Groepsfoto zorgvragers, personeel, vrijwilligers en stagiaires van zorgboerderijen de Mettemaat en De Edelingen tijdens dagje uit. Foto: PR
Groepsfoto zorgvragers, personeel, vrijwilligers en stagiaires van zorgboerderijen de Mettemaat en De Edelingen tijdens dagje uit. Foto: PR Foto:

Dagje uit met zorgboerderijen De
Mettemaat en De Edelingen

REGIO - Begin oktober hadden zorgboerderijen De Mettemaat en De Edelingen hun jaarlijkse dagje uit. Alle zorgvragers, personeel, vrijwilligers en stagiaires werden ontvangen met koffie en koek. Daarna bezochten zij de dierentuin in Nordhorn en de dag werd afgesloten bij Wok Wamelink in Winterswijk.

"In Nordhorn zit een prachtige dierentuin die niet al te groot is, maar groot genoeg om je de hele dag te vermaken. Veel van onze groep hielden nauwkeurig de voedertijden van de dieren in de gaten en konden van onder andere de wolven, zeeleeuwen en alpaca's dit ook meemaken. Ook in de volière van de parkieten stonden regelmatig mensen, we konden deze voederen met trosgierst. Daar zijn hele leuke foto's van gemaakt.", zo vertelt een van de medewerkers. "Erg leuk en leerzaam om te zien en wanneer wij vragen hadden mochten wij deze gewoon stellen aan de verzorgers die ook Nederlands spraken. Iedereen was erg vriendelijk. Onze mensen hebben genoten en de dag vloog om." Rond 16.00 uur vertrok de hele groep richting Winterswijk waar ze bij Wok Wamelink genoten van een heerlijke maaltijd, voordat het tijd was om naar huis te gaan.


Dorcas: 'Onze goederen krijgen een
andere bestemming'

VORDEN - Dorcas gaat zich vanaf deze maand richten op de inzameling van textiel bij haar depots, dit geldt ook voro het Dorcas Depot in Vorden aan de Laegte 1 in Vorden. Doetie Luppen, van het Vordense Depot, vertelt: "Er kan dus alleen kleding en schoenen en textiel ingeleverd worden. Voorheen was dit ook speelgoed en kleine huishoudelijke artikelen. De goederen worden eens per maand bij ons opgehaald, gaan naar een sorteerpunt in Winterswijk."

De organisatie verkoopt deze kleding in Nederland en daarbuiten aan zorgvuldig geselecteerde organisaties. Met de opbrengst hiervan helpt Dorcas de allerarmsten tot bloei te komen en draagt bij aan blijvende verandering. De Dorcas winkels blijven allerlei soorten goederen inzamelen voor de verkoop in de winkels. De ontwikkelingsorganisatie heeft de hulpgoederenstroom in de afgelopen jaren al geleidelijk afgebouwd.

"We zijn ons meer en meer gaan inzetten om de allerarmsten hun door God gegeven capaciteiten te laten ontdekken, deze te ontwikkelen en zo een kansrijke leefomgeving te creëren zodat mensen en gemeenschappen tot bloei komen", zegt Leo Visser, directeur van Dorcas. "Zo kunnen mensen uiteindelijk op eigen benen staan. Dat versterkt het gevoel van eigenwaarde. Voor wie deze ontwikkeling moeilijk is, bijvoorbeeld voor ouderen of mensen met een beperking, zorgt Dorcas nu voor sociale vangnetten. Anderen in de gemeenschap worden gemobiliseerd om ze te helpen. Daarmee is de ondersteuning van Dorcas op den duur niet meer nodig. 'Zo werken wij aan blijvende verandering in het leven van de allerarmsten", besluit Visser.

Op de inzameldepots wordt alleen nog kleding, schoenen en ander textiel ingezameld. Bij de dertig Dorcas Winkels in Nederland neemt Dorcas alle verkoopbare goederen in.


Jan Groot Jebbink pakt in de
laatste wedstrijd de titel

VORDEN - Op zaterdagmiddag 21 oktober is de vijfde en voor 2017 laatste onderlinge wedstrijd gevist met de vaste stok in de Berkel (kattenbeek) te Borculo. Met negen vissers aan de waterkant begon men deze wedstrijd. Het weer was deze ochtend nog miezerig en regenachtig, maar na de middag begon het wat op te klaren. Gelukkig trokken de laatste buien 's middags mooi langs en begon warempel zo af en toe het zonnetje te schijnen. Het zou een zeer spannende wedstrijd worden.

Er waren nog vier vissers in de race die het kampioenschap naar zich toe konden trekken. Er werd in twee vakken gevist. De vis liet zich vandaag zeer moeilijk vingen, zo moesten helaas ook drie deelnemers een 0 laten noteren. Rob Golstein won vak A en Ab Vruggink won vak B. Na afloop werd er even snel wat rekenwerk gedaan om de einduitslag te kunnen vaststellen.

Jan Groot Jebbink bleef met 1 punt Jan Eggink voor is Kampioen vaste hengel 2017. Wim Bulten werd keurig derde. In totaal werd er vandaag slecht 4 kilo en 780 gram vis gevangen. Omdat dit tevens de afsluitwedstrijd van 2017 was, werd er bij "De Herberg" door iedereen nog even nagepraat onder het genot van een hapje en een drankje welke werden aangeboden door de vereniging.

Uitslag
VAK A: 1. Rob Golstein 980 gram, 2. Wim Vreeman 960 gram en 3. Wim Bulten 700 gram.
VAK B: 1. Ab Vruggink 740 gram en 2. Jan Groot Jebbink (Vorden) 720 gram.