Er wordt dit jaar in negen verschillende categorieën gestreden. Foto: PR
Er wordt dit jaar in negen verschillende categorieën gestreden. Foto: PR Foto:

Europees Kampioenschap Trial opnieuw in Zelhem

ZELHEM - De ZAMC haalt alles uit de kast voor opnieuw een superevenement op de Langenberg want het Europees Kampioenschap Trial zal opnieuw plaatsvinden in Zelhem. Naar verwachting zullen op 22 en 23 april circa 175 deelnemers uit 15 landen naar Zelhem afreizen.

Ondanks dat de ZAMC motorsportaccommodatie 'de Langenberg' onder een dik pak sneeuw verstopt ligt, gaan de voorbereiding voor een nieuwe EK trialwedstrijd rustig door. Draaiboeken worden steeds vaker geraadpleegd, medewerkerslijsten met regelmaat uitgebreid, de informatieavonden en vergaderingen volgen elkaar in een steeds hoger tempo op en op logistiek gebied wordt alles ingehuurd en vastgelegd.

Op het feitelijke strijdtoneel, het unieke ZAMC trialterrein, worden de laatste puntjes op de i gezet. Het afgelopen jaar al zijn alle bestaande hindernissen en obstakels compleet verbouwd, is er liefst 150 ton extra rotsblokken uit Duitsland aangevoerd die vakkundig tot een nieuwe super non stop gecreëerd zijn. En ook niet onbelangrijk, al eerder konden alle seinen op groen gezet worden voor het financiële traject. Begrijpelijk is het organiseren van een EK trial geen appeltje eitje, bepaalde risico's moeten worden ingecalculeerd, de weersomstandigheden bijvoorbeeld kunnen zo maar roet in het eten gooien. Maar als enthousiaste en zeker als ervaren organisatie moet je daar dan gewoon rekening mee gehouden.

De tweede EK trialwedstrijd ooit in Nederland georganiseerd vind op 22 en 23 april opnieuw plaats op het prachtige trialterrein van de ZAMC aan de Korenweg in Zelhem. De eerdere EK wedstrijd in 2012, werd een grandioos succes. Vooral de buitenlandse pers was lyrisch. Zomaar enkele kreten die in de internationale media verschenen; 'The best EC ever', 'Die Niederlander haben eine neue Stufe im die Trialsport erreicht', 'Das geniale Trialgelände in Zelhem wird von nun an im ganzen Europa geachtet'. Een EK trial zoals nog nooit eerder was georganiseerd, grensverleggend zelfs, was de conclusie. Vanzelfsprekend dat de organisatie superblij was met deze lofuitingen, maar dat maakt het er zeker niet eenvoudiger op om opnieuw een evenement op hetzelfde niveau te realiseren.

Werd in 2012 de allerlaatste wedstrijd van de EK competitie in Zelhem georganiseerd, dit jaar wordt het de eerste wedstrijd van de nieuwe competitie. Nadat Zelhem in april de spits gaat afbijten volgen nog wedstrijden in België, Letland en Italië. Er wordt dit jaar in negen verschillende categorieën gestreden, drie met een EK status, twee voor een Europa Cup en vier zogenaamde Internationale categorieën voor dagresultaten. Van die negen categorieën zijn er twee voor dames en zeven voor de mannen.

Op zaterdag 22 april worden dan twee ronden met telkens 12 hindernissen (non stops) gereden, op zondag 23 april zijn er twee ronden met vijftien hindernissen. De wedstrijden zijn dan wel op zaterdag en zondag, op donderdag en vrijdag zullen de deelnemers al in Zelhem arriveren om technische en administratieve zaken te regelen, maar ook voor de noodzakelijke vrije trainingen. Op vrijdagavond 21 april zal ook al de officiële opening plaatsvinden.

Wilt u vanaf nu al alles over deze EK weten? Kom gewoon eens op een zaterdagmiddag een kijkje nemen op de Langenberg of bezoek de speciale website EC Trail Zelhem of de ZAMC website.


www.ectrialzelhem2017.nl

www.zamc.nl