Marit Arts met pony Twinkel. Foto: PR
Marit Arts met pony Twinkel. Foto: PR

Goede prestaties leden PSV de Doornslagruiters Drempt

Marit Arts werd Gelders Kampioen in Wezep

DREMPT/WEZEP - Op zaterdag 28 januari 2017 werden de Gelderse kampioenschappen verreden in Wezep en in Hulshorst.

Maar liefst twee leden van de club hebben die dag dressuur gereden. Lotte Gaikhorst startte met haar pony Darko in de categorie D/E klasse B dressuur en eindigde op de derde plek. Marit Arts startte met haar pony Twinkel in de categorie A/B klasse L1 en werd Gelders kampioen in Wezep. Zij mag nu door naar het NK op zaterdag 11 maart in Ermelo.

Femke Plass heeft op 4 februari de Gelderse kampioenschappen verreden met haar pony Messi in de categorie D/E klasse B springen en eindigde op de 25ste plek. Alle leden gefeliciteerd met het meerijden op de Gelderse kampioenschappen en jullie geweldige prestaties.


Wat doet en deed de Participatieraad?

BRONCKHORST - Het afgelopen jaar heeft de Participatieraad weer veel adviezen uitgebracht aan de gemeente, gemiddeld zeker één per maand. Want dat is waar deze adviesraad voor in het leven is geroepen: gevraagd en ongevraagd adviseren over wonen, zorg, jeugdhulp, werk, inkomen, inburgering, opvoeding en welzijn. Voor de dertien onafhankelijke leden van de Participatieraad is het uitgangspunt daarbij altijd de positie van de inwoner van Bronckhorst. Dus niet de financiële positie van de gemeente of het belang van een zorgorganisatie.

Veel adviezen werden gegeven na een verzoek van de gemeente, bijvoorbeeld over de goedkope aanvullende verzekering van Menzis voor minima of het nieuwe beleid voor de huishoudelijke hulp. Want dat het beleid moest worden aangepast werd zeker na enkele gerechtelijke uitspraken steeds duidelijker.

Ook ongevraagd liet de Participatieraad van zich horen, bv over noodzakelijke hulp na ziekenhuisopname of over het duidelijk informeren van burgers over de hoogte van de eigen bijdrage. Met klem adviseerde de Participatieraad bij de nieuwe inkoop van begeleiding en jeugdhulp af te zien van het plan om uitsluitend resultaten in te kopen in plaats van uren hulp. Ook dat ongevraagde advies is opgevolgd.

Voorafgaand aan een officiële adviesaanvraag vond vaak oriënterend overleg plaats met wethouders en ambtenaren. Onderwerp van gesprek was bijvoorbeeld de huisvesting en inburgering van vluchtelingen met een verblijfsstatus. Met instemming stelde de Participatieraad vast dat het zo snel mogelijk leren van het Nederlands daarbij de hoogste prioriteit heeft.

De Participatieraad boog zich ook over de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van vervoer: de provincie trekt zich terug en gemeenten worden steeds meer verantwoordelijk voor het hele openbare en bijzondere vervoer: van leerlingen vervoer tot het vervoer naar de dagbesteding, van individueel taxivervoer tot de buurtbus. Geadviseerd werd met name bij nieuwe contracten te selecteren op stipt volgens afspraak rijden, het voldoende tijd nemen om passagiers met een rollator of rolstoel in en uit de bus te helpen en het leerlingenvervoer niet op de schop te nemen. Gelukkig is gekozen voor een stapsgewijze invoering met plaatselijke bedrijven.

Om te weten wat er leeft brachten leden van de Participatieraad werkbezoeken aan stichtingen welzijn, ouderenadviseurs, een gezinshuis en dagbesteding. Informatieavonden over het pgb en mantelzorgondersteuning en een regionaal overleg over de noodzakelijk kwaliteit van de zorg en ondersteuning in de toekomst werden bijgewoond. En met de nieuwe burgemeester werd buurt gemaakt. De ontwikkelingen rond de afbouw van de sociale werkplaatsen en laten werken van mensen met een beperking in een gewoon bedrijf werden op de voet gevolgd.

Tot slot: de Participatieraad adviseerde ook nog over de soepele overgang van hulp voor jeugdigen die net achttien jaar zijn geworden, de kwaliteit van de hulpmiddelen en de dienstverlening daarom heen, sport voor mensen met een beperking, de positie van mensen die beschermd wonen, het horen van kinderen in het kader van een bezwaarprocedure, de aanpak van huiselijk geweld en de proef met ondersteuners van de huisartsen op het gebied van de jeugd.

Meer informatie over de Participatieraad is te lezen op de website. Via het contactformulier kan men reageren en ook suggesties doen. De leden van de Participatieraad kunnen hun werk niet goed doen zonder uw inbreng.


participatieraadbronckhorst.nl


BoekStartbijeenkomst in bibliotheek Hengelo

HENGELO - Op woensdagmorgen 15 februari is er een Boekstartbijeenkomst in bibliotheek Hengelo, van 10.00-11.00 uur. Het thema is deze bijeenkomst: 'Jouw lichaam'.

De bijeenkomst is bedoeld voor ouders én hun kinderen. Samen een boekje kijken, plaatjes aanwijzen en benoemen, versjes leren, verhaaltjes vertellen en ernaar luisteren. Tijdens de bijeenkomsten wordt voorgelezen, gezongen en gespeeld. Veel ouders worden al per mail uitgenodigd, omdat zij hun baby hebben aangemeld als lid van de bibliotheek. Ook ouders waarvan de baby of peuter nog geen lid is van de bibliotheek, zijn van harte welkom. De bijeenkomst is gratis. Het adres is: Bibliotheek Hengelo (Gld), Sterreweg 10.


bibliotheekwestachterhoek.nl