Voor de allerlaatste keer leidde dominee Freek Brandenburg een eredienst in de Gereformeerder Kerk Vorden. Foto: Jan Hendriksen.
Voor de allerlaatste keer leidde dominee Freek Brandenburg een eredienst in de Gereformeerder Kerk Vorden. Foto: Jan Hendriksen. Foto:

'Vandaag is het een dag die in herinnering zal blijven'

VORDEN - Het was voor menige kerkganger zondagmorgen een bijzonder moment in de Gereformeerde Kerk in Vorden. Sluiting van een kerkgebouw voor erediensten, hoe dan ook, roept altijd gemengde gevoelens op. Immers er zijn veel herinneringen: mensen zijn er gedoopt, getrouwd en hebben er gerouwd. Zoals de 87-jarige Riek Sonneveld-Brummelman uit Vorden die in november 1954 er samen gelijktijdig met twee van haar zussen in het huwelijk trad. Er zijn er zelfs die kunnen vertellen dat ze aan de bouw van de kerk in de begin jaren vijftig van de vorige eeuw hebben meegewerkt zoals Gerrit Eskes (78) uit de Vordense buurtschap Delden. "Ik heb stenen van de oude kerk helpen afbikken die voor deze kerk als fundering dienden."

Door Jan Hendriksen

De Gereformeerde Kerk Vorden en de Hervormde Gemeente te Vorden gaan vanaf zondag 29 oktober samen verder als Protestantse Gemeente Vorden. Het kerkgebouw van de Gereformeerde Kerk Vorden werd zondag aan de 'eredienst onttrokken' zoals dat in kerkelijk jargon wordt uitgedrukt. Vanaf komende zondag wordt er alleen nog maar meer 'gekerkt' in de Dorpskerk. Ds. Freek Brandenburg ging in de allerlaatste zondagse eredienst in de Gereformeerde Kerk voor. Langzaam schuifelen iets voor tien uur de ruim zeventig kerkgangers in de banken. De bezettingsgraad is magertjes.

Dominee Brandenburg laat weten dat het een belangrijk moment is en dat vandaag een dag is die in de herinnering zal blijven. "En dat is niet om het evangelie wat op zondag altijd het allerbelangrijkst is. Vandaag komen we hier samen omdat na meer dan 125 jaar hier voor het laatst een zondagse eredienst plaatsvindt. Ooit kwamen we hier aan, nou ja degenen die ons voorgingen. Er werd een huis gebouwd op het stuk grond wat nu als adres Zutphenseweg 13 heeft. Het werd ingericht en in gebruik genomen als kerk. Brede deuren naar buiten en als je daardoor naar binnen komt dan zie je voorin de preekstoel. Daar in dat gebouw werd de bijbel gelezen en uitgelegd. Vandaag is een dag die in herinnering zal blijven, omdat het de laatste zondag is waarin het goede nieuws werd verkondigd aan iedereen die het wilde horen. We gaan het nu verlaten. Vanaf morgen zal het anders zijn en dat doet verdriet voor iedereen die er zo veel goeds heeft beleefd, voor iedereen die het in de herinnering meedraagt als plaats waar het heil werd ervaren."

Abraham
Brandenburg legde in zijn preek de link met een verhaal uit de Bijbel waarin Abraham werd geroepen om weg te gaan uit zijn vaderstad. "Aan Abraham kunnen wij ons vandaag spiegelen. Abraham ging niet in discussie. Misschien heeft hij er het zijne van gedacht maar dat heeft hij voor zichzelf gehouden. Als dat zo is geweest zonder argumenteren deed hij dat waarvan hij wist: zo is het goed dit is de weg die ik met God mag gaan." De predikant legde daarmee de link op de gang die de kerkgangers vanuit de Gereformeerde Kerk vanaf volgende week naar de Dorpskerk maken. En die woorden werden door diverse kerkgangers na afloop van de dienst tijdens de koffie in 't Achterhuus bevestigd.

Nieuwe weg en tijdperk in
"We gaan een nieuwe weg en tijdperk in. Maar we hebben samen dezelfde God", zo verklaart Ineke Fröling van de Kindernevendienst. Tijdens de dienst droegen de kinderen symbolisch het licht van de paaskaars de kerk uit toen de tien kinderen in 't Achterhuus hun eigen 'dienst' hadden. Op een speelse en creatieve wijze 'werkten' de kinderen met het Woord van God. "En dat gaan we op dezelfde wijze vanaf zondag in De Voorde voortzetten. We vergaderden altijd al gezamenlijk met de leiding van de Kindernevendienst van de Hervormde Gemeente te Vorden en werkten altijd al met dezelfde thema's. Het is goed dat we verenigd worden", zo verklaart Fröling als ze met andere kerkgangers na de dienst even napraat.

Knielbankje
Tijdens de dienst liet Riek Sonneveld de kerkgangers weten dat er in 1954 eigenlijk ook al een 'samenwerking' was met de Hervormde Gemeente te Vorden. "Toen ik gelijktijdig met mijn twee zussen in deze kerk in het huwelijk trad was er maar een 'knielbankje'. Er waren er dus drie nodig. De koster heeft er toen een 'geleend' uit de kerk van onder meer de Hervormde Gemeente Vorden." Ook Riekie Tuenter (70) bewaart dierbare herinneringen aan de Gereformeerde Kerk Vorden. "Ik ben hier ook getrouwd. Het is inderdaad een dubbel gevoel nu we voor de laatste keer hier een eredienst hebben gevierd. Maar het is goed zo."

Diezelfde woorden gebruikt ook ouderling Egbert Markerink (70) als hij op zijn fiets huiswaarts keert. "Volgende week gaat het richting de Dorpskerk." Terwijl de laatste kerkgangers nog wat napraten in 't Achterhuus sluit koster Gerard Krajenbrink de deuren van de hoofdingang van de Gereformeerde Kerk en haalt hij het bord 'Kerk Open' aan de Zutphenseweg voor de allerlaatste keer weg. Vanaf volgende week is hij een van de vrijwillige kosters van de Dorpskerk. Het is nog onduidelijk wat er op termijn met de kerk wordt gedaan.


Parochieavond Christus Koningkerk te Vorden

VORDEN - Op dinsdagavond 31 oktober vindt de jaarlijkse parochieavond plaats in de Christus Koningkerk te Vorden. Tijdens deze avond worden parochianen bijgepraat over de ontwikkelingen in de kerk. Deze avond spreekt pastor Marga Engelage over het thema: geloven we, óf … geloven we het wel?

De parochieavond start om 20.00 uur, vanaf 19.30 uur staat de koffie klaar. De parochieavond is ook een blijk van waardering voor de vele vrijwilligers waarop de katholieke geloofsgemeenschap in Vorden en Kranenburg draait. Daarom staan er vanaf 21.00 uur drankjes en hapjes voor alle bezoekers klaar. Iedereen is van harte welkom.