Frans van de Spar (Janssen). Foto: Liesbeth Spaansen
Frans van de Spar (Janssen). Foto: Liesbeth Spaansen

Frans: 'Ik ben achter de toonbank geboren'

HUMMELO - "Ze noemen me Frans van de Spar, en Janssen tussen haakjes erachter," lacht Frans Janssen. "Of Fransje Dennengeur." Hij is helemaal ingeburgerd in Hummelo, waar hij na twintig jaar de Spar te hebben gerund, wat kalmer aan gaat doen en van zijn pensioen gaat genieten. Tijdens een afscheidsreceptie op dinsdagavond 16 mei in de Gouden Karper worden de opvolgers voorgesteld. "Bij het vertrek van mijn voorganger werd ik ook tijdens de receptie voorgesteld, twintig jaar terug. Zo ben ik gekomen en zo ga ik ook weer weg."

Door Liesbeth Spaansen

Al drie keer eerder probeerde Frans Janssen te stoppen, maar hij bleef. Nu stopt hij wel. "Ik heb het altijd met veel plezier gedaan. Nu met al die nieuwe regeltjes en wetjes en het digitaliseren dat een enorme vlucht neemt; ik heb daar geen zin meer in. Het werk in de winkel, het omgaan met klanten en tussen de gemeenschap in staan, dat is heerlijk." Maar echt weg gaat hij niet. Hij blijft boven de winkel wonen en actief met de bezorgdienst en allerhande klusjes. "Het is wel afscheid van een carrière, na 52 jaar. Ik ben achter de toonbank geboren thuis, dus ik weet niet beter."

Frans Janssen, 68 jaar en geboren in het Betuwse Heteren, heeft het ondernemerschap met de paplepel ingegoten gekregen. Zijn vader was bakker en zijn moeder had een Vivo winkel, waar hij vanaf zijn zestiende aan het werk ging. Daarna verhuisde hij naar Doorwerth waar hij 23 jaar met zijn vrouw een Super de Boer runde. "Na Doorwerth ben ik anderhalf jaar bedrijfsleider voor de Spar in Ede geweest. Dat was niet aan mij besteed, ik was altijd zelfstandige geweest. De organisatie had wel een hele leuke winkel te koop: in Hummelo."

Lees verder op pagina 11