Zangvereniging Zanglust geeft een voorjaarsconcert. Foto: PR
Zangvereniging Zanglust geeft een voorjaarsconcert. Foto: PR

Variërend voorjaarsconcert met licht klassiek tot film- en musicalmuziek

DREMPT - Zaterdag 29 april geeft de gemengde zangvereniging Zanglust Drempt haar voorjaarsconcert in de Sint Joriskerk te Voor- Drempt. Muzikale medewerking wordt verleend door Trio in Petto. Aanvang 20.00 uur, de kerk is open vanaf 19.30 uur.

Onder leiding van dirigent Anna Marie Krijgsman en met pianobegeleiding van Wim Polman zullen een vijftiental liederen ten gehore worden gebracht. Het programma is zeer divers variƫrend van licht klassiek tot film- en musicalmuziek, onder andere het 'Ave Maria' van Caccini, maar ook 'Bridge over troubled water' van Simon en Garfunkel of het mooie 'My heart wil go on' uit de film de Titanic.

Als muzikale gast is uitgenodigd Trio in Petto. Zij vertolken Ierse volksmuziek en Balkanmuziek met uitstapjes naar hedendaagse folk, blues en ballads. De zang is veelal driestemmig, waarbij zij zichzelf instrumentaal begeleiden op viool, accordeon, fluit, contrabas, gitaar en/of piano. Pure muziek met een akoestisch geluid. Ook zullen zij het koor begeleiden bij enkele nummers.

De toegangsprijs is 7,50 euro inclusief twee consumpties. Het belooft een mooie avond te worden die van harte wordt aanbevolen.


Halle in oorlogstijd

Halle - Bennie Eenink is door de 'Vrouwen van Nu', afdeling Halle, uitgenodigd om op dinsdag 18 april in zaal Nijhof een multimediapresentatie te verzorgen over de oorlogsgeschiedenis van Halle en omgeving. Het is een zogenaamde 'Open Avond', waarbij ook niet-leden van harte welkom zijn. De toegang is gratis. De presentatie begint om 19.45 uur.

In zijn presentatie vertelt Bennie Eenink over de bekende verhalen, zoals over het neerstorten van de bommenwerper bij 'de Kappe', maar ook vrij onbekende verhalen, zoals over het Joodse onderduikdrama in Halle, komen aan bod. Door verraad werden vijf Joodse kinderen en vier volwassenen opgepakt en door de Duitsers vermoord. Een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Halle, waar maar weinig mensen in Halle weet van hebben. Het verhaal over de omgekomen Joodse onderduikers in Halle sluit aan op een expositie in museum Smedekinck in Zelhem, waarin oorlogskenner Bert Schieven onder de titel 'Jodenvervolging in de voormalige gemeente Zelhem' aandacht besteedt aan het onderwerp.
Een ander onbekend verhaal vertelt over het uit wraak dood schieten van 46 politieke gevangenen in het Rademakersbroek bij Varsseveld een maand voor de bevrijding van Halle. Het is nauwelijks bekend dat onder de slachtoffers ook een oud-Hallenaar was.

Het einde van de oorlog betekende ook het einde van de Halse kerk. Waarom werd het onbeduidende dorpskerkje nog net voor de bevrijding door een geallieerd bombardement verwoest? Bennie vertelt er over en laat ook ooggetuigen op video aan het woord.


Het Nut sluit af met EntrActe

ZELHEM - Op maandag 24 april om 20.00 uur vindt alweer de laatste ledenbijeenkomst van het Nut Zelhem in dit seizoen plaats in Ellen's restaurant. Zij doen dit op luchthartige wijze met een cabaretvoorstelling van de groep EntrActe. De voorstelling heeft als titel 'Koude Vlammen' en is een muzikale cabaretvoorstelling, gemaakt en gespeeld door Elly Janssen en Nini Derlagen. In Koude Vlammen gaat EntrActe opnieuw op zoek naar situaties en herinneringen, waarin velen zich zullen herkennen. De kleine en grote onvolkomenheden van het leven worden tegemoet getreden met humor, verwondering, een tikje zelfspot en een vleugje ironie. De techniek is in handen van Rob van den Elskamp. Ook toegankelijk voor niet leden tegen betaling van 4 euro.