Tijdens de feestelijke eredienst werd door de dominees Freek Brandenburg en Jan Kool de Maaltijd van de Heer uitgereikt. Foto: PR.
Tijdens de feestelijke eredienst werd door de dominees Freek Brandenburg en Jan Kool de Maaltijd van de Heer uitgereikt. Foto: PR. Foto:

'Wittenberg waar iets begon en Vorden waar iets begint'

VORDEN – 'Een kerk die leeft omdat Hij leeft. Die zelfs door gesloten deuren tot ons komt. Een kerk waar je thuis komt, altijd weer.' Met deze strofe uit het gedicht 'Ik droom van een kerk…' van dominee Harry Klaassen (voormalig predikant te Vorden) gingen alle kerkgangers zondagmorgen na een uitermate sfeervolle feestelijke eredienst in de Vordense Dorpskerk huiswaarts. De strofe was op een klein kaartje afgedrukt die aan een rode kaars was gebonden.

Door Jan Hendriksen

Er was lang naar uitgezien. Zondag was het dan eindelijk zover. De hereniging van de Gereformeerde Kerk en de Hervormde Gemeente te Vorden. De vlag van de nieuwe Protestantse Gemeente Vorden wapperde fier hoog aan de kerktoren. Een volle kerk was in feestelijke stemming. Onder het motto 'bij-Eén' vierde men overtuigend de samensmelting. Beide protestantse predikanten Freek Brandenburg en Jan Kool gingen voor in de eredienst. Mirjam Berendsen, de vaste organist van de Dorpskerk, bespeelde het Lohmanorgel en de Cantorij ondersteunde krachtig de gemeentezang terwijl Dick Boerstoel het geheel muzikaal opvrolijkte op zijn trompet. En hoe toepasselijk was na het woord van welkom door ouderling van dienst Sabine Blaak het aanvangslied: 'Zie toch hoe goed, hoe liefelijk is 't dat zonen van 't zelfde huis als broeders samenwonen. Een liefdeband houdt hen tezaam. De zegen van Gods hoog verheven naam daalt op hen neer vol zoete tederheid, als olie die de priester wijdt.' Tijdens de dienst werd een 'Herderlijk' schrijven van Ds. Jan van Pijkeren door ouderling Sabine Blaak voorgelezen.

'Herderlijke' groet vanuit Spanje
Ds. Van Pijkeren is emeritus - predikant, maar sinds januari dit jaar de externe voorzitter van de federatiekerkenraad, die de hereniging van hervormden en gereformeerden in Vorden tot stand heeft gebracht. Een jaar geleden had hij echter al toegezegd weer drie maanden voorganger te zijn van de Nederlandse Protestantse Gemeente aan de Costa del Sol. Daarom was hij zondag niet aanwezig maar was hem gevraagd een groet uit Spanje op papier te zetten.
Hierbij een gedeelte uit de 'Herderlijke' groet': "Vandaag gedenken en vieren miljoenen christenen wereldwijd dat het dinsdag 500 jaar geleden is dat Martin Luther iets deed in Wittenberg. Het was niet zoveel. Hij spijkerde een papier aan een kerkdeur met 95 stellingen. Zo deed men dat in die tijd, want internet, e-mail, een kerkblad of een Zondagsbrief bestonden nog niet. De actie van Luther was op zich niet bijzonder, maar kreeg wel een opzienbarend en wereldomvattend gevolg: een kerkscheuring tot op vandaag, zoals wij weten. Vandaag maakt u in Vorden een omgekeerde beweging: u heelt en herenigt wat lang geleden uiteen is gegaan. De kerkgeschiedenis leert dat scheuren gemakkelijker gaat dan herenigen. En toch doet u samen als gereformeerden en hervormden dit laatste en juist op dit moment, dit momentum, in de geschiedenis. Het verhaal gaat dat Martin Luther zelf de 31ste oktober 10 jaar later 'hét momentum' noemt, waarop hij het glas wil heffen. Wat zou ik graag vandaag met u in Vorden als teken van eenheid brood en wijn willen delen en na de viering een glaasje willen heffen op dit momentum van uw vereniging. Omdat u samen bij-Eén hoort, wilt u bijeen horen. Helaas kan ik er niet bij zijn, omdat ik deze maanden en zo ook vandaag dienst doe aan de Costa del Sol. Maar weet dit: vanmorgen zal ik aan de gemeenten in Fuengirola en Torremolinos vertellen van twee plaatsen op deze aarde: Wittenberg, waar iets begon en Vorden waar iets begint."

Ontmoeting
Na afloop van de feestelijke eredienst was er alle gelegenheid elkaar te ontmoeten met muzikale begeleiding van Jurriaan Boerstoel op vleugel. En daar werd volop gebruik van gemaakt. Voor deze speciale feestelijke eredienst waren ook alle oud-voorgangers van beide kerken uitgenodigd evenals de besturen van omliggende buurkerken en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bronckhorst.