Burgemeester Marianne Besselink speld bij Trijntje Klein Kranenbarg de koninklijke onderscheiding op. Gerrit Klein Kranenbarg kijkt toe. Foto: Jan Hendriksen.
Burgemeester Marianne Besselink speld bij Trijntje Klein Kranenbarg de koninklijke onderscheiding op. Gerrit Klein Kranenbarg kijkt toe. Foto: Jan Hendriksen. Foto:

Koninklijke onderscheiding voor Trijntje Klein Kranenbarg

VORDEN – Nietsvermoedend en in alle rust kwam ze op uitnodiging van burgemeester Marianne Bessselink naast haar op het podium van het Kulturhus staan. Toen het grote gordijn open ging was ze wel even van de 'wijs'. "Wat moeten al die familieleden hier." Ze hield het droog maar was totaal verrast en overrompeld. Trijntje Klein Kranenbarg-Offereins (76) uit Vorden kreeg zaterdagmiddag 4 november een koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Marianne Besselink van de gemeente Bronckhorst. Ze werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Trijntje Klein Kranenbarg kreeg de onderscheiding uitgereikt tijdens het dertigjarig jubileum van de Vordense afdeling van De Zonnebloem.

Door Jan Hendriksen

De koninklijke onderscheiding was meer dan verdiend. Trijntje Klein Kranenbarg-Offerein maakt en maakte zich op diverse manieren al vele jaren verdienstelijk voor de samenleving. Ze is vanaf 1987 tot heden vrijwilliger voor het Groene Kruis (bezoeken cliënten) en maakt zich al dertig jaar verdienstelijk voor de Zonnebloem afdeling Vorden. Klein Kranenbarg was één van de oprichters van de Zonnebloem Vorden en vanaf de oprichting op 3 november 1987 heeft ze zich ingezet als vrijwilligster. Zo bezoekt ze bijna wekelijks drie tot vier zieken, gehandicapten en hulpbehoevende ouderen. Ze helpt hen met de boodschappen, het huis op orde te houden en biedt een luisterend oor. Vanaf de oprichting tot 1999 was Klein Kranenbarg lid van het bestuur van de Zonnebloem Vorden; de laatste achttien jaar is ze lid van de activiteitencommissie. Trijntje besteedt ruim zes uur per week aan de leden en gasten om ze thuis te bezoeken of op te bellen. De Vordense kent iedereen bij naam en ze weet wat er speelt qua gezondheid en gezinssituatie. Ze deelt vrijwilligers in die helpen bij een activiteit en is zelf ook bijna altijd aanwezig bij een activiteit. "Het is daarom dan ook een genoegen dat het Zijne Koninklijke Hoogheid heeft behaagd mevrouw Trijntje Klein Kranenbarg-Offereins te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau", zo liet burgemeester Marianne Besselink tijdens de uitreiking van de onderscheiding weten.
Trijntje Klein Kranenbarg staat bekend als een lief en uiterst hulpvaardig mens. Zij is zeer geïnteresseerd in haar medemens. Nooit wordt tevergeefs een beroep op haar gedaan. Marianne Bessselink: "Bij de Zonnebloem draait het om mensen. Mensen bij elkaar brengen en voor ze klaar staan. U en ook al die andere vrijwilligers hier in de zaal zetten zich in om mensen met een handicap een onvergetelijke dag te bezorgen. U zorgt met z'n allen ervoor dat iedereen volop van het leven kan genieten. U bent een deur naar nieuwe contacten en belevenissen. Samen streeft u naar een samenleving waarin iedereen kan genieten van de leuke dingen van het leven. Of je nu ziek of gezond bent. Een fysieke beperking is wat u betreft nooit een belemmering."
Vanuit haar professie als hulp in de huishouding bij het Groene Kruis was Trijntje Klein Kranenbarg werkzaam bij verschillende families. Na haar pensionering in 1999 bleef zij betrokken bij een aantal oud cliënten en bezoekt zij hen wekelijks. Dit doet zij op eigen initiatief al meer dan achttien jaar.