De beeldentuin van Anne van der Vliet-Brouwer (in het zwart) maakt deel uit van Baakuna Matata. Foto: Alice Rouwhorst
De beeldentuin van Anne van der Vliet-Brouwer (in het zwart) maakt deel uit van Baakuna Matata. Foto: Alice Rouwhorst Foto:

Baakuna Matata :Festival
zonder zorgen

Baak – 'Voor elk wat wils, een heerlijke dag voor de hele familie in een fijne, gemoedelijke sfeer, dat is wat we met dit festival willen'.

Door Alice Rouwhorst

Bedenken, organiseren en realiseren. Het bruist, het zoemt, het gonst als nooit tevoren in het dorp. Het ene is nog niet geweest of het volgende festival dient zich al weer aan: Baakuna Matata, een gratis toegankelijk Pinksterfestival op 4 en 5 juni van 11.00 tot 21.00 uur. Een prachtige naam voor een kleinschalig, tweedaags festival waar streekproducten, brocante, kinderactiviteiten, muziek, kunst, eten en drinken samensmelten tot een relaxt vermaak. De naam is afgeleid van Hakuna matata, bekend uit het gelijknamige liedje uit de tekenfilm 'The Lion King' van Walt Disney Pictures. Dit is een term uit het Swahili dat 'geen zorgen, wind je niet op' betekent. Letterlijk luidt de uitdrukking: 'er is/zijn geen' (hakuna) problemen/moeilijkheden (matata). En dat is precies wat de beleving moet zijn tijdens een bezoek aan Baakuna Matata.

"Toevallig kwam ik in gesprek over het houden van een kleinschalig foodtruckfestival hier op het evenemententerrein", begint Humphrey Herst, uitbater van Het Wapen van Baak. "Maar dat werd mij afgeraden, omdat zo'n weiland bij slecht weer geen fijne ondergrond is. Zo kwam de rotonde hier voor het café en de tuin rond de kerk in beeld. Beeldhouwatelier Baak van de overbuurvrouw paste precies bij in het plaatje. Al pratende bedachten we meer dingen en werd het evenement groter. Geen enkel onderdeel heeft de overhand, alle ingrediënten versterken elkaar."

Food, muziek en kindervertier
De foodtrucks bedienen elke smaak: van pittig en gedurfd tot gewoon oer-Hollands. Van Colombiaans, Spaans of Oosters naar spareribs, een patatje of poffertjes. De muziek is licht versterkt, zodat het niet te overheersend is, maar juist sfeerversterkend. Verschillende muziekstijlen passeren tijdens Baakuna Matata de revue: country, jazz, blues en rock and roll door Soundcatchers, One Night Riders, Jazztrack en nog vele anderen. Op zondagmiddag is er open podium voor half twee tot half vier. Een elektrische vleugel staat tot een ieders beschikking. In een nostalgische zweefmolen kan naar hartenlust gezwierd en gezwaaid worden. Kinderen kunnen zich met schmink om laten toveren tot een prinses of een tijger of worden roze gekleurd van een mierzoete suikerspin.

'Al pratend werd het evenement steeds groter'

Kunst
Het beeldhouwatelier van Anne van der Vliet Brouwer heeft deze twee dagen de deuren wijd open staan voor alle bezoekers. "Beeldhouwers zijn deze dagen aan het werk en ook kinderen kunnen hun eerste stappen zetten in de beeldhouwkunst tijdens een kinderworkshop. Naast het bezichtigen van de prachtige beeldentuin waarin beelden staan van mijzelf en andere beeldhouwers, exposeren én werken andere(Baakse) kunstenaars in het atelier tijdens dit festival", vertelt een bevlogen Anne. Glasobjecten van Jos Ruis, objecten en vrouwenfiguren van cortenstaal van Jan Opdam en Dries Olthof zijn te bewonderen. Rudy Volbeda (schilderen), Wim van Osch (pasteltekenen) en Rob Gosselink (houtsculpturen) nemen werk én zichzelf mee. Van deze kunstenaars kan de bezoeker de kunst afkijken. Ook van Tamara Janssen, zij is kunstig met haar.

"Binnen in de galerie hangt een serie recente schilderijen van Steven Thus in art nouveau stijl. Binnenkort worden deze doeken verscheept naar een expositie in New York. Ze zijn dus niet te koop. Hij geeft privé schilderles in zijn atelier in Doetinchem. Zijn werk harmonieert prachtig met de beelden. Meestal gaan die twee dingen niet samen, maar met deze doeken wel!"

In het achterste gedeelte van de kerk, in het Martinushuus, bouwt Rudolf Hartjes zijn eigen sculpturen op. Deze jonge kunstenaar uit Baak heeft zijn opleiding genoten in Antwerpen en is sinds kort weer terug in zijn dorp. "Ik houd van een combinatie van interieurarchitectuur en furniture design; meubels ontwerpen en sculpturen maken, ik wil het beide doen. Elementen uit de opleiding Architectuur gebruik ik bij het maken van de sculpturen. Dit heeft geresulteerd in nieuw werk dat te zien is in de kerk. Ik wil iets vertellen met mijn werk, ben maatschappij kritisch. Je hoeft het niet mooi te vinden, als het maar wat met je doet, je aan het denken zet."

Brocante, streekproducten of even helemaal niks
Naast de vele beelden zijn er ook 'aardsere' zaken te bewonderen en te kopen in de kramen met brocante spulletjes en overheerlijke, eerlijke streekproducten. Ook van jonge Baakse ondernemers. Alleen zitten en kijken op het terras behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden, want dát is Baakuna Matata, geen probleem!


Dauwtrappen met korfbalvereniging S.E.V.

Zelhem - De traditie van dauwtrappen op Hemelvaartsdag wordt door korfbalvereniging S.E.V. al vele jaren in ere gehouden met een mooie fietstocht. Er zijn weer twee mooie routes uitgezet door het prachtige landschap van de achterhoek. U kunt kiezen uit een route van 30 of 40 km. Halverwege de route is er een picknick voor de deelnemers.

Er kan tussen 10.00 en 11.00 uur gestart worden bij clubhuis 'de Knik' aan de Halseweg in Zelhem. De kosten bedragen € 6,-- voor volwassenen en € 3,50 voor kinderen.

Tijdens Baakuna Matata zijn beeldhouwers aan het werk. Foto: Alice Rouwhorst
Baakuna Matata is beleven, proeven, horen, voelen en zien. Ook met de handen. Foto: Alice Rouwhorst