Natuurlijk konden de kinderen weer broodjes bakken. Foto: Jan Hendriksen.
Natuurlijk konden de kinderen weer broodjes bakken. Foto: Jan Hendriksen.

Winterse gezelligheid tijdens Kerstmarkt Vorden

VORDEN – "Jozef moest even naar het toilet om te plassen. Hij had hoge nood." Met bijna niet van een echt 'Kindeke Jezus' te onderscheiden 'pop' in haar armen, gewikkeld in doeken, verontschuldigde Maria in de 'Levende Kerststal' de afwezigheid van Jozef. "We staan hier al een uur of drie en dan kan de behoefte soms groot zijn", zo verklaart Rita Oldenhave met een grote glimlach. De medewerkster van Zorgboerderij de Mettemaat uit Hengelo speelde zaterdag tijdens de Vordense Kerstmarkt de rol van Maria met verve. Geflankeerd door talloze dieren zoals een tweetal ezels, enkele Anglo-Nubische geiten, een pony, alpaca's, een kalf, schapen en zelfs enkele konijnen en cavia's vormde de 'Levende Kerststal' een grote blikvanger tijdens de 33ste editie van de Vordense Kerstmarkt.

Door Jan Hendriksen

Een Kerstmarkt die zoals gebruikelijk veel sfeer en gezelligheid uitstraalde. Zeker toen de schemering zijn intrede deed door de prachtige sfeerverlichting waarmee Vorden zich in de regio zo nadrukkelijk onderscheidt. De mix van de talloze ondernemers, verenigingen en hobbyisten die in de blokhutten en sfeerkramen een onderkomen hadden gevonden, muziek en de te verkrijgen lekkernijen maakt de markt telkens weer grote indruk op het publiek. Zeker voor diegenen die de markt voor het eerst bezoeken. Naast de uitbreiding met de 'Levende Kerststal' had de Kerstmarkt dit jaar een nog breder aanbod. Er waren maar liefst vijftig marktkramen, houten hutten en sfeerkramen bemand door diverse hobbyisten, verenigingen en ondernemers. Zo liet Dinant Beunk uit Lochem de bezoekers zien hoe hij van berkenhout een midwinterhoorn maakt. Collega's van de Lochemse Midwinterhoornblazers lieten het sonore geluid van de hoorns horen. Een menige bezoeker mocht ook zelf even proberen op de hoorn te blazen. En dat leverde al de nodige talenten op. Stichting Nepal Care Foundation verkocht Nepalese artikelen voor het goede doel, de Rotary vogelvoer en Stichting Kika kerstartikelen. Kinderen konden natuurlijk boven een open vuur hun broodjes bakken

Preuverie
Van de vijftig kramen waren er vijftien die meededen aan de Kerstpreuverie. Bij deze kramen kon men terecht voor hapjes en drankjes zoals bij De Rotonde, 't Wafelhuisje, de Mobiele Rokerij van Hans ten Broeke uit Zutphen, De Herberg, Elmade (ambachtelijke patisserie), Culibes (ambachtelijke vlierbessen- en bloesem producten), Wijnhandel Sander Pardijs (dranken en glühwein), Hotel Bakker, Wijnhandel Smits (wijnen en bitterballen), Wilco Klein Nengerman (zelfgemaakte loempia's), De Biertafel (Hackfort Bier), De Keuken van Hackfort, Uniek Eten en Drinken (warme chocomelk en poffertjes), De Reder, Cocosballs, Keurslager Vlogman (slagerij specialiteiten), Het Meestershuis (Meesterballen en Italiaanse tosti's) en Bakkerij Van Asselt (bakkerijproducten).

Muziek
Ook was er een uitgebreid muzikaal programma op het Marktplein waaraan diverse koren en solisten meewerkten zoals onder meer Harmonie Vorden -die voor de opening van de Kerstmarkt in de Dorpskerk speelde-, het Berkelduo uit Zutphen, het duo Acoustic Affair uit Zutphen, popkoor Doetinpop uit Doetinchem, gospelkoor Kwadrant uit Zutphen, Los Pajaritos uit Deventer en Martine Smit en Muziek op Venhorst uit Vorden. Opvallend was dat een groot deel van de musici van buiten Vorden kwamen terwijl Vorden op muzikaal gebied toch ook veel te bieden heeft.

Tevreden
De organisatie van de Kerstmarkt was in handen de Kerstcommissie van de Vordense Ondernemers Vereniging. Karin Garritsen van de commissie keek zondag zeer tevreden terug op de 33ste editie van de markt. "De standhouders waren erg tevreden en we hebben veel complimenten gekregen. Af en toe viel de stroom uit maar dat werd gelukkig telkens snel op gelost. Tijdens de evaluatie bij Hotel Bakker na het afbouwen zijn daar al weer oplossingen voor volgend jaar voor bedacht. Het afbouwen ging erg vlot en zo konden we zaterdagavond al proosten op een geslaagde kerstmarkt met alle vrijwilligers. Enkele van die vrijwilligers hebben overigens zaterdagmorgen de kerstverlichting in de grote kerstboom die in het plantsoen voor de Dorpskerk staat herstelt, die in de nacht van vorige vrijdag op zaterdag vernield was."