Leerlingen uit Zelhem bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Foto: PR
Leerlingen uit Zelhem bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Foto: PR

Leerlingen brengen bezoek aan Westerbork

ZELHEM - Maandag 3 april en donderdag 6 april vertrokken drie bussen vanuit Zelhem met totaal 166 leerlingen naar Westerbork. De weken daarvoor werd er uitleg gegeven waarom dit gaat gebeuren en nu was het dan zover.

Na aankomst bij het Herinneringscentrum kregen de leerlingen in verschillende groepen allerlei informatie. Er werd een verhaal verteld over een Joodse familie die in Zelhem woonde in de tabakswinkel aan de Ruurloseweg. Voor de oorlog leidden ze een normaal leven. Van de vijf personen van dit gezin heeft er maar één de Tweede Wereld Oorlog overleefd.

Kamp Westerbork was voor veel Joodse mensen het tussenstation naar de concentratiekampen in oostelijk Europa. Weinigen hebben dit na kunnen vertellen. Na dit verhaal werd er een film vertoond. De tentoonstelling in een andere ruimte gaf een indruk van hoe het dagelijks leven in het kamp verliep.

Voor het middagprogramma ging iedereen naar buiten. Door Ellens Restaurant werden er lunchpakketten verstrekt en nadat deze genuttigd waren liepen de leerlingen naar het voormalig kampterrein. Hier werden ze rondgeleid door de medewerkers van het Herinneringscentrum. Natuurlijk werd er ook aandacht besteed aan de barak die tot voor enkele jaren in Zelhem dienst deed als kippenschuur. Alle onderdelen van dit bezoek maakten op de leerlingen een diepe indruk. Er werden veel goede vragen gesteld en de rondleiders namen de tijd deze te beantwoorden. Aan het eind van de rondleiding werden er bloemen neergelegd bij een van de monumenten en liep iedereen weer naar de bus. De volgende morgen zal er op school vast nog lang nagepraat zijn over deze dag.

Bezoek maakt grote indruk op de leerlingen

Het laatste onderdeel van het project Zelhem-Westerbork Toen & Nu vindt plaats op 8 en 9 mei. Op deze dagen komen er op iedere school mensen die de oorlog hebben meegemaakt, vertellen over hun leven tijdens de Tweede Wereld Oorlog.