Wethouder Engels plant samen met Alex Gerritsen een zomerlinde aan de Cappelegoedweg in Olburgen. Foto: Vereniging Bomenbelang/Hans Thijssen
Wethouder Engels plant samen met Alex Gerritsen een zomerlinde aan de Cappelegoedweg in Olburgen. Foto: Vereniging Bomenbelang/Hans Thijssen

Wethouder Engels plant zomerlinde in Olburgen

BRONCKHORST/OLBURGEN - De tweede editie van de actie '1 boom mot kun'n', waarbij grondeigenaren in het buitengebied van de gemeente Bronckhorst in aanmerking komen voor een gratis boom, heeft deze winter zestig bomen opgeleverd. Vorige winter leverde de actie in totaal bijna 150 nieuwe bomen op.

Het betreft een initiatief van bewoners uit het buurtschap Bekveld. Vereniging Bomenbelang steunt hen, evenals de agrarische natuurvereniging 't Onderholt.

Zestig nieuwe bomen worden geplant

De gemeente Bronckhorst en de provincie Gelderland betalen de bomen. De eerste boom van de zestig, een zomerlinde, plantte wethouder Engels op maandag 13 maart samen met Alex Gerritsen aan de Capellegoedweg in Olburgen.

De andere bomen worden de komende weken geplant. Doel van de actie is weer meer beeldbepalende bomen terug te krijgen in de Achterhoek. Veel vrijstaande bomen in het landschap zijn door schaalvergroting verloren gegaan. Juist die solitaire bomen zijn van groot belang voor vogels en insecten en maken het landschap bijzonder. Bovendien vindt het veel op warme zomerdagen beschutting onder de bomen.
Grondeigenaren die in aanmerking willen komen voor een gratis boom, moeten voldoen aan enkele voorwaarden: De boom moet voldoende ruimte krijgen om op natuurlijke wijze uit te groeien en (hopelijk) stokoud te worden. De boom mag niet in bestaande singels worden geplant en mag geen onderdeel zijn van opgelegde herplant. Het soort boom moet in het landschap passen. De eigenaar van de grond moet voldoende zorg geven aan de boom én in beweid land moet de boom beschermd worden.

Geïnteresseerden kunnen kiezen uit een winter- of zomereik, een linde, een groene beuk, een kastanje, een es, een populier, een walnoot, een zwarte els, een berk of een vliegden. In de winter 2015/2016 zijn in de gemeente Bronckhorst zo'n 150 bomen geplant, vooral walnoten, eiken, lindes en beuken.