, zien ze eerst met eigen ogen hoe de asperges, want daar draait het de hele avond om, gestoken worden.

Door Alice Rouwhorst

De meeste van de meer dan honderd gasten van de 32ste editie van Gaon Etten in de Achterhoek zien voor het eerst hoe asperges uit de grond gehaald worden. Plaats van handeling is het veld van Dick Asselman van 'Asselman Asperges'. Een machine duwt het plastic omhoog en rijdt dan langzaam tussen de aspergebedden in. Een asperge die zijn kop boven de grond uitsteekt, wordt door de aspergesteker vakkundig uit de grond gestoken. Zo worden alle asperges in het hele veld, handmatig bed voor bed geoogst. Het steken ziet er gemakkelijker uit dan het is, getuige enkele gasten die het zelf probeerden. Anderen testten hun kennis over de asperge in een kleine quiz. Deze was georganiseerd door Robert Rommer, die zich gespecialiseerd heeft in de teeltkunde van asperges. Hij wist heel veel te vertellen over deze groente en alle randvoorwaarden die nodig zijn om tot een smakelijk en gezond eindproduct te komen. Na de eerste Achterhoekse bubbels, amuse én het welkom heten door de gastheer van Goan en Dick Asselman liepen, fietsten of reden de 'Gaon etters' naar het erf en konden aan tafel voor de eerste gang.

Kok Henry van Rooy had samen met zijn keukenbrigade meer dan zijn best gedaan om een rijkelijk driegangenmenu met een tussengerecht te bereiden waarin de asperge uiteraard de boventoon voerde. Deze waren op verschillende manieren bereid en verwerkt; gekookt, gerookt, gegrild, in een salade, in de soep, tussen rauwe ham, als groente bij de gekookte krieltjes en de lamsbout. Naast het witte goud en de aardbeien van Asselman waren de gebruikte ingrediënten zoals altijd bij Gaon zoveel mogelijk van leveranciers uit de directe omgeving. Vlees van slager Kuenen uit Ruurlo, brood van bakkerij Jansen uit Barchem, ijs van ijsboerderij 't Dommerholt uit Borculo, bier van brouwerij Rodenburg uit Rha en wijn van de Achterhoekse wijnbouwers.

Tussen de gang door werden de benen gestrekt. Trio 2FM, bestaande uit Eric Heutinck, Marcel Schepers en sinds kort uitgebreid met Aad van Stijn op cajón (handtrommel). Zij brachten hun humoristische liedjes ten gehore onder de barg, in de winkel werden aardbeien en asperges verkocht aan degene die er na deze avond nog wel pap van lustten. En in de loods waar werd gegeten werd de sorteermachine gestart en werden de laatst geoogste asperges gewassen en gesorteerd. Ook hier mochten de gasten helpen, want ook hier gaat het grotendeels om handwerk. Asperges met dezelfde diktemaat komen bij elkaar in de mand te liggen. Asselman die tekst en uitleg geeft geniet van de aandacht die mensen voor het proces en voor zijn bedrijf hebben.

De koffie aan het slot onder de barg werd opgeluisterd door DJ Willem. Hij had voor deze Gaon oude Eurosongfestivalnummers uit zijn vinylverzameling meegenomen. Met een Metnemtoete gevuld met onder andere verse aardbeien en de klanken van Gerald Joling, Abba of Brotherhood of Man op de achtergrond verlieten de gasten het erf van Asselman. De duisternis in van het Achterhoekse platteland.

De volgende Gaon Etten vindt plaats langs de IJssel in Zutphen op 23 juni.


www.gaon.nl

Aspergesteker bij Asselman. Foto: Alice Rouwhorst
Gaon gasten krijgen een kijkje in de keuken van aspergeteler Asselman. Foto: Alice Rouwhorst
Het witte goud. Foto: Alice Rouwhorst