Door oprecht interesse te tonen worden werknemers gehoord. Foto: PR
Door oprecht interesse te tonen worden werknemers gehoord. Foto: PR Foto:

Euro Planit onderzocht wat flexwerkers nu werkelijk belangrijk vinden

VORDEN – 'Heb je plezier?'. Dat was de openingsvraag in een persoonlijke, telefonisch interview dat Euro Planit in Vorden afnam onder ruim 400 flexwerkers. Doel van het onderzoek: erachter komen wat ze nu werkelijk belangrijk vinden. "Waar worden ze blij van, wat motiveert hen om naar het werk te gaan en wat zouden ze liever anders zien, daar wilden we graag achter komen", zo vertelt Kim Kotteman, vestigingsmanager bij het uitzendbureau aan de Dienstenweg 1. "Wanneer je deze informatie hebt, heb je goud in handen".

Door Bernadet te Velthuis

"We hechten veel waarde aan onze medewerkers.", vertelt Kotteman, waarmee ze in dit geval de flexwerkers die vanuit Euro Planit werken bedoelt." Door oprecht interesse in ze te tonen, onder andere door een persoonlijk interview, worden werknemers gehoord. En kunnen we bij ontevredenheid ook direct actie ondernemen.". Zo gaf drie procent aan geen plezier te hebben in het werk. Euro Planit nam contact met hen op en ging, waar gewenst, met de opdrachtgever in gesprek. Ook werd met de werknemer de eventuele wens voor een andere baan besproken.

Kotteman: "Anderzijds kunnen we met deze informatie opdrachtgevers nog beter ondersteunen in het behouden van topmedewerkers en het binnenhalen van nieuw talent.". Naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek werden bepaalde dingen dan ook specifiek naar de opdrachtgever teruggekoppeld. "Zo kan een bedrijf ervoor zorgen dat de werknemer weer meer plezier krijgt in zijn werk. Een tevreden werknemer werkt tenslotte harder en is productiever."

Het onderzoek leverde volgens Kotteman soms onverwachte uitkomsten op. Zo bleek geld bijvoorbeeld niet de belangrijkste motivatie, maar juist de inhoud van de baan en de sfeer op de werkvloer. Wel verklaarbaar, zo vindt ze: "We hebben veel mensen in de productie aan het werk. Wanneer je bijvoorbeeld de hele dag zwaar maar herhalend productiewerk doet, is juist sfeer een belangrijker factor."

Verder werd met creatieve vraagstellingen als 'wat zou je doen als je een dag de baas was?', onderzocht wat werknemers graag anders zouden willen zien. De meest gegeven antwoorden werden vervolgens geclusterd en waren uiteenlopend van 'nieuwe machines aanschaffen' tot 'processen verbeteren', 'meer communiceren' en 'waardering geven'. Kotteman:"Allemaal onderdelen die we mee kunnen nemen in antwoord op de vraag 'Hoe zorg je dat iemand wil blijven werken?'. Kortom, belangrijke inzichten voor ons en onze opdrachtgevers." De belangrijkste conclusies uit het onderzoek zijn door Euro Planit verwerkt in een folder, die wordt verspreid onder (toekomstige) opdrachtgevers.

Herhalingsonderzoek
Euro Planit is van plan het onderzoek ieder kwartaal te herhalen door de personen na te bellen. Kotteman: "Een tijdrovende klus, maar wel een die het waard is, zo blijkt. Bovendien reageerden zowel de kandidaten als de opdrachtgevers positief en is het voor Euro Planit een mooie manier om zich te onderscheiden van anderen".