Het was weer 'baggeren' tijdens de tiende editie van de BlubberRun. Foto: Jan Hendriksen.
Het was weer 'baggeren' tijdens de tiende editie van de BlubberRun. Foto: Jan Hendriksen. Foto:

Baggeren door drassige
landerijen en volgelopen sloten

VORDEN – Gedurende het hele jaar worden er hardloopwedstrijden georganiseerd die niet te vergelijken zijn met bijvoorbeeld de Kastelenloop, Grote Veldloop of de Oudejaarscross in Vorden. Dit zijn veelal wedstrijden voor bikkels, voor avonturiers. Lopers die er niet voor terugdeinzen om extreme uitdagingen aan te gaan. Zoals van top tot teen onder de 'drek' komen te zitten. Een van die 'wedstrijden' is de Vordense BlubberRun. De BlubberRun is echter geen wedstrijd. Hoewel? Er waren enkele deelnemers die zondagmorgen als eerste over de finishlijn wilden komen. Maar daar ging het de organisatoren niet om. Het goede doel is de achtergrond van het initiatief. De netto-opbrengst van de BlubberRun wordt jaarlijks namelijk aan KWF Kankerbestrijding geschonken.

Door Jan Hendriksen

Voor de tiende maal ging zondagmorgen de BlubberRun in de Vordense buurtschap Linde aan de Lindeseweg van start. Tot achter de oren zaten ook dit jaar de 1121 deelnemers weer onder de 'blubber' toen men na zes of vier kilometer baggeren bij de Lindesche Molen over de finishlijn kwam. De omstandigheden waren zwaar. Door de regen waren de terreinen en landerijen drassig en de sloten tot de nok toe gevuld met water. Maar dat alles leverde spectaculaire 'beelden' op. Voordat burgemeester Marianne Besselink van de gemeente Bronckhorst middels het ontsteken van een carbidbus de deelnemers voor de tiende editie had 'weggeschoten', werd er eerst een minuut stilte in acht genomen voor de overleden buren in Linde en voor wijlen mevrouw In 't Veld.
Maar toen het 'startschot' eenmaal had geklonken was er geen houden meer aan. Was het eerste gedeelte van het parkoers nog redelijk begaanbaar, Naar gelang de deelnemers steeds dichter bij de finish kwamen werd de blubber steeds heftiger. Onder muzikale begeleiding van de Pretband 100 procent sprong menige deelnemer met volle overtuiging en onder luid applaus van het publiek in een van de sloten. Eenmaal bij de finish verwelkomde commentator Joey Teekamp uit Steenwijk menige deelnemer op hartelijke wijze, Talloze deelnemers hadden wel een verhaal te vertellen waarom ze deelnamen. Een groot deel puur voor de 'fun'. Anderen omdat men in de directe omgeving wel iemand kende die kanker had of heeft gehad. Zoals de vijftienjarige Suzanne Huijsmans uit Borculo die samen met haar vriendinnen Anne Ribbers (15) uit Borculo en Romee (15) en Indy (13) Brinks uit Vorden voor het eerst aan de BlubberRun deelnam. "Mijn moeder Michelle is dertien jaar geleden ernstig ziek geweest. Ze had de ziekte van Hodgkin. Maar gelukkig is de weer helemaal genezen", zo vertelde Suzanne.

Wedstrijd verklede deelnemers
In het kader van de tiende editie had de organisatie een speciale wedstrijd uitgeschreven voor de mooiste verklede deelnemers en groepen. Maar daar was niet meer gehoor aan gegeven dan in vergelijking met vorige edities. En dat vond Esther Hiddink uit Lochem die aan alle tien edities had deelgenomen best wel jammer. Ze zette spontaan het 'Lang zal ze leven' voor de organisatie in nadat ze met haar creatie van 'Eva' tot de mooist uitgedoste volwassene was uitgeroepen. De vijfjarige Pelle Rijkenbarg werd door de juryleden Fréderique Knoef en Hans Ligtenberg als mooiste verklede onder de jeugd aangewezen. Pelle had zich als een heuse 'Spiderman' verkleed en had met een groep leerlingen van school De Vordering uit Vorden deelgenomen. Een opvallende verschijning waren ook Tess Wiggers (11) uit Hengelo en Brenna (11) en Feikje Breimer uit Hengelo. Het drietal had zich als Alice in Wonderland het mooist verkleed in de categorie volwassenen. Bij de jeugdgroepen waren dat Blubberbiggetjes uit Duiven, zo vond de jury. Een groep bestaande uit tien kinderen en vier volwassenen die voor het eerst aan de BlubberRun deelnamen.

Opbrengst
In het kader van het tweede lustrum gingen talloze deelnemers ook van start in een speciaal Limited Edition shirt waarvan de initiatiefnemer Textieldruk uit Ruurlo de netto-opbrengst geheel aan het KWF schenkt. Hoeveel de BlubberRun precies heeft opgebracht kon Ilona Borgondien-Lenselink van de Stichting BlubberRun Vorden zondagavond nog niet kenbaar maken: 'We zullen eind dit jaar de schenking aan het KWF kenbaar maken".

Burgemeester Marianne Besselink gaf het startsein middels het ontsteken van een carbidbus. Foto: Jan Hendriksen
Voorafgaand aan de start kon men meedoen aan de warming-up gegeven door instructrice Irma van Indoor Sport Vorden. Foto: Jan Hendriksen