Het bord van 'deelauto' staat nog doelloos aan de Banenkamp in Kranenburg. Foto: Jan Hendriksen.
Het bord van 'deelauto' staat nog doelloos aan de Banenkamp in Kranenburg. Foto: Jan Hendriksen. Foto:

Kranenburgers kunnen auto niet meer 'delen'

Kranenburg – Het blauwe bord met daarop de grote letter 'P' en 'deelauto' staat er nog prominent. Maar sinds enkele maanden is de 'deelauto' op de speciale gereserveerde parkeerplaats aan de Banenkamp in geen velden of wegen meer te bekennen. Het project MobielGedeeld in samenwerking met Kranenburgs Belang in het gelijknamige Vordense kerkdorp is namelijk in alle stilte stopgezet. Het idee was prachtig. Maar dan moet er wel belangstelling voor bestaan. "En aan belangstelling om de auto te 'delen' ontbrak het eenvoudigweg. Daarom is het project na ruim een jaar stopgezet", zo laat penningmeester Eric Klein Haneveld van het bestuur van Kranenburgs Belang weten.

Door Jan Hendriksen

Tijdens de presentatie van het project MobielGedeeld vorig jaar april had het Kranenburgs Belang al de gedachte dat het niet storm zou lopen aan reserveringen. En die kwam uit ondanks dat men er van overtuigd was dat het project zou slagen. Kranenburg zou twee jaar de tijd krijgen om het project uit te voeren. Maar die tijd kreeg men niet. Afgelopen zomer werd de stekker door MobielGedeeld al uit het project getrokken. Eric Klein Haneveld: "Er waren onvoldoende reserveringen om het project nog voort te zetten ondanks dat we met enige regelmaat het project bij de Kranenburgers onder de aandacht hebben gebracht. Iedereen in Kranenburg heeft bijna een auto ter beschikking. We zijn hier al meer dan vijftien jaar verstoken van openbaar vervoer. En Kranenburgers die niet over een auto beschikken hadden wel iets geregeld om vervoerd te worden als dat noodzakelijk is."

MobielGedeeld was vorig voorjaar het vierde pilot project van Sociaal Autodelen in de Achterhoek. Beltrum, Bredevoort en Haarlo gingen Kranenburg voor. Nadien volgden onder meer Zieuwent en Keijenborg. Ook in deze twee laatste woonkernen is het project inmiddels al wegens onvoldoende belangstelling stopgezet. De Kranenburgers kregen het pilot project toegewezen mede door het enthousiasme van Kranenburgs Belang. Het bestuur zag direct de kansen en mogelijkheden en namen actie om over een deelauto te kunnen beschikken voor de gemeenschap. Klein Haneveld: "Maar ook mensen uit de omliggende buurtschappen Linde, Wildenborch, Medler en De Wiersse en uit het naburige dorp Vorden konden de auto 'delen'."

Kranenburg was verreweg de kleinste van in totaal acht kernen in de Achterhoek waar een deelauto werd gestationeerd. Eric Klein Haneveld. "We hadden verwacht dat vooral mensen die minder mobiel zijn en die van de Regiotaxi gebruik maken gebruik zouden gaan maken van MobielGedeeld. Maar dat is niet gebeurd." Met een speciaal pasje en tegen een aantrekkelijk tarief had men bij MobielGedeeld de beschikking over de VW-Up deelauto die op een speciale gereserveerde parkeerplaats aan de Banenkamp stond. Maar helaas het project was geen lang leven beschoren. Wanneer het bord wordt weggehaald is nog onduidelijk.