De tuinen van de Wildenborch zijn zaterdag 27 en zondag 28 mei geopend onder het motto 'Ode aan Staring'. Foto: PR.
De tuinen van de Wildenborch zijn zaterdag 27 en zondag 28 mei geopend onder het motto 'Ode aan Staring'. Foto: PR. Foto:

Open Tuinenweekend met een 'Ode aan Staring'

VORDEN – Tweehonderdvijftig jaar geleden werd de bekende dichter, landman en bewoner van de Wildenborch A.C.W. Staring geboren. Op verschillende manieren en plaatsen wordt er dit jaar aan dit feit aandacht besteed. Tijdens de Open Tuinendagen op zaterdag 27 en zondag 28 mei brengen Jennine en Evert-Kees van de Plassche-Staring, die sinds 2005 de Wildenborch bewonen, in samenwerking met onder meer Stichting Kapel De Wildenborch een 'Ode aan Staring' op de Wildenborch.

Door Jan Hendriksen

Dit jaar tijdens de openstelling van de tuinen geen markt op het voorplein van het kasteel maar wel een zeer uitgebreid gevarieerd programma rondom de 250 jaar geleden geboren dichter, landman en bewoner A.C.W. Staring die landelijke bekendheid verwierf. Muziek, poëzie, literatuur en proeverijen. Ze staan allemaal centraal tijdens de 'Ode aan Staring' waaraan talloze regionale en plaatselijke hobbyisten, musici en ondernemers medewerking verlenen. Zo is er zang door het Staringkoor uit Lochem, pianomuziek en zang door Esther Scheerder en Enneke Schekman en muziek door leerlingen van het Staring College uit Lochem. Ook liederen geschreven en gecomponeerd door A.C.W. Staring zullen ten gehore worden gebracht.

Een 'Ode aan Staring' kan natuurlijk niet zonder gedichten. Diverse dichters, waaronder leerlingen van het Staring College, zullen op verschillende plekken in de tuin gedichten voordragen. Verhalenverteller Steven van Campen zal een aantal malen verhalen vertellen voor jong en oud. Op een aantal plekken in de tuin zullen schilders van naam 'en plein air' schilderijen maken. A.C.W. Staring was een romanticus. Wat is er mooier dan een romantische foto te laten maken op één van de vele romantische plekjes in de tuin: met je partner, vriend, vriendin of familie. Het kan. De bekende fotografe Lieneke Smid uit Lichtenvoorde staat borg voor een top resultaat.

Lunchen met Staring
Nabij het koetshuis wordt een gezellige 'A.C.W. Staring lunchtent' ingericht met gerechtjes uit de tijd van de dichter, verzorgd door Hotel Bakker uit Vorden. Wijnhandel Smit uit Vorden verkoopt er speciale 'Staringwijn' zowel wit als rood. Daarnaast is ook de theeschenkerij van de Wildenborch geopend voor een kopje koffie of thee met bijvoorbeeld een 'Wildenborcher' of een stukje 'Staringkoek', volgens een tweehonderd jaar oud recept van Staring.

Maar in de eerste plaats kan men natuurlijk genieten van de schitterende, romantische tuinen in Engelse landschapsstijl, waarin een aantal bomen nog door de dichter Staring zijn geplant. De tuinen zijn beide dagen geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang tot dit evenement bedraagt 7,50 euro, kinderen tot twaalf jaar hebben gratis toegang. Honden kunnen niet worden toegelaten, ook niet aangelijnd.


Afbeelding