Walburga van Jacques Germans, schilderij van Albert Michael Jörissen. Foto: Anouk Plantinga
Walburga van Jacques Germans, schilderij van Albert Michael Jörissen. Foto: Anouk Plantinga Foto:

MAS in Vorden brengt kunst dichterbij de mens

VORDEN - Als je het Kulturhus in Vorden binnenwandelt, vergeet dan niet om je heen te kijken. Sinds afgelopen voorjaar worden hier de kunstwerken van verschillende schilders uit de regio geëxposeerd. Het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst (MAS) is namelijk in april op deze nieuwe locatie neergestreken. Hier is het werk van kunstenaars uit de Achterhoek en daarbuiten helemaal op zijn plek: middenin de samenleving, tussen de mensen. In de Achterhoek zijn en waren veel goede kunstenaars die meer waardering verdienen. Streekkunst is nogal onderbelicht, de stichting wil de hoge kwaliteit ervan graag laten zien. MAS hoopt hier een steentje aan bij te dragen door ze een plek te geven in hun museum.

Door Anouk Plantinga

Wouter Derksen, de initiatiefnemer van de stichting Zutphense Kunst Collectie, vertelt graag over 'zijn' collectie die 27 jaar in de Hanzehof te zien is geweest. Deze bestaat uit ongeveer 2000 werken met een overzicht van honderd jaar schilder- en beeldhouwkunst in Zutphen en wijde omgeving. Wouter heeft kleurenkunde gestudeerd en verschillende kunststudies gevolgd. Hij werkte als colorist, conservator en geeft al 22 jaar les in kunstbeschouwing aan volwassenen. Ook houdt hij zich al 30 jaar bezig met tentoonstellingen, hij heeft er al zo'n 600 op zijn naam staan. In de jaren heeft hij een indrukwekkende kunstcollectie opgebouwd 'zonder 1 cent op zak', zoals hij het zelf zegt. Door de vertrouwensrelaties die hij heeft opgebouwd, worden bijvoorbeeld via nalatenschappen kunstwerken aan de stichting gedoneerd. Wouter is een echt kunstliefhebber en heeft zoveel te vertellen over kunst in het algemeen en de Achterhoekse kunst in het bijzonder, dat hij er meerdere boeken over heeft geschreven.

In een halletje vind je zomaar een kleine St. Walburga, het oorspronkelijke beeld van het grote standbeeld bij de Walburgiskerk in Zutphen. Bij de tafel in de grote ruimte met de bar, staat een ezel met een stilleven van 'Spronk' erop. Tijn Spronk (1889-1966) was een Zutphense schilder die stillevens en landschappen schilderde. Voorzitter van de stichting Werner de Wilde heeft onlangs op een veiling een van zijn schilderijen uit de andere categorie aangekocht, een landschap. Beiden zijn er erg mee in hun nopjes. Met genoegen leidt Wouter je rond in het museum en kan over elk kunstwerk uitgebreid vertellen. Want, zo zegt hij: "Een kunstwerk is meer dan alleen dat. Op het moment dat je het verhaal erachter leert kennen en ook de tijdgeest waarin het werk gemaakt is, krijgt zo'n kunstwerk nog veel meer betekenis. De couleur locale bepaalt mede de eigenheid van de streek, daarom is streekkunst ook zo interessant." Vooral Bert Westermann, filosoof, econoom en kunsthistoricus en echtgenoot van Riek Schagen (huishoudster Saartje in de serie Swiebertje) leerde hem 'de achterkant van de kunst' kennen.

MAS rondt binnenkort een tentoonstelling van de Achterhoekse schilder/tekenaar Dé Langlois van den Bergh en de Zutphense keramist Bert Colenbrander af. De twee maken plaats voor een nieuwe expositie van de kunstenaar Jan Gerritsen (1925-2003) uit Borculo. Gerritsen was een zeer veelzijdig kunstenaar; hij maakte aquarellen, houtsneden, etsen en beeldjes en beoefende verschillende druktechnieken. Hij haalde zijn inspiratie uit de natuur en cultuur maar ook uit de bijbel. Ook bracht hij graag haiku's in beeld; korte, niet rijmende gedichten die hun oorsprong in Japan hebben. Gerritsen besteedde iedere vrij minuut aan zijn kunst en heeft een uitgebreid oeuvre gecreëerd.

MAS heeft een bestuur, bestaande uit vijf leden en er is een aantal vrijwilligers die gastvrouw zijn wanneer het museum is geopend. Belangstelling om gastvrouw (of gastheer) te worden? Neem dan contact op via de website. Op vrijdag en zaterdag van 14-17 uur is MAS geopend in het Kulturhus Vorden Raadhuisstraat 6 in Vorden. Meer info is te vinden op de websites.


www.masvorden.nl

www.facebook.com/MASVorden