Marcel en Gerwil Janssen openen de deuren van hun nieuwe bedrijfspand in Zelhem. Foto: Luuk Stam
Marcel en Gerwil Janssen openen de deuren van hun nieuwe bedrijfspand in Zelhem. Foto: Luuk Stam

ZELHEM - Marcel en zijn vrouw Gerwil Janssen openen de deuren van hun nieuwe bedrijfspand in Zelhem tijdens open dag op zaterdag 6 mei.

Het was de overgrootvader van Marcel Janssen die in 1927 aan de Keijenborgse Sint Janstraat begon met de smederij die in de volgende decennia uit zou groeien tot installatiebedrijf. Na bijna negentig jaar kwam er eind vorig jaar een vertrek uit Keijenborg. "We konden daar niet meer uitbreiden zoals we wilden", vertelt Marcel Janssen (44). "En we hebben tegenwoordig iedere nacht twee of drie vrachtwagenleveringen. Dat is midden in een dorp niet handig."

Door Luuk Stam

In Zelhem huist installatiebedrijf Janssen nu een klein half jaar in een volledig nieuw pand op het industrieterrein aan de rand van het dorp. Door het ingebouwde bordes biedt het nieuwe magazijn meer opslagruimte dan dat in Keijenborg. "Het is een groot magazijn voor een installatiebedrijf als het onze", geeft Marcel Janssen toe. "We willen snel kunnen inspelen op wensen van klanten. Daarom hebben we veel op voorraad." Het nieuwe pand is compleet energieneutraal. "We werken met een warmtepomp en op het dak liggen 64 zonnepanelen", legt Janssen uit. "Een gasaansluiting hebben we niet." Inmiddels heeft de installateur ook de eerste woningen op deze manier afgeleverd. "Dat is echt de toekomst. Gas blijft voorlopig van belang, maar wij zijn al klaar om over te gaan." Die moderne technieken waren ten tijde van de oprichting in 1927 nog ver weg. De smederij die onder de naam Revenhorst begon, breidde aanvankelijk uit met landbouwvoertuigen. Met het introuwen van de opa van Marcel veranderde de bedrijfsnaam in Janssen. Toen Keijenborg in 1969 een gasaansluiting kreeg, was Janssen de enige erkende installateur in het dorp. Omdat mensen verplicht waren om hun gasinstallatie door een erkend bedrijf te laten aanleggen, werd het druk.

Ook Eef Janssen kwam toen in de zaak te werken. Zijn zoon Marcel nam het bedrijf in 2000 over. "Voor mijn twintigste stond dat nog niet vast", vertelt de huidige eigenaar. "Mijn ouders lieten mij de vrije keus. Ik heb eerst een algemene opleiding gedaan." Uiteindelijk koos de enige zoon van Eef er toch voor om het familiebedrijf voort te zetten. "Nooit spijt van gehad", vertelt hij nu. "Het mooiste werk vind ik nog altijd het oplossen van storingen, het mensen uit de problemen helpen."

Daarnaast denken Marcel en zijn monteurs graag mee met zijn klanten. "We hebben veel rechtstreeks contact", vertelt hij. "Daarbij stellen we altijd de vraag welke sfeer en welk comfort mensen aan het einde van een klus verwachten. Bijvoorbeeld op het gebied van verlichting. Op basis van die wensen kiezen we dan de producten. Omdat wij niet afhankelijk zijn van merken, zijn de mogelijkheden heel breed. Wij bieden niet alleen een warmtepomp of alleen een ketel. Wij bieden het allebei."
Marcel Janssen runt zijn bedrijf niet alleen. Ook zijn vrouw Gerwil (45) speelt een belangrijke rol. Ze verzorgt de administratie en houdt zich bezig met de planning van service en onderhoud. Het samenwerking bevalt het stel prima. "We zijn ook niet anders gewend", vertelt Gerwil. "Mijn ouders hadden een boerderij en hebben ook altijd samengewerkt. Werk en privé vloeit heel gemakkelijk in elkaar over. En doordat je vrijwel altijd samen bent, kun je heel snel beslissingen nemen." Vader Eef (69) en moeder Aly (66) Janssen helpen allebei nog een dag in de week mee in het bedrijf. Daarnaast werkt installatiebedrijf Janssen met vijf monteurs. Het zijn vertrouwde gezichten. "Met onze verhuizing is er voor klanten ook niet veel veranderd", geeft Marcel Janssen aan. "De mensen niet. De werkwijze niet. Het telefoonnummer niet. Alleen de plek waarvandaan we vertrekken, is veranderd. Met zo'n open dag wil je laten zien waar je zit."

Dat is aan de Ericaweg 20 in Zelhem. De open dag bij installatiebedrijf Janssen begint hier op zaterdag 6 mei om 11.00 uur en duurt tot 17.00 uur. Onder het genot van een hapje en een drankje kunnen bezoekers hier uitleg krijgen over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van energiebesparing. Deze zijn ook ter plekke te bekijken.