Voor Arie Niks hebben houten letters toch de voorkeur. Foto: PR
Voor Arie Niks hebben houten letters toch de voorkeur. Foto: PR Foto:

De Arend heeft er weer een houten lettertype bij

DOESBURG - Tijdens de Culturele Zondag op 5 februari in Doesburg kan men in de Historische Boekdrukkerij De Arend aan de Burg. Nahuyssingel 28 een bijzonder drukproces bekijken. Eigenaar Arie Niks is benaderd door een museumvereniging, die een groot aantal historische drukplaten, clichés geheten, heeft gekocht. Men wil daarvan graag afdrukken hebben. Diverse drukkerijen heeft men daartoe benaderd, maar geen van hen kon of wilde deze klus aannemen. Via, via kwam men in Doesburg bij De Arend terecht.

"Voor mij is het een uitdaging om met dit materiaal iets te doen. Van deze afdrukken wil men een digitaal bestand maken. Met de proefpers, die vroeger in de Gasthuisstraat stond bij drukkerij Zeegers, probeer ik er het beste van te maken."

In de unieke drukkerij staan ook circa 260 letterbakken vol met letters, zowel in lood gegoten als uit hout vervaardigd. Het aantal lettertypes beperkt zich echter tot zo'n 40. Er is namelijk voor elke grootte een eigen letterkast nodig. Vele mensen weten het niet, maar in de computer thuis zitten ongeveer 60 verschillende types. Arie is trots op zijn letterbezit. "Er zijn vele bekend namen bij, zoals Garamond, Nobel, Times, Libra, enz. Maar de houten letters genieten toch mijn voorkeur, hoewel ze stokoud zijn." De toegang is gratis.