Winnaar 'Kissis': Ise Bongers, Isa van Trigt en Ella Schoppers. Foto: Jan Hendriksen
Winnaar 'Kissis': Ise Bongers, Isa van Trigt en Ella Schoppers. Foto: Jan Hendriksen

Playbacknummers galmen nog lang na

VELDHOEK – Ze bezoeken niet jaarlijks de buurtschap. Maar eens in de twee jaar zijn enkele gerenommeerde nationale -, internationale - en zelfs regionale artiestentoppers even te bewonderen. Ze staan dan op de bühne van het kleine knusse Buurt- en Verenigingsgebouw Veldhoek in de gelijknamige Ruurlose/Hengelose buurtschap tijdens een playbackshow. Aan niets ontbreekt het de artiesten tijdens deze show. Met dank aan het actieve en creatieve bestuur van 'Het Gebouw'.

Door Jan Hendriksen

"Moeten jullie wat extra licht en een paar stoelen?", vraagt Jan Bretveld, een van de vier 'toneelmeesters' vrijdagavond 17 maart aan juryvoorzitter Ria van de Kerkhof. De drie juryleden van de playbackshow (Van de Kerkhof, Stien Meutstege en André Nijhof) gaan na de zes optredens voor de pauze achter de toneelgordijnen op het kleine podium in conclaaf om de jeugdwinnaar(s) van de show al aan te wijzen. De zaal is mudvol. De driehonderd inwoners tellende buurtschap is massaal uitgelopen voor de show die 'vakkundig' en op humoristische wijze door presentator en culturele duizendpoot Mark Schoppers aan elkaar wordt gebreid. Schoppers opent de avond met een zelfgeschreven nummer (Blèrende Buren) op de melodie van 'Ik heb je sleutel weggesmeten' van Stef Ekkel. Vervolgens is het de buurt aan de drie jeugdoptredens. Ise Bongers (10), Isa van Trigt (8) en Ella Schoppers (11) worden met het nummer 'Kisses en dancin' van de meidengroep 'Kissis', die vorig jaar aan het Junior Eurovisiesongfestival deelnamen, aangewezen als winnaars. Het meidentrio mag daarom direct na de pauze nogmaals de show voor het voetlicht brengen. "Goed geplaybackt, enthousiast, goede dans, mooie kleding en een verrassend sloteffect", luidt het juryrapport. Marcel Bouwmeester verrast het publiek op originele wijze in een bijna levensechte creatie van Hellige Hendrik. Het nummer 'Oerend Hard in het Hooghaarlemmerdieks' is aanstekelijk en humoristisch. De jury is onder de indruk. "Je kunt zijn cabaretprogramma zo overnemen."

Winnaars
Paul Elstak en New Kids, Nena en Kim Wilde, Rinus en Debora, Ik hou van Holland, Abba, Stef Ekkel, De Toppers, AC/DC en de 'cast' van Grease. Ze verschijnen in een rap tempo na elkaar op het toneel. Na een vakkundig beraad wordt de uit de maar liefst veertien personen bestaande 'cast' van Grease met de 'Grease Megamix' als winnaar aangewezen. De winnende act onder de groepsnaam 'Muppets' werd gevormd door de families Menkhorst, Bouwmeester (twee keer), Weenk, Meulenveld, Van den Burg en Lieverdink. De winnaars worden op de voet gevolgd door Leco Bouwmeester en Tibeau Weenk (Rinus en Debora – Doutzen) en Marcel Bouwmeester (Hellige Hendrik). Het bleef vrijdagavond na afloop nog lang gezellig. Het was ver na middernacht toen beheerder 'Marinus van Steenblik' de deur van 'Het Gebouw' achter zich dichttrok. Sommige muzieknummers galmden nog na over de Veldhoekse velden in de inmiddels regenachtige nacht. Zie ook YouTube onder Playbackshow Veldhoek. 2017.